10 redenen om een roadtrip door Nieuw-Zeeland te maken

Geschreven door Roy

Het idee dat wij hadden bij Nieuw-Zeeland, en dan vooral het zuidereiland, was als volgt: mooie natuur, heel veel groen (dus veel regen), kou, nog wat regen, dus niks voor ons. Tijdens onze reis rond de wereld zouden we via Nieuw-Zeeland reizen, het ideale moment om het toch eens met eigen ogen te gaan bekijken. Dus hebben we besloten een tweeweekse roadtrip door Nieuw-Zeeland te maken in een self-contained camper. En dat was een heel goed besluit, het zuidereiland is namelijk ge-wel-dig!

Self-contained camper in Nieuw-Zeeland

10x Waarom een roadtrip door Nieuw-Zeeland zo tof is

1. Het is een makkelijk land om doorheen te reizen

Als je een beetje gewend bent om met een camper of auto te reizen, dan zul je tijdens je roadtrip merken dat Nieuw-Zeeland gewoon is ingesteld op reizigers met eigen vervoer. Je hoeft niet per sé mega avontuurlijk ingesteld te zijn (mag uiteraard wel) om hier een toffe tijd te hebben.

2. De wegen op het zuidereiland zijn super rustig

En dat is fijn! Op sommige plekken lijkt het wel of je alleen op de wereld bent. We konden soms uren rijden zonder iemand tegen te komen.

3. Het is duidelijk aangegeven waar je wel of juist niet mag kamperen

En dat is ook erg fijn. Wij gebruikten verschillende apps om slaapplaatsen te vinden en dat ging eigenlijk altijd zonder problemen. Wij zijn niet één keer uit ons bed getrommeld door een Ranger die ons kwam vertellen dat we daar echt niet mochten kamperen omdat er beren zitten (flashback naar Canada)!

4. Een roadtrip is geen enkel moment saai

Als wij met ons eigen campertje door Europa sjezen komen we soms door gebieden die gewoon echt saaaaaiiiiii zijn om doorheen te rijden. Maar niet tijdens een roadtrip in Nieuw-Zeeland! Na iedere bocht veranderde het landschap compleet. En geloof ons: de wegen hebben heel veel bochten (perfect voor je Instagram plaatjes dus)!

Raodtrip Nieuw-Zeeland; eindeloze bochten

5. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam

De lokale bevolking vindt het vaak fantastisch dat je hun land bezoekt, bijna on-westers. En ze zullen je altijd willen helpen mocht dat nodig zijn.

6. Het is er veilig

Wij arriveerden in Nieuw-Zeeland 4 dagen na de terreurdaad in Christchurch. En uiteraard werd er veel over gesproken. Maar zo leerden we wel dat het land als zeer veilig wordt ervaren door de bewoners. Zo vertelde iemand ons dat hij eigenlijk geen idee had waar zijn huissleutels zich bevonden omdat hij de deuren toch nooit afsloot… En zagen we een hardloopster van een mooie route terug bij haar auto arriveren, waarop ze de sleutel van de band pakte en instapte. Het bestaat nog!
Tijdens ons verblijf hebben we ons nooit onveilig gevoeld, en ook de nachten waren erg rustig.

7. Er is super veel te zien!

Of je nu van rondrijden houdt, of juist hikes wil maken, wil gaan mountainbiken, of even helemaal niets wil doen, het kan allemaal. Je kan het daarom zo gek maken als je zelf wilt. Maar één ding komt toch iedere keer weer terug: de schoonheid van het land! (En dan vergeet je echt wel alle avonden met sandflies waar je op sommige plekken gek van wordt…)

8. De nachten zijn adembenemend

Als je van sterrenkijken houdt zit je goed in Nieuw-Zeeland. Er is weinig bebouwing, dus weinig lichtvervuiling (ja, er staat licht i.p.v. lucht). Neem dus van tevoren een (YouTube-) cursus nachtfotografie want het aantal sterren is niet te tellen!

9. Het is er nog ongerept

Zo ongerept zelfs dat wij de westkust helaas niet konden bezoeken. Door hevig noodweer was er een brug ingestort, en dat was net op de enige weg die zich langs de westkust bevindt. Wij hebben daardoor maar een klein stukje gezien en dat was al bizar mooi!
Wat ons ook opviel is dat je zeer weinig reclameborden tegenkomt langs de weg. Dat is lekker rustig rijden – geen afleiding, niet de drang de nieuwste telefoon te kopen, geen overbodige informatie over waar zich fastfoodketens bevinden (soms word je doodgegooid met hamburgers en gefrituurde kip op meer dan levensgrote billboards… niet echt ons ding).

10. Kamperen is vaak gratis

Wat?! Jazeker, het kan nog. Op het zuidereiland zijn genoeg spots te vinden waar ‘freedom camping‘ is toegestaan. Soms zijn er wat voorwaarden waar je camper aan moet voldoen, zoals bijvoorbeeld zelfvoorzienend zijn. Vaak zijn er ook toiletten te vinden, die overigens erg schoon zijn. Pro tip: stop eens bij het plaatsje Lumsden. Dorpje van niks, maar de manier dat je daar als camperaar ontvangen wordt is echt te gek! Wij hebben er twee nachten heerlijk geslapen.

De Reizigers wildkamperen in Nieuw-Zeeland
De Reizigers ontdekken in Nieuw-Zeeland

En hoe zit het dan met het weer?

Goede vraag. Wij zijn er in de herfst geweest, wat uiteraard het stomste is wat we konden doen. Althans, dat dachten we. Maar wat bleek: de temperatuur was overdag meer dan prima, zo rond de 21 graden. We hebben alleen een paar koude nachtjes gehad. Maar ach, dat overleefden we wel…

De Reizigers roadtrip Nieuw-Zeeland

Dus mocht je nog twijfelen: gewoon gaan! Maar doe jezelf een plezier en probeer wat langer te blijven dan twee weken. We raden aan om er minstens vier weken voor uit te trekken. Het is het echt waard.

De Reizigers zonsondergang Nieuw-Zeeland


Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer