10 handige weetjes over Nieuw-Zeeland

Geschreven door Roy

Ieder land heeft zijn eigenaardigheden, dus ook Nieuw-Zeeland. Hoeveel wist jij er al?

Ga je lekker backpacken door Nieuw-Zeeland, of ga je misschien op een roadtrip? Dan zijn onderstaande weetjes zeker de moeite waard!

1. New-Zealand roads are different, take extra time

Je ziet het overal aan de kant van de weg staan: grote billboards die je waarschuwen dat de wegen in Nieuw-Zeeland niet zijn zoals je gewend bent. En in eerste instantie vertrouw je blindelings op de reistijd die je grote vriend Google aangeeft omdat dat meestal klopt. Meestal ja, maar niet in Nieuw-Zeeland. Wij weten ook niet hoe de extra reistijd ontstaat, want de wegen zijn over het algemeen erg goed. Maar het is gewoon zo. Punt.

2. Ze hebben er geen enge dieren

En dat is fijn! Geen slangen, krokodillen, dikke spinnen, teken of muggen met nare ziektes, niets. Nou ja, niet helemaal. Ze hebben er sandflies. En als die ergens zitten dan word je er knettergek van! Volgens de legende heeft godin Hine-nui-te-pō de sandflies (“zandvliegen” klinkt zo gek, vind je ook niet?) in Nieuw-Zeeland gecreëerd om te voorkomen dat de hardwerkende mens z’n werk laat liggen om van het prachtige landschap te genieten.

3. Eén digitaal fotorolletje is niet genoeg

Sla nog snel even wat extra memory-cards in voor je digitale (action-)camera. Of haal die foto’s van je favoriete kat maar van de camera rol van je smartphone af. Want iedere MB telt in Nieuw-Zeeland. Je blijft foto’s maken! Tenzij je liever geen foto’s maakt, dan maakt deze tip niet uit.

4. Over dezelfde weg terug rijden is geen straf

Normaal houden we er niet van om dezelfde route terug te gaan. Dat gaat bij ons op voor hiken, mountainbiken en roadtrippen. Maar Nieuw-Zeeland is daarbij een uitzondering! Omdat de omgeving zo vaak verandert, is dezelfde weg terugnemen weer een totaal andere ervaring. Geen idee hoe ze dat gedaan hebben, geniet er gewoon van!

5. Long drop toilets rule!

Je vindt ze overal: langs de weg, op freedom campspots, tijdens je hike, noem maar op. Long drop toilets. Wat niet meer is dan een gat in de grond, waar je enkele meters lager het een en ander ziet liggen. Maar het goede van deze toiletten in NZ: ze zijn schoon, ze stinken (meestal) niet en ze zijn uitgerust met desinfectie-gel om je handen te wassen. Wij zijn om!

6. In Wanaka regent het nooit twee dagen achter elkaar

Volgens een local dan hè. Toen wij er waren regende het dus wel twee dagen achter elkaar. Gelukkig waren we meer dan twee dagen in Wanaka…

Zonsopkomst in Wanaka op een regen-vrije dag!

7. Bezoek het ingeslapen dorpje Lumsden

Wij vonden het geweldig. Het is werkelijk een dorp van niets. Maar één ding kunnen ze bovengemiddeld goed: ze omarmen freedom campers! Ze hebben namelijk de parkeerplaats van het oude stationsgebouw beschikbaar gemaakt voor de kampeerdertjes onder ons. En je bent er met zowel je non self-contained als self-contained camper welkom. Degenen zonder toilet mogen hier wat dichter bij het toiletgebouw parkeren (niet dat je anders mijlen af moet leggen om er te komen) en deze blijft de hele nacht open, je kan je waterflessen vullen, de afwas doen en omdat het een oud treinperron is kan je er overdekt zitten en eten.

Maar je kan er ook douchen! Hoe je dat doet? Je loopt naar de supermarkt er tegenover, betaalt $5,- per persoon en vervolgens krijg je de sleutel + routekaart van het plaatselijke zwembad. Daar kan je douchen, uiteraard nadat je eerst een paar baantjes getrokken hebt. En doe nou niet zo goedkoop door maar voor één persoon een kaartje te kopen en vervolgens met al je meurende mede-backpackers naar binnen te gaan. Het kan, maar dat is niet heel erg respectvol tegenover alle vriendelijke inwoners van Lumsden. Oh ja, en doe daar wat boodschappen, ga lunchen of doe gewoon een bakkie koffie. Een klein beetje terugdoen voor de community kan geen kwaad!

8. Ga sterren kijken!

En wij bedoelen dan niet ‘Geer en Goor‘, maar echte sterren. In NZ vind je nog zoveel plekken zonder lichtvervuiling waar je de sterren onwijs helder ziet. Wij hebben daar met ons blote oog de melkweg bekeken. Echt waar! Mits het geen volle maan is, maar dan kan je juist prima zonder zaklamp rondlopen.

9. Vergeet je status update maar!

Weinig kans dat je live Instagram stories gaat plaatsen, of het thuisfront op ieder willekeurig moment laten weten dat alles ok is, of je vriendengroep jaloers maakt dat jij op Roy’s Peak staat te shinen. Telefoonbereik is in Nieuw-Zeeland bagger. En dat is af en toe best lekker…

10. De nachten zijn er heerlijk

Behalve het sterrenkijken zal je meestal prima slapen op gewone camping of freedom campings. Al ziet het er nog zo druk uit, en al lijkt het alsof je buren hebt die al maanden in een feeststemming verkeren, je zal vanaf 23.00 weinig overlast hebben. Wij vonden het opvallend.

Bonus: Nieuw-Zeeland heeft meer schapen dan inwoners

Nee, we hebben ze niet geteld.

De-Reizigers-10-weetjes-Nieuw-Zeeland

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer