Geld terugkrijgen bij een vertraagde vlucht: zo doe je dat!

Geschreven door Lindy

Op vakantie? Vlucht vertraagd? Na 3 uur kun je zomaar recht hebben op een vergoeding tot €600. Check dus snel jouw rechten op compensatie bij een vertraagde vlucht!

Ik hoor je denken: Geld terug? Hoe dan?

Jep, als je reis aan een paar voorwaarden voldoet dan zou de luchtvaartmaatschappij je zomaar eens wat centen schuldig kunnen zijn, gewoon omdat ze zich niet aan hun afspraak hebben gehouden. Jij koopt tenslotte een vliegticket waarmee je er vanuit gaat dat je op een bepaald moment op een bepaalde plek zult arriveren. Lukt dat niet, dan is het tijd om te kijken of je wat vakantiegeld kunt terugverdienen!

Vertraagde vlucht? Dan moet het strand wat langer wachten!
Soms moet het strand een dagje langer op je wachten…

Korte versie van de heel saaie zakelijke achtergrond

In de verordening (EG) nr. 261/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 11 februari 2004 staat vastgelegd dat passagiers die vliegen van of naar de Europese Unie bepaalde minimumrechten hebben. Bij instapweigering, vlucht (aankomst-)vertraging van minimaal 3 uur of vluchtannulering heb je recht op een vergoeding. Die vergoeding bedraagt €250 voor alle vluchten tot en met 1500 km, €400 voor alle intracommunautaire vluchten van meer dan 1500 km en voor alle andere vluchten tussen 1500 en 3500 km, en €600 voor alle andere vluchten. 

Uiteraard zijn er allerlei mitsen en maren waar wij het fijne ook niet van weten, lees vooral de hele verordening als je dat leuk vindt. Of lees hieronder verder als je daar eigenlijk geen zin in hebt. De oplossing is onderweg!

Leuk zo’n wet, maar krijg je die vergoeding echt?

Ja! Wij zaten ooit in een vliegtuig met bestemming Barcelona te wachten op vertrek. Iedereen aanwezig: check. Vliegtuig in orde: uh, helaas. Dus wachten op een nieuw onderdeel. En nog effe wachten. Toen uiteindelijk bleek dat dat onderdeel niet meer op tijd zou komen mochten we allemaal weer uitstappen en al dan niet wachten op een hotelovernachting, want we zouden pas de volgende ochtend alsnog gaan!

Balen, maar ook weer niet. Met dit ene nachtje minder in Barcelona kregen wij namelijk een leuk deel van onze vakantie terug: de luchtvaartmaatschappij heeft ons €250 per persoon betaald!

Paspoort stempels
Stempels sparen betekent helaas soms ook vertraagde vluchten

Dus: claimen die handel!

Voldoet jouw reis (mogelijk) aan de eisen voor compensatie bij een vertraagde vlucht? Claimen! Hoe je dat doet? Zoek op de website van de luchtvaartmaatschappij naar het mailadres of contactformulier voor klachtenbehandeling. Stel een mooi briefje op waarin je alle details vermeldt en verzenden maar!

Vermeld vooral:

  • Je vluchtnummer
  • Oorspronkelijke datum & tijdstip van vertrek en aankomst
  • Daadwerkelijke datum & tijdstip van vertrek en aankomst
  • Wat je claimt voor de vertraging (vermeld er vooral lekker zakelijk bij “Zoals bepaald in de Verordening (EG) nr. 261/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 11 februari 2004”)
  • Uit welke personen je reisgezelschap bestond (Volledige namen, paspoortnummers, verloopdata paspoorten)
  • Welke extra uitgaven je eventueel claimt voor bijvoorbeeld eten en drinken (vergeet niet de bonnen mee te sturen)

Niks voor jou, al dat uitzoekwerk?

Dat snap ik. Gelukkig zijn er diverse bedrijven te vinden die het werk met liefde en plezier van je overnemen. Aviclaim is daar één van. De papieren rompslomp uit handen geven scheelt je aardig wat (uitzoek-)werk, met als mooie bijkomstigheid: als je géén recht blijkt te hebben op compensatie (bijvoorbeeld bij extreme weersomstandigheden), dan kost het je ook niets. Heb je wel recht op een vergoeding? Hou er dan rekening mee dat je bij het uit handen geven ook toestemming hebt gegeven voor het inhouden van een commissie. Vaak is dat een vast percentage van de claim (Aviclaim rekent 25%). Dat betekent dat je, zonder er verder iets voor te doen, 75% van de claim in je eigen zak steekt!

Lekker laten doen

Geen zin om het zelf te regelen? Vul je gegevens in via deze link, en laat een ander het vuile werk voor je opknappen. Ga rustig achterover zitten, en als je recht hebt op compensatie komt dat vanzelf naar je toe!

Like it? Pin it!

Vertraagde vlucht? Check je rechten!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer