De ruige hike naar El Peñón de Guatapé

Geschreven door Roy

Yes, Guatapé! Dat is toch dat dorpje met al die gezellige kleuren? Met vlakbij die rots waar je via een trap naar boven kan lopen? Helemaal goed! Dit zijn wel zo’n beetje de dingen die je van de meeste reizigers hoort als het over Guatapé gaat. In zo’n beetje iedere reisroute door Colombia wordt dit dorpje zeker niet overgeslagen.

De Reizigers Guatape hike

Sommige backpackers gaan vanuit Medellin voor één dagje heen en weer om El Peñón de Guatapé, ook bekend als Piedra del Peñol, op te rennen en daarna weer snel terug te bussen richting Comuna 13. Of ze blijven één nachtje om wat van het dorp en al haar kleuren mee te krijgen en gaan direct vanaf het centrum richting El Peñón de Guatapé en terug. En dat is helemaal prima uiteraard.

Onze route richting El Peñón de Guatapé

Maar wij deden het even anders. Toen we op onze kaart gingen kijken hoe we vanuit Guatapé het beste richting El Peñón zouden gaan viel ons oog op een klein wit lijntje dat juist de andere kant opging dan de ‘snelweg’ waar de meeste reizigers gebruik van maken. Na een beetje rekenwerk kwamen we uit op zo’n 10 kilometer hiken tot El Peñón de Guatapé, en om vanaf daar de lus rond te maken nog 5 extra kilometers terug naar Guatapé. Wij zijn om!

De Reizigers Guatape hike

Het binnenland rondom Guatapé

Misschien ben je al ooit via de korte weg beland bij El Peñón, dan weet je dat dit geen fijne route is om te lopen. Daar kwamen wij aan het einde van onze hike ook achter. Gelukkig dat we besloten om via de lange route te gaan. Want in no-time liepen we echt door de binnenlanden van Colombia, en het was duidelijk te merken dat daar weinig toeristen komen. Overal werden we vriendelijk verwelkomd en nagezwaaid als we ergens door de straten slenterden. Waarbij we moeten zeggen dat de straten niet meer waren dan zandweggetjes. Maar het was zo ongelofelijk tof daar!

De Reizigers Guatape hike

Koffietijd!

Op ongeveer driekwart van de hike vind je vanzelf aan je rechterhand een berghutje genaamd Fonda Pa’ Que Más. Zoals gewoonlijk gingen we voor een hapje en een drankje, maar het barretje was eigenlijk dicht. De vriendelijke eigenaar gooide meteen zijn winkeltje voor ons open en in no-time zaten we aan de vers gezette oploskoffie met een lekker stukje kersencake. Allebei niet te kanen, maar na die toffe tocht en in deze setting smaakte het verukkeluk.

De Reizigers Guatape hike

El Peñón de Guatapé

En dan ben je er! Eén van de weinige rotsen die via een trap kunt beklimmen. Hoe geinig. Er zijn niet veel rotsen waar dat kan, maar toevallig hebben we er in Spanje nog één ontdekt.

Vervolgens begint de tocht naar boven. Beneden bij de ingang staan wat tuktuks om je way overpriced naar de trap te brengen. Maar wij hadden al een aardig eind gewandeld dus dit kon er ook nog wel bij. Zo ver was het totaal niet. Bij de voet van El Peñón begin je stapje voor stapje aan je trip naar boven. Je zal zo rond de 700 tredes moeten beklimmen, al is klimmen misschien niet het juiste woord voor een trede.

En dan eenmaal bovenaan heb je echt wel een dikke view te pakken. De omgeving lijkt te bestaan uit allerlei kleine eilandjes, wat niet helemaal waar is want het zijn bergtoppen. Het water wat je ziet is later toegevoegd. Maar bijzonder is het wel!

De Reizigers Guatape hike
De Reizigers Guatape hike

De gevaarlijkste wegen

Daarna is het nog zo’n 5 kilometer terug naar Guatapé. En dat over een weg waar je eigenlijk helemaal niet wil lopen. Er is geen deel voor wandelaars, dus je deelt de weg met 734 bussen en 942 vrachtwagens, die stuk voor stuk harder rijden dan is toegestaan. We hadden op het einde wel een kraampje verwacht met T-shirts met opdruk: ‘I survived the El Peñón de Guatapé highway’…

De Reizigers Guatape hike

Gelukkig stond er aan het einde wel een lieftallige dame verse empanadas te bakken. dat moet ongeveer hier geweest zijn, en kijk eens via streetview wat voor uitzicht je dan hebt! Een prima afsluiter van die hike!

De Reizigers Guatape hike

De route met GPX download

Meer info
Locatie: El Peñón de Guatapé, Colombia
Beste reistijd: heel het jaar rond. De omgeving rondom Medellin heeft een gemiddelde temperatuur van 25 graden. In de maanden april, mei, oktober en november regent het iets meer.
Vliegtijd: Amsterdam – Medellin gemiddeld 15 uur, met tussenstop(s)

Paklijst: onze tips vind je hier

Aanbevolen reisgids:

Like it? Pin it!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer