Is Comuna 13 in Medellin veilig?

Geschreven door Roy

Je hoort veel verschillende verhalen over de meest beruchte wijk Comuna 13 in Medellin, Colombia. Is het veilig om de wijk te bezoeken?

Wat hier staat beschreven is geheel gebaseerd op onze eigen ervaringen en de verhalen die we hebben gehoord van andere reizigers en locals. Check voordat je gaat vooral de actuele info over Comuna 13 (en de rest van Medellin en Colombia) op websites als Nederland Wereldwijd en vraag (bijvoorbeeld bij je accommodatie) na hoe de sfeer nu is. 

#yosoytrece
#yosoytrece geschreven op één van de vele trappen

Comuna 13

Misschien heb je deze wijk al voorbij zien komen bij ‘Wie is de Mol‘ of heb je er het één en ander over gelezen. En ongetwijfeld kwam de vraag voorbij: is het slim om naar de meest beruchte wijk van Colombia te gaan? Wij zijn er geweest en we waren aangenaam verrast.

Colombia

Als je tegen je vrienden en familie vertelt dat je plannen hebt om naar Colombia te gaan dan word je direct voor gek verklaard. Of je soms levensmoe bent? Om heel eerlijk te zijn hadden wij ooit precies hetzelfde idee over Colombia als wat veel mensen nu nog hebben. En de Netflix serie Narcos draagt ook niet bepaald bij aan een positief imago. Wij kregen in Colombia dan ook vaak van locals de vraag om alsjeblieft te stoppen met het kijken naar deze serie – niet omdat het verhaal niet waar is, maar omdat het nu gewoon niet meer is als toen. Voor ons geen probleem want we hebben nog geen aflevering van Narcos gezien.

Eerste aanblik van de wijk Comuna 13
Eerste aanblik van de wijk Comuna 13

Een Colombiaan in Peru

Toen wij in 2014 in Peru waren spraken wij daar een Colombiaan die in hetzelfde hostel verbleef als wij. Hij vroeg ons op de man af wat wij van Colombia dachten. Ons eerlijke antwoord was: drugs, criminaliteit en gevaarlijk. Waarop hij antwoordde: “En wat vond je van mij toen je nog niet wist dat ik uit Colombia kwam?”. Daar stonden we met onze spreekwoordelijke bek vol tanden. Want wij mochten deze knaap erg graag. Hij vertelde vol trots over zijn land en we raakten toch wel geïnteresseerd.

Later ontmoetten we tijdens een opdracht in Panama een team fotografen uit Colombia – nog zo’n stel ontzettend leuke mensen die ontzettend trots zijn op hun land.

Op naar het onbekende

Voor ons was de knoop doorgehakt: wij gaan naar Colombia! Wat kort speurwerk later zagen we dat Colombia ontzettend veel te bieden heeft.

Onze eerste stappen in Colombia

Na de grote stad Bogota en het dorpje Salento te hebben bezocht kwamen we dan eindelijk aan in Medellin. En om eerlijk te zijn vonden we de sfeer daar best wel prima. Uiteraard zijn we met ons metrokaartje ook de Metro Cable ingestapt vanuit metrohalte San Javier. Vanuit onze plastic cocon konden we zo hoog boven de sloppenwijken van Comuna 13 bekijken hoe de bevolking er leeft. Dat is best pittig om te zien. Algemeen geldende tip voor deze Metro Cable is: stap niet uit bij de haltes maar ga gewoon door naar boven, en vervolgens weer naar beneden tot San Javier. Dan is er niets aan de hand.

Comuna 13 van boven gezien
Comuna 13 van boven gezien

De streetart tour

Om Comuna 13 te bezoeken hebben wij ons aangesloten bij de graffiti free walking tour. Deze vertrekt ook vanaf metrostation San Javier, vanuit waar je wordt meegenomen de wijk in. De dag ervoor, na ons Metro Cable ritje, hebben we al rondom het metrostation gewandeld en het viel ons meteen op hoeveel politie en militairen er aanwezig waren. Het gaf ons een dubbel gevoel: je voelt je veilig met al deze bewaking, maar tegelijkertijd voel je je ook onprettig omdat er zoveel bewaking is en je het idee krijgt dat er een reden voor moet zijn. Maar eigenlijk zijn we onderweg alleen maar vriendelijke mensen tegen gekomen.

Uitleg over de betekenis van de street art
Uitleg over de betekenis van de street art

Wat kan je zoal verwachten in Comuna 13?

Allereerst kom je in Comuna 13 uiteraard veel street art tegen. Van kleine kunstwerken tot compleet beschilderde muren. Je kunt zien dat de overheid er alles aan doet om het imago van de wijk te veranderen.

Denk hierbij aan roltrappen, die niet zijn aangelegd om ons, luie toeristen, van A naar B te transporteren maar juist voor de bevolking om zich makkelijker en zonder smeergeld te hoeven betalen te kunnen verplaatsen. Verder was het er schoon, de sfeer was gezellig te noemen en wij hadden het idee dat de locals in ieder geval hun best doen om iets van hun leven te maken. Dat varieert van drankjes verkopen tot breakdance shows geven in de hoop een leuke fooi op te halen. En als je de verhalen van vroeger leest of hoort dan is dat echt mega knap want veel mensen hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. De verhalen die je hoort tijdens de tour zijn dan ook maar een speld in een hooiberg.

Breakdance show bovenaan de roltrap
Een van de vele prachtige kunstwerken op de muren van Comuna 13

Is het allemaal echt wat je ziet of is het gewoon een masker?

Wij spraken medereizigers die het idee hadden dat er een toneelstukje werd opgevoerd en dat de ellende nog steeds aanwezig is. En gedeeltelijk snap ik dat wel. Wij, als toeristen, zullen nooit echt weten wat er zich afspeelt in ieder huis in Comuna 13, en ongetwijfeld spelen er zich nog veel zaken af die het daglicht niet kunnen verdragen. Maar is dat anders in Amsterdam of Eindhoven? Feit is dat Colombia echt superveel doet om van het criminele imago af te komen. En terecht, want het is één van de mooiste landen die we bezocht hebben. Wij raden zeker aan om Comuna 13 te bezoeken, en vooral je gezonde verstand mee te nemen. Ga niet in het donker op pad, doe wat voorbereidend werk, en als je mensen ziet die hun rugzak voor zich dragen dan heeft dat een reden.

Meer info
Locatie: Medellin, Zuid-Amerika
Beste reistijd: jaarrond, Medellin wordt ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd.
Vliegtijd: Amsterdam – Medellin 14:45 uur

Paklijst: onze tips vind je hier

Aanbevolen reisgids:

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer