Avontuurlijk Costa Rica: huur een 4×4 met daktent

Geschreven door Roy

Ben je niet vies van wat avontuur, en lijkt het je wat om Costa Rica eens op een hele andere manier te beleven? Huur dan een 4×4 met daktent. Wedden dat wildkamperen nog nooit zo leuk was!

Costa Rica stranden
Zullen we hier gaan slapen?

Waarom zou je een 4×4 huren?

Toen wij voor onze trip door Costa Rica wat voorwerk aan het doen waren, viel mijn oog al snel op de website van Nomad America, een bedrijf wat zich specialiseert in de verhuur van 4×4’s, inclusief daktent en alle benodigde materialen. Eén van de auto’s was een Landrover Defender, een auto die tot op de dag van vandaag nog steeds mijn droomauto is. Helaas is het niet de Defender geworden, deze is meer geschikt voor 6 personen, totaal niet comfortabel en vooral buiten ons budget. Het mindere comfort kon ik nog wel mee leven, dat hoort er tenslotte wel een beetje bij.

Maar uiteindelijk is het de Toyota Prado geworden. Die paste toch wel iets meer bij onze wensen qua budget, ruimte, etc. Deze auto is voorzien van een daktent en alle kampeerspullen die je nodig hebt. Bovendien hebben ze hem zo gepimpt dat je er door de ruigste terreinen kan rijden. Spijt dat we toch niet voor de Defender zijn gegaan? Eigenlijk wel, als je die kans krijgt moet je hem pakken. Toch?

4x4 Daktent Nomad America Costa Rica

Nomad America stuurde ons van tevoren al wat reisideeën dus de voorpret was al begonnen. Ook hebben ze een kaart met campsites op hun website gezet, dus je kan van tevoren al een beetje bepalen wat er te vinden is in het gebied wat je wil verkennen. Daaruit blijkt wel dat vooral het binnenland en de westkust goed voorzien zijn van slaapplekjes.

Toen wij onze ride op gingen halen werd ons vriendelijk verzocht om hem zo vies mogelijk terug te brengen. ‘Het is tenslotte een avontuur’. Kijk, daar houden we van! Dus na een korte uitleg met tips en het invullen van wat papierwerk konden we op pad. Het avontuur tegemoet!

Luiaard
Dit zou zomaar je buurman kunnen zijn

Waar kan je allemaal slapen?

Wij begonnen bij de Arenal vulkaan. De rit er naartoe vanuit San José was al de moeite waard, want je rijdt op slecht begaanbare wegen en gaat over bruggen die er om schreeuwen gefotografeerd te worden terwijl je er overheen sjeest. We vonden een mooie campground wat eigenlijk een grasveld was van een of ander resort. Er was gras, een huisje met toilet, en een koude douche. Ellendig? Nee joh, gewoon avontuurlijk! En wakker worden met uitzicht op een vulkaan maakt alles goed.

Daktent en uitzicht op de Arenal vulkaan
De betere views, ook al was Arenal in een wolkendek gehuld

Daarna zijn we richting de kust gereden, die provincie Guanacaste om precies te zijn. We begrepen dat je daar prima slaapplekken kan vinden. Maar als we je dan één tip mogen geven: ga niet naar een populair stadje/dorpje. Zo wilden wij bijvoorbeeld graag naar Coco. Het bleek dat de stranden daar niet echt geweldig waren en we voelden ons beiden niet echt prettig toen we door Coco heen reden, laat staan om er te wildkamperen. We hadden een paar plekjes opgezocht waar we eventueel konden gaan slapen, maar óf het was er te druk waardoor je zeker wist dat we weinig nachtrust zouden hebben óf er liepen aparte typetjes rond wat ons niet echt een veilig gevoel gaf. Die nacht hebben we een camping opgezocht wat natuurlijk zonde is als je zo’n auto tot je beschikking hebt.

4x4 Daktent Nomad America Costa Rica
Slapen op het strand

Maar we hadden onze 4×4 dan ook pas net, en we merkten wel dat we na een paar dagen wel een beetje meer gevoel kregen waar we wel en niet moesten zijn. In het begin was dat zeker even zoeken. Als we terug zouden gaan zouden we zeker niet richting de toeristische plekken gaan voor een slaapplek. Er is zoveel moois te vinden buiten die gebieden waar je waarschijnlijk nog beter slaapt ook. Uiteindelijk hebben we onze 4×4 nog wel op een strand kunnen parkeren. Het wakker worden met de zon die opkomt boven de zee was zo ontettend gaaf!

Costa Rica stranden
Hier wil je toch staan?

Het leven off the road

Je ontkomt er niet aan. Althans, als je door San Jose blijft rijden heb je er weinig last van. Maar zodra je in de provincie Guanacaste of Puntarenas aankomt zal je steeds minder asfalt zien. Zo zal je rivieren moeten doorkruisen om aan de andere kant van de weg te komen. En geloof ons: dat is best spannend de eerste keer. Als je goed kijkt zie je vast nog wat sporen van auto’s die je voor zijn gegaan, of natte plekken waar ze het water uit zijn gekomen. Die paden kan je gewoon volgen. Of één persoon loopt voorop met een lange stok om de diepte te peilen. Wat we er natuurlijk niet bij vertellen is dat we nog trillend van de adrenaline na onze eerste oversteek een personenautootje dezelfde route zagen nemen, ongeveer 5x zo snel als wij. Nou hebben we dit fiasco uiteraard ruimschoots goed gemaakt in de week die volgde!

De Reizigers Costa Rica stranden

Playa Carrillo

En je komt er ook wel echt toffe trails tegen. Zo werden wij getipt over Playa Carrillo, een afgelegen stuk strand waar vrijwel niemand komt. Én je kan deze route prima met een 4×4 rijden. Het begon al toen we de ‘snelweg’ afreden. Bij de ingang stond een klein huisje met daarin een bewaker. Na het noteren van onze gegevens kregen we een strenge blik richting ons en de auto. Met een klein knikje en vriendelijke glimlach vertelde de man vervolgens dat het wel moest lukken. De wegen die daarop volgden waren een 4×4 paradijs. Geen asfalt, alleen maar zand, kuilen, stenen en boomstronken. Eindelijk konden we de auto goed testen.

En dat testen gebeurde pas echt goed op de terugweg. Mijn oog viel al snel op een heuvel waar het krioelde van de kleine zandpaadjes. Lindy vroeg nog of ik serieus meende om daar te gaan rijden. Maar ze weet hoe mijn stuurmanskunsten zijn dus we gingen ervoor. En die paden waren wel echt mega tof om te rijden. Smal, kronkelig en steil. Daar leerden we de auto pas goed kennen, vooral toen we bijna beneden waren en een omgevallen boom roet in het eten gooide. Keren ging niet, dus eerst een stuk off-road in zijn achteruit mogen doen. En dus heel die heuvel nog een keer gereden. Uiteindelijk hebben we ons weer bij de vriendelijke bewaker gemeld dat we vertrokken en door zouden gaan naar de volgende slaapplek. Kleine disclaimer: doe dit a.u.b. wel alleen als je weet waar je mee bezig bent en je volledig comfortabel voelt met je 4×4.

Helaas is Playa Carrillo nu volgebouwd met resorts en kan je met je auto zelfs bijna de zee in rijden via een geasfalteerde weg. Maar vraag zeker rond voor meer van dit soort pareltjes, in Costa Rica geldt namelijk een wet die bebouwing in de buurt van de vele stranden reguleert, dus helemaal volgebouwd zal het niet zomaar raken.

Kleurrijk Costa Rica - De Reizigers

Waar mag je kamperen met je 4×4?

Er gelden speciale regels over waar je wel en niet mag staan met je 4×4 en/of camper. Zo konden wij destijds zo’n beetje overal langs de (west-)kust gaan staan. Mits we onze 4×4 niet verder dan de boomlijn parkeerden. Maar regels kunnen veranderen. Vraag dan ook altijd bij je verhuurder wat de regels zijn op dat moment. Ook handig om te weten: kamperen schijnt aan de oostkust wat minder veilig te zijn i.v.m. drugsmokkel.

Campings

En uiteraard heb je ook campings, op de één bijf je liever weg, de ander nodigt uit om nog een paar nachtjes langer te blijven. Eén van onze overnachtingsplekjes was letterlijk bij iemand achter in de tuin, pal aan het strand. Die had daar een mini camping gecreëerd, compleet met verlichting tussen de palmbomen.

Onze favoriet was echter hostel & camping Alouatta. We waren wat rond aan het rijden totdat we een bordje zagen met ‘iced coffee 100m’. Na de afslag genomen te hebben kwamen we op de campground met in het midden een net uitziend gebouwtje met buitenkeuken, hangmatten en douches/toiletten. De eigenaars Yenkim en Misha bleken Nederlanders te zijn! En dat ‘in the middle of nowhere’, dat zagen we niet helemaal aankomen.

Ons drankje hebben we maar meteen verlengd met een hapje en twee overnachtingen. De omgeving daar is adembenemend mooi en de sfeer op de camping is ronduit top. Op de eerste avond werden we meteen uitgenodigd om met Yenkim, Misha en de overige gasten naar het strand te rijden en daar samen te genieten van de zonsondergang. De volgende dag hebben we met zijn allen de BBQ aangestoken, waarbij iedereen een deel van de voorbereiding op zich nam. Eén van de gasten was kok en die was in de ochtend vis gaan halen om deze in de middag te bereiden. Meer hoef ik niet te zeggen toch?

Nomad America Toyota 4x4

No Mans Land

Maar het tofste is natuurlijk kamperen in no-mans-land. Gewoon in de ochtend de zon op zien komen boven de zee, en dat met verder niemand om je heen. Deze plekjes zijn te vinden maar vaak zijn ze wat minder makkelijk om er te komen. En je moet er natuurlijk wel zin in hebben. Voel je je niet veilig, pak dan lekker een camping. Mocht je toch kiezen voor iets meer avontuur, parkeer je auto dan niet recht onder de palmbomen. Uiteraard is dit supertof voor de foto, maar kokosnoten vallen echt naar beneden. Niet fijn als je net lekker een slok van je wijn neemt of heerlijk in de canvas tentje op het dak van je auto ligt te slapen.

Doen of niet?

Als je van een beetje avontuur houdt: zeker doen! Achteraf gezien hadden wij onze 4×4 eigenlijk te kort gehuurd. De vrijheid met zo’n auto is heerlijk, en je komt op plaatsen waar je anders niet snel zou komen. Wij weten al welk deel we de volgende keer gaan verkennen!

Meer info over het huren van een 4x4 in Costa Rica

Beste reistijd: december t/m april, voor die minste regenval. Al zal het in de regenwouden vrijwel altijd regenen.

4×4 huur: Nomad America

Campings: Zie deze kaart van Nomad America

Wat moet je nog meenemen: regenkleding, aeropress voor koffie, opvouwbare douche

Tip: als je slaapzakken in Costa Rica koopt kan je deze na je trip achterlaten bij Nomad America. Zij zorgen ervoor dat ze bij daklozen terecht komen!

Aanbevolen reisgids:

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer