10 dingen die je moet weten voor je naar West-Australië gaat

Geschreven door Roy

Voor veel reizigers is Australië de eerste verre bestemming die ze bezoeken, en dan met name de oostkust. Logisch, want Australië is een prima land om doorheen te reizen.

Maar mocht je toevallig naar de westkust willen dan moet je ineens met veel andere zaken rekening houden. Wij hebben de handigste weetjes voor je bij elkaar verzameld!

1. Er is heel veel niets

Mocht je tot rust willen komen of wordt je gillend gek van het stadsleven ga dan zeker naar het westen van Australië. Wij maakten er een roadtrip en hebben nog geen enkel ander land gezien waar zoveel niets te vinden is. Links rood zand, rechts rood zand, in het midden een weg en voor de rest niets. Maar dan ook echt niets. Behalve af en toe een kangoeroe. Of een benzinepomp.

West-Australië benzinepomp

2. Vergeet je telefoonbereik

Eigenlijk is dit een beetje een toevoeging van het punt hierboven. Ook je telefoon zal hier lekker tot rust komen, want in grote delen van Australië heb je geen bereik. Vandaar dat je al die dikke 4×4’s met antenne’s ziet rijden waar een koala nog hoogtevrees in zou krijgen. Wel even iets om rekening mee te houden. Mocht je autopech krijgen dan bel je niet even de hulpdienst.

Tip: als je hulp nodig hebt, ook al heb je geen autopech, doe dan je motorkap omhoog. Dit is voor zowel medeweggeruikers als hulpdiensten de manier om te herkennen dat iemand in de problemen zit.

3. Douchen in brak water

Ga je lekker met een camper op pad en heb je zin om je haren even lekker te wassen? Vergeet het maar! Bij gebrek aan voldoende zoet water komt uit veel douches zout water. Daar is tenslotte genoeg van. Ook op campings komt dit regelmatig voor. Meestal gebruiken ze voor warm water wel zoet water, omdat anders teveel zout in de leidingen afgezet wordt. Resultaat is dus een soort van lichtzout brak-achtige bedoeling. Wel goed voor je surf-look trouwens!

West-Australië surfer

4. Ze hebben er bomen!

Wij weten eigenlijk nog steeds niet wat we hiermee aanmoeten. Maar toen we vanuit Perth noordelijk reden en onderweg vertelden dat we ook nog naar het zuidelijk gelegen Margaret River zouden gaan kregen we van bijna iedereen zoiets te horen als: ‘Awesome mate, they have trees!’ Dus wij waren eigenlijk wel mega benieuwd wat er dan zo bijzonder was… Nou zijn er in het noorden geen exteem hoge bomen, maar het is nou niet zo dat we alleen gras tegen kwamen… Misschien is het net zo’n dingetje als drop bears.

West-Australië emoes

5. Bananen kosten $1,60. Per stuk!

Fan van bananen? Stap in West-Australië dan gerust over op bananenbrood. Dat is tenminste nog te betalen. Wij schrokken ons een hoedje toen we de bananenprijzen in de winkels zagen. En niet alleen de bananen, veel fruit was niet te betalen. Na een korte inspectie bleek dat de prijzen zo hoog liggen omdat in dit deel van Down Under weinig groeit, dus alles wordt uit andere delen van het land “geïmporteerd”.

West-Australië bananen

6. Het is er winderig

En dit komt niet door de Chili Con Carne. Vooral het plaatsje Geraldton wordt niet overgeslagen door de windmachine. Iedere keer als wij uit ons campertje stapten stonden we in no-time 18 meter verderop, zo hard dat het waaide. Dus laat je BBQ niet onbeheerd buiten staan.

Scheefgegroeide boom door wind

7. Huur een 4×4

Wat hadden wij deze tip graag van tevoren gehad! We hoorden van iedereen die naar het westen is geweest dat dit een mooier deel van Australië is dan het oosten. En volgens ons klopt dat ook wel, alleen heb je er wel een beetje een dikke bak voor nodig om op de mooiste plekjes te komen. Met onze mini camper van Lucky Camper Rental kwamen we dus nergens. En soms zowel letterlijk als figuurlijk, want dit was zo’n beetje het slechtste vervoersmiddel dat we ooit gehuurd hebben.

Wil je graag wildkamperen dan kan dat op bepaalde plekken in de outback, maar hier kan je dus niet met een gewone auto komen. Tenminste, niet als je je borg terug wil krijgen aan het einde van de trip. Dus doe jezelf een plezier en geef iets meer geld uit voor het echte avontuur.

8. Er is geen alcohol te vinden in de supermarkten

Ook niet aan de oostkust trouwens. Je moet hiervoor naar speciale liquor stores, die je gelukkig wel op veel plaatsen vindt, soms zelfs met drive-trough. Maar neem wel een goed gevulde portemonnee mee. Voor een goedkoop wijntje kan je beter naar Spanje rijden.

Little Creatures Australië

9. In het noorden zitten crocs in de zee

En nee, we bedoelen dan niet die oversized rubberen stampers maar echte krokodillen. Wel goed om even rekening mee te houden voordat je je grote teen het water insteekt om de zee-temperatuur te meten.

10. Overal zitten box jellyfish

Voornamelijk in het water dan. Maar ook iets om rekening mee te houden. Je ziet ze namelijk nauwelijks, maar als je langs hun tentakels strijkt dan voel je het des te meer. In het Nederlands heten ze kubuskwallen, het is maar dat je het weet. In Australië vind je box jellyfish die dodelijk kunnen zijn. Opgelet dus! Je kan trouwens wel een cool pakje huren/kopen die je beschermt tegen die beestjes, waarmee je een beetje op een afgekeurde Power Ranger lijkt.

Bonus: voor de echte kangoeroe fans is Kalbarri the place to be!

Als je kangoeroes wil zien moet je naar Australië, dat is niks nieuws. Maar als je er echt veel wil zien dan zouden wij zeker aanraden om je camper even op de handrem te zetten in Kalbarri. Buiten dat hier in de omgeving aardig wat avontuur te vinden is, springen in de avond de kangoeroes zowat over je “barbie” (BBQ) heen. Heel vet om tijdens het snijden van de piepers het gedender te horen van tientallen kangoeroes om je heen!

Kangoeroe
Meer info
Paklijst: onze tips vind je hier

Aanbevolen reisgids:

Like it? Pin it!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer