15 geinige weetjes over Sri Lanka

Geschreven door Roy

De palmbomen in Mirissa, de trein van Ella naar Kandy, safari, beachlife en jungle. Al deze zaken heb je ongetwijfeld voorbij zien komen tijdens je zoektocht naar de ideale reisroute door Sri Lanka.

Mooi, want dit zijn ook precies de highlights die je echt niet wil missen!

Maar er zijn nog zoveel andere leuke dingen te vertellen over Sri Lanka. Wij hebben de leukste weetjes voor je op een rij gezet.

De Reizigers Sri Lanka Mirissa palmbomen strand

#1 Bussen hebben altijd voorrang

In het verkeer door Sri Lanka telt maar één regel: hoe groter, hoe meer aanzien je hebt. Dus als jij met je brommer of tuktuk voorbij sjeest en je ziet in je ooghoek zo’n enorme bus aankomen, dan ben jij degene die plaats moet maken. Voorrang kennen ze hier niet (tenzij je een bus bent).

#2 Het eten is ongekend goed in Sri Lanka

Maar ze mikken wel overal ketchup op. Check dus van tevoren of er een pot ketchup op tafel staat, pas dan heb je kans dat het niet al over je eten is gedrapeerd.

De Reizigers - Sri Lanka -9

#3 Je hebt er ontzettend veel guesthouses

dat wil zeggen dat je bij een familie slaapt. Wel in een aparte kamer hoor! En sommige families hebben echt pareltjes gebouwd voor hun gasten. Soms wonen ze zelf in een wat minder ontwikkelde woonruimte naast jouw ‘luxe’ appartement. Bizar!

De Reizigers Sri Lanka Guest house

#4 De mensen in Sri Lanka maken een aparte beweging met hun hoofd

Het lijkt een beetje op een bobblehead zoals je die weleens op het dashboard van een hipster-auto ziet (of een campertje, maar dan is het uiteraard cool!). Ze schijnen het in India ook te doen, maar dat kunnen wij nog niet bevestigen… Het ding is, je weet niet precies wat ze ermee bedoelen: is het nou ja of is het nou nee? Of allebei. Of allebei niet…

#5 Je kunt je eigen tuktuk huren

Wat?!? Jazeker, deze keer niet met de scooter on tour, maar met je eigen driewieler. Wij vonden dit de leukste manier van reizen. Zo leuk dat we er een blogpost over hebben geschreven.

De Reizigers - Sri Lanka -5

#6 Winestores verkopen vaak geen wijn

Als je naar een wine store gaat om een lekker flesje druivensap te scoren kan het best zijn dat ze geen wijn verkopen?!? Noem het dan een bierstube of zo. Deze pandjes zijn ook uitermate goed beveiligd met tralies en een luikje. Dus binnenkomen lukt niet. Tenzij je, zoals wij, een wine store hebt gevonden die wel wijn verkoopt dan maken ze de deur open en mag je binnen je favo wijntje uitzoeken.

#7 Het is een klein land, maar de reistijden zijn lannnngggggg

Je mag er maximaal 40km/u met een tuktuk of scooter. Een motor of auto mag maximaal 70km/u. Bussen (daar heb je ze weer) mogen 230km/u. Tenminste, dat is het gemiddelde wat ze lijken te rijden (en dus wil je ze vermijden). Treinen rijden er op het gemakkie.

De Reizigers - Sri Lanka -7

#8 Kottu roti is echt superlekker! Hoppers ook trouwens

Nu vraag je je af wat dat dan in hemelsnaam is… Nou, wanneer je kottu bestelt krijg je roti (met groenten, vlees, vis, hoe je het maar wil), maar dan op een bakplaat gegooid en met een soort samoerai-zwaarden in stukjes gehakt. Echt proberen als je in Sri Lanka bent! Hoppers zijn een soort pannenkoekjes van rijstmeel gebakken in een komvormig pannetje, waardoor je dus een komvormige pannenkoek hebt. Het bovenste deel wordt heerlijk dun en crispy, het onderste deel wel gaar maar nog zacht als een dikke pannenkoek. Lekker met zoet (fruit of jam) of als egg hopper met, je raadt het al, een eitje erin kapot getikt. 

#9 Het lijkt of zelfs de beste guesthouses niet helemaal af zijn

Ze hebben er fittingen zonder lamp, de kraan zit altijd los en als je gedoucht hebt krijg je twee uur erna nog natte voeten bij het toilet omdat de doucheputjes niet onder de douche zitten, maar aan de andere kant van de badkamer.

#10 Ze gebruiken geen spiegels in het verkeer

Ze toeteren er juist erg veel. Niet dat ze boos zijn of dat je iets verkeerd doet, maar gewoon om aan te geven dat ze eraan komen. Wij vonden het prima werken!

#11 Het kan zijn dat je wilde olifanten tegenkomt onderweg

Nu hebben we geleerd dat olifanten niet recht voor zich kunnen kijken. Dus ze kijken je eerst aan met hun linkeroog, en daarna met hun rechteroog. Dan kunnen ze inschatten hoever je van ze vandaan bent mochten ze je willen aanvallen. Wat je dus moet doen: zigzaggend wegrennen/rijden. Wij hebben het gelukkig niet hoeven uitproberen – de meeste olifanten die tegenkomt zijn erg vriendelijk, mits je ze met rust laat uiteraard.

De Reizigers Sri Lanka Olifanten

#12 Colombo is echt een grote, smerige stad waar je het liefst zo snel mogelijk uit weg wil

Alleen dat is lastig, want het is zo vies omdat het verkeer zo immens druk is. Als het enigszins kan vermijden dus!

#13 Vaak is het ontbijt inbegrepen bij je verblijf in een guesthouse

En meestal is dit zoveel dat je er ook nog prima van kan lunchen. Wij namen het overgebleven eten mee in onze wrapper. Lekker lunchen op het strand of in de jungle (en je bespaart nog wat geld zo)!

De Reizigers Sri Lanka Ontbijt Hoppers

#14 De meeste mensen zijn erg trots op hun land

Je zult dus ook meerdere keren de vraag krijgen wat je van hun land vindt. Als je ze zegt dat je het erg mooi vindt zie je ze gewoon stralen. Een beetje hetzelfde als wat wij hebben met Eindhoven 😉

#15 Geven & nemen doe je met 2 handen

Als je iets (meestal geld) geeft of aanneemt dan is het respectvol om dat met twee handen te doen, dat doe je door met één hand te geven of aannemen en met de andere hand je arm vast te houden. 

De Reizigers Sri Lanka Trein 9 arch bridge

#BONUS De meeste mensen spreken supergoed Engels

Handig voor als je Sri Lankaans nog net niet op niveau is!


Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer