13 weetjes over Comuna 13, Medellin

Geschreven door Roy

Uiteraard is er nog veel meer te weten over Comuna 13, de meest beruchte wijk van Medellin, Colombia. Maar deze 13 vielen ons het meeste op.

1. Comuna 13 is een toffe wijk

Laten we meteen lekker positief beginnen, want Comuna 13 heeft het al moeilijk genoeg gehad. Voor ons was het één van de meest interessante wijken in Medellin. Comuna 13 bruist van de energie. Streetart, breakdance, streetfood, verdraaid lekkere koffie, free walking tours en kunstgalerijen. De bewoners doen er alles aan om van het slechte imago af te komen. Mission: accomplished!

Breakdance

2. Ooit was Comuna 13 de op één na gevaarlijkste plek ter wereld

In 2009 had Comuna 13 de twijfelachtige eer om de nummer 2 te zijn van meest gevaarlijke plaatsen ter wereld. Na de Gaza-strook die op één stond. In 2010 werden er per 100.000 inwoners 162 moorden gepleegd. Dat is best veel…

3. Er zijn roltrappen

Boeiend, horen we je al denken. Maar waar ter wereld heb je roltrappen om je te verplaatsen binnen een wijk? Ja, vooruit, Barcelona. Maar dan noem je ook een stad. In Comuna 13 werd het door de aanleg van de roltrappen makkelijker voor de lokale bevolking om zich te verplaatsen. Voor de roltrappen er waren moesten sommigen een hoogteverschil overbruggen van zo’n 28 verdiepingen. Dagelijks. En jij wordt al moe als je iets van zolder moet halen? De roltrappen zijn bij elkaar opgeteld 384 meter lang, en de trip duurt nu zo’n 6 minuten. Ook handig voor ons als reizigers uiteraard.

Roltrappen als alternatief voor 28 verdiepingen traplopen!

4. Een moeilijke, maar moedige beslissing

Reken even mee: in Colombia verdient een goed opgeleide docent 4.000.000 pesos per maand (een goede € 1000,-). Een dealer harkt zo’n 10.000.000 pesos binnen. Snelle knaken dus, en de verleiding om hiervoor te kiezen in een gebied als deze is heel erg groot. Maar snelle knaken nemen risico’s met zich mee. Gelukkig hebben de bewoners steeds meer door dat er aan toerisme ook een leuke boterham te verdienen valt zonder het risico te lopen op een afrekening.

Punt 4 dus. 4 miljoen voor een docent, 10 voor een dealer.

5. Waarom Medellin zo interessant was voor Escobar

Medellin, en vooral Comuna 13, ligt op een perfecte locatie om drugs te verplaatsen. Dit had Escobar dan ook goed in de gaten. Het ligt tussen twee snelwegen in waardoor rommel snel naar het noorden en westen verplaatst kan worden, vanwaar het per boot de wijde wereld in reist. Daarnaast is Medellin ook makkelijk bereikbaar per vliegtuig om nog meer zooi te kunnen verspreiden.

6. Netflix en T-shirts

De bewoners van Comuna 13 (en in het algemeen de meeste bewoners van Colombia die we gesproken hebben) zijn niet echt blij met de Netflix serie Narcos. Vooral nu Colombia steeds meer wordt gezien als een hele mooie reisbestemming zorgt deze serie voor negatieve publiciteit, en dat kunnen ze niet gebruiken. Laat vooral ook je Escobar shirtje thuis als je naar Colombia reist. Het wordt hier echt niet gewaardeerd.

7. Massagraf

Het tweede grootste massagraf van Zuid-Amerika bevindt zich bij Comuna 13. En de plek is duidelijk herkenbaar. Op één plek in de de heuvels groeien geen bomen. Bizar detail: de U.S.A. heeft in het verleden in de strijd tegen de drugshandel bonussen gegeven voor elk vermoord persoon. Wat gebeurde er? Onschuldige mensen werden ontvoerd en voorzien van een legeruniform om vervolgens neergeschoten te worden. Die lichamen liggen grotendeels in het massagraf.

8. Don’t do drugs

Eigenlijk is het best simpel om Colombia uit de drugsindustrie te tillen. Zolang er vraag naar cocaïne is, is er aanbod. Houdt die vraag op (of vermindert het in elk geval) dan is het dus ook niet meer interessant om er geld aan te verdienen. Sinds de dood van Escobar is de drugsscene alleen maar gegroeid. Alleen is het nu niet meer zo gereguleerd zoals vroeger. Het is nu meer versnipperd geraakt. Dus namens de bevolking van Colombia: don’t do drugs.

9. Kogelgaten

Het verleden is onuitwisbaar. En als je door Comuna 13 loopt kan je nog steeds zien wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Zoals bij onderstaande foto van deze graffiti. In de muur bevinden zich nog tientallen kogelgaten. En dit is niet de enige muur. Best bizar!

Kogelgaten in een huis

10. Waarom is deze wijk zo enorm groot?

Communa 13 heeft op dit moment zo’n 200.000 inwoners (da’s zeg maar een kleine Eindhoven). Een generatie terug woonden veel van deze mensen in het bergachtige gebied rondom de stad. Op gegeven moment nam de FARC het terrein over. Met als mededeling voor de bewoners: meedoen of oprotten. Een enkeling sloot zich aan bij de guerrillabeweging, de meesten namen hun toevlucht in Medellin, waardoor deze stad in no-time enorm groeide qua bevolking. Van dunbevolkte wijk groeite Comuna 13 uit tot een immens, kilometersgroot en zeer dichtbevolkt deel van de stad.

11. De gemiddelde leeftijd van een dealer

Wij schrokken hiervan. Het schijnt dat de gemiddelde leeftijd dat een drugsdealer start met zijn werk in Comuna 13 tussen de 9 en 17 jaar ligt. Ik herhaal: tussen 9 en 17 jaar! Veel bendeleiders van drugsbendes die nog actief zijn, zijn niet ouder dan een jaar of 15. Toen ik zo oud werd mocht ik nog niet eens brommer rijden.

Hip vervoersmiddel!

12. Het ontstaan van een speeltuintje

In Comuna 13 kan je een heel speciaal speeltuintje vinden. Toen deze plek nog geen ‘officieel’ speeltuintje was is er op deze plek tijdens een vuurgevecht tussen rivaliserende bendes een jong kindje omgekomen. Hierna is besloten om juist hier glijbanen voor de kinderen aan te leggen, een fel contrast met het zinloze geweld dat hier aan de orde van de dag was.

Glijbanen op de plek waar een jong kindje omkwam bij een vuurgevecht

13. From zero to hero

Waar Comuna 13 (en dus ook Medellin) ooit een plek was waar je echt niet naartoe zou willen gaan is dat nu (2019) heel anders. Van één van de meest gevaarlijke plekken ter wereld is het nu één van de meest innovatieve steden ter wereld! Daarnaast stijgt het razendsnel als populaire reisbestemming. En daar zijn de bewoners, terecht, erg trots op!

#yosoytrece

Kleine disclaimer: we hebben ons best gedaan deze weetjes te checken op feiten, en waar mogelijk gelinkt naar (al dan niet twijfelachtige) bronnen. We hebben de meeste info echter gehoord van locals, dus als er iets niet klopt moet je even in Comuna 13 aan kloppen…

Like it? Pin it!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer