Wat je moet weten over Freedom Camping in Nieuw-Zeeland

Geschreven door Roy

Een roadtrip door Nieuw-Zeeland moet je gewoon een keer gedaan hebben. En als je geld wil besparen dan is wildkamperen, in Nieuw-Zeeland “freedom camping” genoemd, echt iets voor jou. Maar er zijn wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Waar moet je op letten? En wat is “self-contained”? Gelukkig zijn wij er geweest en hebben we wat tips voor je op een rij gezet!

Wat is freedom camping?

Als je in Nieuw-Zeeland in je campertje wil overnachten zonder daarvoor te willen betalen dan heet dat freedom camping. Gelukkig mag dit op heel veel plaatsen, en waar het niet mag is het over het algemeen goed aangegeven. Wees dan ook niet eigenwijs, want wij hebben verschillende verhalen gehoord van mensen die in de ochtend wakker werden met een prentje van $200,- onder hun ruitenwisser. Zonde van je knaken!

Hoe weet je waar je mag wildkamperen?

Rankers NZ

Wij gebruikten de apps Rankers NZ en CamperMate. Twee super handige apps met alle info die je nodig hebt om ‘into the wild’ the kamperen. Met de mogelijkheid om kaarten offline op te slaan, dus mocht je een keer geen internet bij de hand hebben dan is er geen man overboord. (Tip! Download de kaarten van tevoren, ook al heb je lokale simkaart. In Nieuw-Zeeland heb je behoorlijk wat gebieden waar geen bereik is.)

De apps geven daarbij ook nog supermarkten, benzinepompen, plekken met goede WiFi, dump stations en nog veel meer aan.

Self-Contained vs. Non Self-Contained

Misschien heb je al wat voorwerk gedaan en heb je deze termen al voorbij zien komen tijdens je zoektocht naar info over freedom camping in Nieuw-Zeeland. Het beste wat je kan hebben als je een camper koopt of huurt is er eentje die Self-Contained is. Dit maakt de keuze van je slaapplekkie een heel stuk makkelijker. Qua aanschaf is het duurder, maar vooral als je langer weggaat heb je dit zo terug verdiend omdat je niet steeds $30-40 dollar kwijt bent aan campings.

Wat houdt Self-Contained in?

Om voor Self-Contained in aanmerking te komen moet je karretje aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moet je een schoonwater tank aan boord hebben. En dan uiteraard ook een vuilwatertank, zodat al je afwaswater etc. niet direct in de schone natuur van Nieuw-Zeeland wordt gepompt. Daarbij ben je verplicht een gootsteen met kraan/pomp aan boord te hebben. Ook een afsluitbare vuilnisbak en een toilet moeten aanwezig zijn. Voor het toilet gelden nieuwe, bijzondere regels. Zo moet het toilet toegankelijk zijn als het bed is uitgeklapt. Dus je wc in een opbergvak stoppen werkt niet. En als je op het toilet zit moet je je ellebogen kunnen bewegen. Check wel altijd even of de regels zijn aangepast zodat je zeker weet dat je zo’n mooie blauwe ‘Self-Contained’ sticker op je auto krijgt.

De Reizigers freedom camping Nieuw-Zeeland

Hoe bespaar je geld op benzine?

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk geld over houden om leuke dingen te doen, en benzine kopen is vaak niet leuk. Tenzij je uiteraard bij een geweldige pompstation staat met live-entertainment. Maar die zijn wie nog nooit tegengekomen (Jij wel? Dan zien we wel in de comments verschijnen waar wij de volgende keer moeten stoppen). Nu is het zo dat de brandstofprijzen behoorlijk kunnen verschillen in Nieuw-Zeeland. Gelukkig is er de app Gaspy die perfect aangeeft waar jij een paar centjes per liter kan besparen. Heb je dat biertje of wijntje in de avond in ieder geval weer terugverdiend!

En verder?

Verder lijkt het ons niet meer dan gepast dat je ervoor zorgt dat je geen (geluids-) overlast veroorzaakt en niets achterlaat op de plek waar je hebt overnacht. Neem al je rommel netjes weer mee, en gooi het op de juiste plaats weg. Je vuilwater en de inhoud van je toilet leeg je eenvoudig, en in Nieuw-Zeeland meestal gratis, bij één van de “dump stations” die je in je appje gevonden hebt. Dit zijn dé voorwaarden om gebruik te maken van het supertoffe recht om te mogen wildkamperen, en zo zorg je ervoor dat dat zo blijft!

That Wanaka Tree - Nieuw-Zeeland

Zo, genoeg info voor onderweg. See you on the road!

Wildkamperen in Nieuw-Zeeland

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer