Canada: de scenic route van Banff naar Jasper – tips

Geschreven door Roy

Kijk, de route van Banff naar Jasper staat niet voor niks in de top 500 Drives of a lifetime van National Geographic. Ok, met 500 drives is die kans natuurlijk een stuk groter dat deze erbij zit dan dat er maar 25 ‘Drives of a Lifetime’ boek zou bestaan. Maar goed, wij verwachten dat deze roadtrip toch wel vrij bovenaan de lijst te vinden zal zijn.

Roadtrip Canada

Wat kan je verwachten?

De afstand tussen Banff en Jasper is slechts 288 kilometer, waarbij Google zegt dat je er 3 uur en 30 minuten over doet met de auto. Mits je geen beren op de weg ziet uiteraard. Maar een scenic route is natuurlijk niet bedoeld om vol gas overheen te jekkeren. En zeker niet als je van mooie landschappen, natuur, gletsjers en een potje avontuur houdt. En beren natuurlijk. Wij begonnen, zoals wel vaker, totaal onvoorbereid aan deze trip. Als we toen wisten wat we nu weten hadden we sommige dingen echt anders gedaan. Dat gaan we jullie haarfijn uitleggen zodat jullie niet voor dezelfde ontberingen (istie weer) komen te staan. Achteraf kunnen we er wel mee lachen, destijds wat minder.

Bezienswaardigheden die je niet wil missen

Eigenlijk is dit niet te doen, maar wij zouden De Reizigers niet zijn als we jullie helemaal niet op weg zouden helpen. De route is zo verschrikkelijk mooi, dat je overal wel wil stoppen. En als je de tijd hebt: waarom ook niet? Vooral als je avontuurlijk bent aangelegd is Canada echt wel een land om eens te bezoeken.

Lake Canada

Banff

Banff is gewoon een te gek bergdorp/stadje of hoe je het ook wil noemen. Zeker de moeite waard om lekker doorheen te slenteren. Je komt al helemaal in het outdoor gevoel zodra je daar rondloopt. En er zijn wandelroutes, kabelbanen, koffietentjes en gezellige restaurants. En allemaal met uitzicht op de bergen.

Canada meer

Lake Louise

Protip: wekker zo vroeg mogelijk zetten en zorgen dat je vóór zonsopkomst bij Lake Louise bent. Dan is het namelijk nog niet zo druk en kan je lekker genieten van al het moois. En perfecte foto’s maken. Kom je later op de dag dan kan je achteraan aansluiten.

Zonsopkomst Lake Louise
Lake Louise

Colombia Icefields

Altijd al een keer over een gletsjer willen lopen? Hier kan het (nog). Helaas staat ‘nog’ tussen haakjes, want de gletsjer wordt ieder jaar kleiner. Er staan ook verschillende borden die aangeven tot waar de gletsjer de afgelopen 10-20-30 jaar reikte. Bizar om te zien hoe rap de gletsjer kleiner wordt. Pak je wel goed in, wij waren er in de zomer en hadden zo’n beetje alle kleren aan die we bijhadden.

Pyramid Island

Ben je eenmaal in Jasper dan raden we zeker een bezoekje aan Pyramid Island aan. Mooi plekje om lekker te hiken. Maar je kan hier ook prima naartoe om een mooi picknick plekje te zoeken en te genieten van de omgeving. Uiteraard loop je via het bruggetje naar het eilandje in het midden van het meer.

Brug naar Pyramid Island
Oversteek naar Pyramid Island

Jasper

Nog zo’n heerlijk dorpje waar de tijd lijkt stil te staan. En zeker even een koffie en/of lunch doen bij Coco’s Cafe, een super leuk local eettentje. Als je een bord op straat ziet met de tekst ‘If you don’t eat you die!’ dan zit je goed.

Beren spotten

Tsja, hier kunnen we natuurlijk niet echt een perfecte locatie aangeven want beren kunnen zich verplaatsen. Vandaar de 4 poten. Maar met een beetje geluk gaat het je zeker lukken om er zelf een paar te spotten. Probeer tijdens de route eens om wat alternatieve weggetjes in te slaan. En als je een paar auto’s midden op de weg stil ziet staan pak dan maar vast je camera. Je kan er donder op zeggen dat er beren in de buurt zitten. Neem wel de regels serieus en stap niet uit je auto. Beren zijn sneller dan jij! Ons is het uiteindelijk gelukt om zelf beren te spotten zonder dat we afgingen op stilstaande auto’s. Echt bizar gaaf!

En andere dieren

Wildkamperen is een no-go

Al sinds onze eerste trip met een camper proberen we zoveel mogelijk campspots te vinden op toffe plekken. Zo ook tijdens deze roadtrip. Maar juist hier werden we om 4.48 in de ochtend gewekt door de plaatselijke ranger. We hadden onze auto naast een ander reislustig stel gezet om de nacht door te brengen op een rustig plekje. Totdat er midden in de nacht zwaailampen in de auto schenen en er op het raampje werd getikt. Nu ben ik om 4.48 niet op mijn allerbest, dus ik had geen idee wat er aan de hand was. Lindy gelukkig wel en na het openen van ons portier keken we in het gezicht van een park-ranger en werd ons, overigens zeer vriendelijk, verzocht om te vertrekken. In auto’s slapen is niet toegestaan om de simpele reden dat er beren rondlopen. En die komen iets makkelijker in je auto dan je denkt. Wees dus gewaarschuwd! De volgende keer gaan wij dus maar keurig op een camping staan. Voordeel van bovenstaande situatie: wij stonden rond 5.15 bij Lake Louise. Ruim op tijd voor de zonsopkomst.

Roadtrip Canada

En uiteraard is er nog veel meer te zien en te doen. Maar buiten bovenstaande bezienswaardigheden is de hele route één grote picture perfect. Dus stop gerust op alle plekjes die je de moeite waard vindt. Wedden dat je er langer dan 3 uur en 30 minuten over doet?

Meer info over Canada
Route: Scenic drive van Banff naar Jasper, Canada

Startpunt autoroute: Banff
Eindpunt autoroute: Jasper
Lengte route: 288 km
Beste reistijd: mei t/m september, dit zijn de warmste maanden maar ook met veel regenval!

Aanbevolen reisgids:

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer