8x Leuke dingen om te doen in Salento, Colombia

Geschreven door Roy

Ieder plekje op aarde heeft wel iets te doen, dus ook Salento in Colombia. Of misschien juist wel Salento, want ondanks dat het er niet heel groot is is er genoeg te doen

Waar kennen we Salento ook alweer van?

Komtie: Colombia’s bucketlist item #1: de 60 meter hoge palmbomen in Valle de Cocora. Weet je het weer? Voor veel reizigers is dit echt een must-see must-do. Klopt helemaal, maar uiteraard kun je jezelf verder ook prima vermaken in Salento en omgeving.

Must-see must-do: de hoogste palmbomen ter wereld

Laten we wel even voorop stellen dat Salento rete-toeristisch is! En dan bedoelen we ook écht toeristisch. Zo struikel je zo’n beetje over de souvenirshops, die overigens vrijwel allemaal hetzelfde verkopen. En er zijn in Salento meer toeristen te vinden dan in de gemiddelde andere gebieden in Colombia. Vind je dat niet prettig? Gewoon effe naar de palmbomen, nachtje slapen en meteen weer door. Of rechtstreeks naar Jardín. Ook een klein dorp, totaal niet toeristisch, maar met een fantastische vibe! En maakt het je niet uit of ben je nog op zoek naar dat ene speciale souvenir? Dan is Salento prima een paar dagen vol te houden.

Wat is er dan nog meer te doen in Salento?

#1 Het dorpje zelf

Het zou raar zijn om een blogpost met ‘leuke dingen om te doen in Salento’ niet te laten starten met Salento zelf. Salento is een piepklein dorpje, midden in één van de koffieregio’s van Colombia, waar je lekker rond kan dwalen. Niet voor heel lang, want met een handjevol straten heb je Salento zo gezien. De meeste dingen om te doen concentreren zich rondom het marktplein, dus dat is lekker handig oriënteren.

Het hele dorp Salento
Het hele dorp

#2 Drink een koffietje

Want als je dan toch in een koffiegebied zit, dan mag het koffietje drinken uiteraard niet ontbreken. En dat kan op meerdere manieren. Ga je voor lekker local dan raden wij Cafe de Las Esquina aan. Die vind je gewoon op het marktplein, schuin rechts tegenover de Willy-jeeps. Als je daar binnen bent let dan vooral op de koffiemachine die ze er gebruiken. Is het ouderwets, is het retro? Het ziet er wel gaaf uit! Prijs voor een café tinto: € 0,50

Of ga je liever voor een Specialty Coffee? Bij Café Jesús Martín kun je verschillende zetmethodes uitproberen. En de barista (geen idee of ze dat woord ook kennen in Zuid-Amerika) komt keurig aan tafel het proces uitleggen én uitvoeren. Zo leer je nog eens wat! Vind je Specialty Coffee in Nederland duur? Sla dan hier je slag want de prijzen liggen ongeveer op een kwart van de ‘onze’.

Koffie Salento
Als je dit ziet dus links achter je op het hoekkie

#3 Breid je koffiekennis uit tijdens een koffietour

Als jij denkt dat koffie uit de supermarkt komt of uit de espresso machine van je favoriete koffietentje dan hebben we goed nieuws voor je. Koffie groeit namelijk aan een struik! Hoe vet! Maar wist je dat het nog best wel een proces is voordat een koffieboontje ook echt als goede koffie over de toonbank mag gaan? Vind je dit interessant, ga dan zeker voor een koffietour. Er zijn meerdere aanbieders in Salento. Wij kozen voor Finca El Recuerdo. Deze is wat moeilijker te vinden op internet, maar bij de kaartverkoop voor de Willy-jeeps weten ze precies waar je uit moet stappen. Deze koffieplantage gebruikt de meest natuurlijke vorm van koffie produceren. Verwacht hier dan ook geen uitgestrekte (speciaal voor de koffieplanten gekapte) velden. Deze plantage is kleinschaliger, en je vindt de koffiestruiken gewoon tussen al het andere gewas wat er van nature groeit en bloeit (en er bovendien voor zorgt dat de koffieplanten gezond blijven zonder al teveel chemische rommel).

#4 Valle de Cocora

Daar is ‘ie dan! Uiteraard mag ook een bezoek aan Valle de Cocora niet op het lijstje ontbreken. De 60 meter hoge palmbomen die in een (vaak mistige) vallei staan zijn zeker het bezoeken waard. Ga je voor kort hiken dan ben je zo’n 1,5 kwijt, ga je voor de lange (en zeker aan te raden) route dan mag je zo’n 5,5 uur op pad. Gelukkig hebben we er al een blogpost over geschreven zodat je lekker van tevoren kan beslissen waar je voorkeur naar uitgaat (lang, lang, lang!). Je gaat met de Willy-jeeps richting de start van de hike. En die rit is al de moeite waard, vooral als je achterop de jeep staat!

Ons idee van fun!
Hiken in Valle de Cocora
Heeele hoge palmbomen

#5 Lekker lokaal eten

Uiteraard moet er ook gegeten worden. En er is keuze genoeg in Salento. Maar je moet wel een beetje de leuke plekjes weten voor goed eten. Uiteraard valt over smaak niet te twisten, behalve over ‘s werelds smerigste nacho schotel ever! Die komt namelijk ook uit Salento. Maar gelukkig zijn er ook nog hele toffe (goedkope) tentjes te vinden. Wij waren steevast te vinden bij Etnia Arte & Sabor, een piepklein zaakje waar ze een heerlijke menu del dia serveren. Voor ongeveer € 7,- krijg je een 3-gangen menu met soep vooraf. Daarna een vlees, vis of vegetarisch hoofdgerecht met afsluitend een piepklein, maar mega lekker, toetje. En een drankje erbij. De porties waren precies groot genoeg voor ons. En de smaak… Bueno!

Met passie bereid!

#6 Speel een potje Tejo

Als je je afvraagt was Tejo is dan snappen wij dat. Wij hadden er ook nog nooit van gehoord, maar het schijnt wel een dingetje te zijn in Colombia. Dus fix effe snel wat tegenstanders!

Hoe speel je Tejo?

  • Allereerst betaal je startgeld. En je koopt bier (verplichte regel!)
  • Vervolgens kies je een Tejo veld, baan, track, whatever. Een speelveld bestaat uit een schuin oplopend heuveltje van klei. In het midden bevindt zich een metalen ring waar gevouwen papiertjes met kruit op liggen.
  • Je pakt een Tejo werpschijf (een kleine, zware metalen schijf)
  • Je gaat achter de lijn staan en mikt op de metalen ring die zich nog steeds in de blubber bevindt
  • Gooi je je schijf in de ring dan heb je de meeste punten, gooi je op de ring dan ontploft het kruit en heb je iets minder punten maar wel meer lol, gooi je buiten de ring dan krijgt degene die het dichtst bij de ring gooit punten, etc.
  • Het is moeilijker dan je denkt.
  • Gun je tegenpartij ook een overwinning (hebben wij niet gedaan. Ned-Bel 2-0)
  • Koop een extra biertje, het mag gewoon.
  • Plezier gegarandeerd!

#7 Loop naar het uitkijkpunt

Jazeker, Salento heeft een uitkijkpunt! Het is een stevige klimmetje via een trap. Niet dat het heel lang duurt, maar de hoogte waarop Salento ligt zal je soms naar adem laten snakken. Maar wees niet bang, met een minuutje of 5 ben je er wel. De trap is makkelijk te vinden. Je loopt gewoon recht door de straat met de meeste souvenirwinkels. Aan het einde vind je de trap. Maar die zie je ook wel vanaf het plein hoor! Klein tipje: als je boven bent loop dan niet dezelfde weg weer terug, maar loop verder door (links aanhouden, ander trapje af). Je wordt dan getrakteerd op een beter uitzicht, en via de weg loop je weer terug naar het marktplein. Easy peasy…

Straatje uit, trapje op, geniet van het uitzicht
Klein stukje verder lopen, en je wordt hierop getrakteerd
Het hele dorp Salento

#8 Eet een patacón op het marktplein

Je bent niet in Salento geweest als je geen patacón hebt gegeten. Wat het is? Check dat zelf maar! Het is (althans in Salento) in ieder geval een stevige hap, dus heb je geen mega honger deel het dan met iemand. En eigenlijk is dat sowieso wel slim om te doen, want die dingen zijn zo gruwelijk groot dat de laatste 36 happen eigenlijk niet lekker meer zijn.

Kortom, genoeg te doen in zo’n klein dorpje. Toen wij er waren was het gezellig druk in de weekenden en genoeg te zien. Doordeweeks was het aanzienlijk rustiger.

Oh ja, wil je alsnog goed en goedkoop eten maar ben je niet zo van het lokale voer, dan kan je altijd nog terecht bij Brunch de Salento. Veel voor weinig zeg maar. Smakelijk!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer