Waarom een reis naar Colombia zeker op je bucketlist moet

Geschreven door Roy

Ben je toch nog een beetje huiverig om een reis naar Colombia te maken? Dat is nergens voor nodig! Colombia is een fantastisch land om doorheen te reizen. Wij vertellen je waarom.

Het land is zo divers

Colombia is een groot land. Dus er is genoeg te doen. Ben je fan van de jungle? Check. Of ga je voor hipster barretjes in de mooiste steden? Check. Op zoek naar die ene perfecte Instagram foto? Check. Of ga je liever naar het strand? Check. Al moeten we bij het laatste wel zeggen dat Colombia niet echt de allerbeste strandvakantie bestemming is. En met strandvakantie bedoelen wij: mooie, rustige stranden, snorkelen, palmbomen, etc. Wij zijn geen mensen die 12 uur lang liggen te bakken en braaien. Dat laten we aan de BBQ over.

Je hebt er veel verschillende klimaten

Eigenlijk is dat een logisch vervolg op de eerste reden. Je zal soms versteld staan van de klimaten die je tegenkomt. Zo wordt Medellin de stad van de eeuwige lente genoemd. En dat snappen we wel met temperaturen rond de 25 graden. Ja, jaarrond. Bogota is dan weer een stuk frisser, vooral in de avonden kan het best flink afkoelen. Prima als je lekker wil slapen. Het noorden is schreeuwend heet. Toen wij bijvoorbeeld in Cartagena waren was de temperatuur 32 graden. Dat is op zich niet zo schrikbarend maar als je even verder kijkt naar de weersvoorspelling dan zie je dat de gevoelstemperatuur zomaar boven de 40 graden uit kan komen. En dat is wel erg heet. Vooral met de luchtvochtigheid zweet je non-stop. 24/7. Maar gelukkig koelt het in de nacht 3 hele graden af. Lekker!

Binnenlandse vluchten zijn goedkoop

Omdat het land zo groot is zal je veel moeten reizen. Veel stukken zijn prima met de bus te doen (reken wel op extra reistijd, want er is gewoon altijd: extra reistijd…) maar je wil echt niet met de bus van Medellin naar Santa Marta. Gelukkig vlieg je daar voor een tientje of 3 naartoe. Sta je mooi binnen 1,5 uur aan de andere kant van het land.

Vergeet DuoLingo maar

In de grote steden spreekt men in het algemeen prima Engels, maar ga je naar de kleinere, pittoreske en vaak vele leukere dorpjes dan zal je toch echt je best moeten doen om Spaans te spreken. Met een beetje basic Spaans kom je al een heel eind, en de lokale bevolking zal meestal ook haar best doen om rustig te spreken. Wedden dat je na je trip verder komt dan Cerveza, gracias en hola?

Het eten is heerlijk, of vet, of beide.

Ieder land heeft zo zijn eigen keuken, en uiteraard is Colombia geen uitzondering. Je kan hier kiezen uit vele typische Colombiaanse gerechten. Maar er zit wel vaak een hoog vetklep gehalte aan. Een ding waar ze hier minder goed in zijn: groentes! Wij (en wij niet alleen) moesten af en toe echt op zoek om aan onze groentjes te komen. Voor een vette empanada hoefde je nooit heel lang te zoeken. En dat is af en toe prima! Wel waren we erg blij dat er ook wat meer hipster-achtige vega restaurantjes te vinden zijn.

Colombia heeft een interessante geschiedenis

Uiteraard weten wij allemaal precies wat er zich in het verleden in Colombia heeft afgespeeld. Gelukkig is dat niet meer de realiteit van nu. Natuurlijk is er hier een dik probleem met drugs, maar de overheid werkt er heel hard aan om het imago om te buigen. En dat gaat ze goed af. Zo is Comuna 13 in Medellin veranderd van de op één na gevaarlijkste wijk ter wereld naar een wijk die in de top 3 staat van meest vooruitstrevende gebieden. De beste tip die we kunnen geven is om een Free Walking Tour te doen. We waren ook zeer te spreken over de graffiti tour in Bogota. Daar werd niet alleen veel verteld over de straatkunst, maar juist meer over de politiek en de dagelijkse gang van zaken. Veel street art is gebaseerd op politieke issues. En de verhalen die je daarover hoort…

De mensen hier zijn supervriendelijk

Het maakt allemaal niet uit: iemand die je op straat tegenkomt, je Uber chauffeur, een streetfood verkoper, ze zijn (bijna) allemaal even vriendelijk. En vooral in de kleinere dorpjes zoals Jardin word je door zowat iedereen vrolijk begroet. De inwoners van Colombia zijn over het algemeen erg blij dat je hun land wil bezoeken!

Je hebt er nog echt onontdekte dorpjes

Jazeker, het bestaat nog. Dorpjes waar ze nooit, of in ieder geval vrijwel nooit, toeristen zien. Neem nou bijvoorbeeld Jardín, een piepklein dorpje op een paar uurtjes rijden van Medellin. Daar word je nog aangekeken alsof je van een andere planeet komt. En als je er met de bus naartoe gaat ben je gewoon omringd door locals. Ook in het vliegtuig trouwens.

Stoelhangen in Jardín
Na een levenlang oefenen ziet het nietsdoen er ongeveer zo uit

Koffie, koffie en nog eens koffie

Goede koffiebonen komen uit Colombia, dat je het maar weet. En er is hier dan ook een levendige koffie scene. Je kan hier voor een paar cent een heerlijke tinto (lokale koffie die beter smaakt dan 65% van de Nederlandse koffie) bestellen. Maar ben je meer van de Specialty Coffee dan heb je hier de tijd van je leven. Ze kennen er alle brew-methodes, het kost vrijwel niets, en het hele proces wordt aan tafel gepresenteerd. Dus je leert er ook nog eens wat van!

Overtuigd? Natuurlijk! Colombia mag gewoon niet ontbreken op je bucketlist. Al is het maar om wat leuke discussies op te starten tijdens feestjes. ‘Ga jij naar Colombia? Je lijkt wel gek!’

Like it? Pin it!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer