Jardin, het knappe zusje van Guatapé

Geschreven door Roy

Dikke kans dat je tijdens de voorbereidingen voor je trip naar Colombia het plaatsje Guatapé voorbij hebt zien komen. Maar heb je al ooit van Jardin gehoord?

Tijdens onze rondreis hadden we alle must-see must-do’s wel zo’n beetje afgetikt. De hoge palmbomen in Salento, graffiti in Bogota, de vroeger zo gevaarlijke wijk Comuna 13, Tayrona National Park en uiteraard het kleurrijke Guatapé. Maar zo af en toe vingen we iets op over Jardin. Dat moest wel het mooiste Colombiaanse dorpje zijn volgens de reizigers die er geweest waren. Nieuwsgierige aagjes dat we zijn hebben we op het einde van de trip toch nog 3 dagen vrijgemaakt voor Jardin. En wat denk je? Veel te kort!

Waarom lees je zo weinig over Jardin?

Simpel? Hier is amper toerisme. En mocht je hier ooit komen dan vraag je je af waarom Jardin dan toch zo’n enorm groot plein heeft vol met cafeetjes en kleurrijke terrassen. Wij weten het ook niet. In het weekend was het er gezellig druk, maar ook doordeweeks in het laagseizoen is er genoeg te beleven. Maar verder zijn er geen souvenirwinkeltjes te vinden. Iets wat je van Salento niet kan zeggen. Je moet er wel snel bij zijn. Op dit moment (juni 2019) zijn ze een snelweg aan het realiseren waarmee je binnen 2 uur vanuit Medellin in Jardin bent… En met snelweg bedoelen we een geasfalteerde Colombiaanse weg, verwacht hier vooral geen Duitse snelheidstaferelen.

What the f### is er allemaal te doen dan?

Van een niet-toeristisch dorpje denk je misschien dat er niets te doen is. Gedeeltelijk klopt dat ook wel. Niets doen is hier een soort nationale sport. Overal om je heen zie je mensen niets doen. Nou ja, niet helemaal. Het balanceren op twee stoelpoten is hier next level niets doen. Fantastisch om alle oude Jardinezen tegen de muur te zien hangen op hun houten kruk. Sommigen met een voetje aan de grond, maar de echte Steve-O’s onder hen hebben gewoon de voetjes los. En behalve koffie of bier drinken doen ze… niets. Heerlijk!

Stoelhangen in Jardín
Volkssport-oefenen

Maar waarom zou ik er dan naartoe gaan?

Omdat niets doen soms best wel heel erg lekker kan zijn. Er hangt gewoon een hele relaxte sfeer in Jardin. En mocht je nou toch net effe wat sportiever bezig willen zijn dan kan dat best hoor! Wat dacht je van hiken, abseilen, paragliden, paardrijden, bij watervallen zwemmen of jezelf verplaatsen met het tofste kabelbaantje ever!

Mandenmaker, Jardín
Rivier bij Jardín

Een kabelbaan? Wat is daar nou zo speciaal aan?

Op zich niks. Maar deze is toch wel een beetje bijzonder. Het komt erop neer dat je plaatsneemt in een houten doos. Deze doos hangt met behulp van 4 wieltjes aan twee kabels. Dan is er nog één extra kabel die de houten doos naar boven trekt, of langzaam naar beneden laat zakken. Deze kabel wordt aangedreven door een oude traktormotor. Volledig verantwoord dus! Gelukkig zit er een noodrem op, en wij hebben gehoord dat deze gekeurd wordt en aan alle (Colombiaanse) eisen voldoet. Er is echter niemand die uitlegt hoe deze rem werkt. Veel plezier!

Voor de coffee nerds onder ons…

Koffie drinken is ook echt een ding in Jardin. Salento staat ook bekend om haar koffie cultuur, maar dat uit zich niet zo erg als in Jardin. Hier zijn de leuke koffiebarretjes echt niet op één hand te tellen, tenzij je hele grote handen hebt uiteraard. En nu we toch helemaal opgaan in de Specialty Coffee (je weet wel, allerlei fancy methodes om je kopje koffie zo duur mogelijk op het menu te zetten): het kost hier vrijwel niets. Zo kan je een lokale koffie drinken voor ongeveer € 0,30. En als je van koffie houdt en op reis bent dan moet je eigenlijk ook de lokale koffietjes drinken. Maar ga je voor een fancy V60, Syphon of Cold Drip Coffee dan ben je al snel € 1,- kwijt. Daar kan zelfs een espresso in Italië niet aan tippen! Oké, we geven ze mee, de koffie groeit hier dan ook om de hoek. Locals doen hier niets liever dan de hele dag koffie drinken. Wij snappen waarom!

Er is een kerk

Zoals in ieder pittoresk dorpje heeft ook Jardin een kerk. Al is deze wel een van de mooiste. Just saying…

Kerk in Jardín

Ga op zoek naar de Andes cock-of-the-rock vogel

Alleen al om de naam zou je op zoek moeten gaan naar deze kleurrijke vogel. Ook al ben je geen Freek Vonk dan kan je deze vogel prima spotten. Hoe dan? Horen we je al vragen. Nou, er is een klein observatorium op 5 minuten lopen vanaf het marktplein. Voor 10.000 COP mag je naar binnen en zie daar: de Andes cock-of-the-rock vogel! Die komen in dit gebied in de ochtend en namiddag om een beetje stoer te doen voor de dames. De damesvogels uiteraard, dus je hoeft als vrouw zijnde je kledingkeuze niet aan te passen. Mocht je nou bang zijn dat je daar net naar binnen loopt als de vogel er niet is dan hebben we goed nieuws voor je: het mini-parkje gaat alleen open in, jawel, de ochtend en namiddag. Briljant!

Andes cock-of-the-rock

Waarom is Jardin dan het knappe zusje?

Heel veel mensen zijn super enthousiast over alle mooie kleuren in Guatape. En daar is helemaal niets over gelogen. Maar Jardin heeft dat ook, en is eigenlijk nog veel kleurrijker. Waar je in Guatapé wat vaker op een plastic stoel zit mag je in Jardin plaatsnemen op een vrolijk gekleurde houten editie (sowieso wat steviger als je op twee poten leunt). Maar ook de huisjes zijn allemaal even vrolijk. Dus als je de tijd hebt: ga zeker voor beide. Moet je gaan kiezen? Wij zouden voor Jardin gaan.

Jardin is een prima plek om je oude dag te slijten

De relaxte sfeer en de vriendelijkheid van de locals is toch wel iets wat ons is bijgebleven van Jardin. In ieder land waar we geweest zijn is er wel zo’n plekje waar we eigenlijk niet weg wilden. En in Colombia is dat Jardin. Als reiziger kom je er helemaal tot rust terwijl er meer dan genoeg te doen is. Maar ook al heb je even geen fut en ga je op de markt zitten om mensen te kijken dan zal je je nog niet vervelen. Bovendien kan je er prima en goedkoop eten. Onze favoriet was toch wel Destino Silvestre, een klein gezellig vegetarisch eettentje met biologisch eten, een goedkope “menu del dia” en heerlijke smoothies!

Hangen en bier drinken: next level nietsdoen

Als wij later oud en wijs zijn dan zien we onszelf al helemaal koffie en bier drinken op het marktplein…

Like it? Pin it!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer