Marokko: 8x handige tips voor je reis

Geschreven door Roy

Marokko, op een paar uurtjes vliegen vanaf Nederland waan je jezelf midden in een sprookje van duizend-en-een-nacht. Wij waren erg verrast door Marrakech en omgeving en gaan zeker nog een keer terug. Maar zoals op veel plaatsen zijn er wat dingetjes die je verblijf wat makkelijker maken, mits je ze op tijd weet. Hier onze tips voor je reis door Marokko!

1. Slapen doe je in een riad

Eén van de beste tips die we kunnen geven voor je reis door Marokko is slapen in een riad. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis met een binnentuin, traditioneel gebouwd voor de privacy van (met name) vrouwen en om bescherming te bieden tegen het weer. Soms kom je echt pareltjes tegen, vol met mooie tegeltjes en versieringen. Een geweldige manier om wat van de lokale cultuur mee te krijgen. Waarschijnlijk ontkom je er overigens niet aan om in een riad te overnachten, maar mocht je moeten kiezen tussen een hotel of riad dan raden wij die laatste zeker aan!

Marrakech riad met zwembad
Met een beetje geluk heeft je riad ook een zwembad om even af te koelen!

2. Laat je niet zomaar de weg wijzen

De grotere plaatsen zoals Marrakech zijn echt mierennesten waar je makkelijk in verdwaalt. En dat weten sommige locals ook. Sta er dan ook niet van te kijken dat zodra je een zoekende houding aanneemt er direct iemand op je af komt om de weg te wijzen. Uiteraard kan je op dit verzoek in gaan, maar hou er dan rekening mee dat je in de buidel mag tasten zodra je op je plaats van bestemming bent. En van die wandelende routewijzers kom je niet zomaar af!

Marrakech straatjes

3. Spreek vooraf een prijs af

Het klinkt simpel: voordat je iets koopt of een dienst afneemt spreek je een prijs af. Zo voorkom je vervelende verassingen achteraf. Of je nu iemand tegenkomt die je de weg wil wijzen, een jus d’orange verkoper of een propper op Djemaa el Fna, bepaal eerst de prijs!

4. Download Google Maps op je smartphone

Zodra je in bijvoorbeeld in Marrakech bent zal je merken dat veel straatjes op elkaar lijken. En dat maakt het vinden van de weg er niet makkelijker op. Maar gelukkig kan Google Maps je enigszins helpen. Download voordat je gaat de kaart op je smartphone zodat je kan navigeren zonder een 4G of WiFi verbinding nodig hebt.

5. De weg is echt niet afgesloten

Als we voor iedere keer dat iemand zei dat de weg was afgesloten een euro kregen hadden we onze reis door Marokko makkelijk met een paar dagen kunnen verlengen. Overal waar je door de Medina loopt krijg je te horen dat de weg verderop is afgesloten en dat je toch een andere manier moet vinden om op je bestemming te komen. Uiteraard kunnen ze je, tegen een vergoeding natuurlijk, de weg wijzen.

Onze tip: sla dit advies in de wind en loop zelfverzekerd door. Niks aan de hand en dikke kans dat je geen afsluiting tegen komt. En anders beschouw je het gewoon als gratis stukje sight-seeing!

Bedekkende kleding in Marokko

6. Draag gepaste kleding

Marokko is een islamitisch land, houd daar met je kledingkeuze rekening mee. Uiteraard hoef je als vrouw zijnde niet in traditionele Marokkaanse kledij op pad. Maar als je je schouders en knieën bedekt houdt krijg je veel meer waardering van de bevolking.

7. Maak een roadtrip

Wil je echt wat meer van het traditionele Marokko zien, verlaat dan de toeristische plaatsen. Dat doe je heel simpel door een auto te huren. Zelfs rondom Marrakech hoef je niet ver te rijden om in een compleet andere wereld terecht te komen. In 4 dagen hadden we een super toffe roadtrip gemaakt. Doen dus!

8. Vraag toestemming voordat je een foto maakt

Eigenlijk zou je dit overal moeten doen. Vaak zijn mensen er niet van gediend als je (stiekem) een foto van ze maakt. Maar met de simpele vraag of het mag zal je vaak een ‘ja’ te horen krijgen. En zeggen mensen nee? Ook goed, dan neem je geen foto. Pas vooral op bij (souvenir-)winkels, daar wordt het vaker niet dan wel op prijs gesteld als je de mensen of hun producten op de foto zet.

Marokko sinaasappelsapverkoper

Like it? Pin it!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer