Olifanten kijken doe je in Udawalawe National Park

Geschreven door Roy

Ook zo’n fan van die grote grijze rakkers? En ben je toevallig in Sri Lanka? Dan mag je Udawalawe National Park gewoon niet missen!

Welk National Park gaat het worden?

Wij werden er knettergek van. Yala, Udawalawe, Pinnawala, of toch maar één van die andere? Allemaal hadden ze wel voor- en nadelen. Uiteindelijk zouden we de keuze maken tussen Yala en Udawalawe. Waarom? Omdat deze in onze reisroute zaten 🙂

Udawalawe National Park

Bij Yala National Park kregen we echter steeds foto’s te zien van jeeps die in polonaise achter elkaar reden om een glimp van Dumbo op te vangen. En de verhalen logen er ook niet om: levensgevaarlijke chauffeurs, uitlaatgassen eten en rally rijden om als eerste bij de olifanten te zijn. Uiteindelijk zijn wij daarop afgehaakt en hebben we voor Udawalawe National Park gekozen. Waarbij we wel even willen vermelden dat we dus niet in Yala zijn geweest en dus geen idee hebben of die verhalen waar zijn. Tis maar dat je het weet!

Udawalawe National Park

Elephant Transit Home

Nadat we door onze tuktuk chauffeur waren gedropt in Udawalawe zijn we dit enorme dorp eens rustig gaan ontdekken. Daar waren we in 2,5 minuut mee klaar want er is werkelijk niets te beleven. We zagen wel een of ander vaag bord waar iets van Elephant Transit Home op stond. Het bord had de tand des tijds niet helemaal doorstaan dus we hadden geen idee waar het van was. Na een stevige wandeling besloten we een koffietje te gaan drinken in het enige koffietentje in Uda. Plots zagen we aan de overkant, onder het vage bord, een hoop mensen in de rij staan voor iets. Wij sloten aan en een paar minuten later (en een euro of 5 lichter) zaten we op een soort tribune te wachten voor… tja, geen idee eigenlijk.

Wat bleek, de Elephan Transit Home gaf baby-wees-olifantjes te eten. Die kleine rakkers wonen dus in het National Park en krijgen twee keer per dag een beetje hulp met hun voedselinname omdat moeders er helaas niet meer is. En dit was zo leuk om te zien! Vrolijk rennend komen ze op de melkmachines af, drinken zich suf, eten nog wat bladeren, trompetteren wat rond en gaan daarna weer het park in. Helemaal top!

Udawalawe National Park
Udawalawe National Park

De interactie met mensen wordt tot een uiterst minimum beperkt. Slechts een klein handjevol getrainde verzorgers mogen bij de olifanten komen, en dan alleen om ervoor te zorgen dat ze ook goed te eten krijgen. Je kijkt dus van een afstandje toe, en moet vooral stil zijn tijdens de aanwezigheid van de olifanten. Aanraken, wassen, voeren, knuffelen, al die dingen hoef je niet te verwachten. De weesjes blijven zo wild mogelijk en worden op gegeven moment ook weer volledig zelfstandig!

Udawalawe National Park
Udawalawe National Park

Wat kan je verwachten in Udawalawe National Park?

Heel veel olifanten. En nog wat andere beestjes. Onze gids + jeep was geregeld door de accommodatie waar we verbleven. En wij waren er heel erg over te spreken. We konden zelf bepalen wat we wilden zien, en hoe lang we daar bleven staan. Zo hebben we ongeveer een uur staan kijken naar een baby olifantje samen met haar moeder. Er was totaal geen druk om door te moeten rijden naar de volgende spot. Dat was wel zo relaxed!

Udawalawe National Park

Wanneer is het de beste tijd om olifanten te spotten?

Hier zijn de meningen nogal over verdeeld. De een zweert bij de ochtenden, terwijl anderen zeggen dat je toch echt einde van de middag moet gaan. Onze tip: laat je informeren door je gids, accommodatie of locals. Die weten het vaak beter. Zelf hadden we besloten om in de ochtend te gaan, afgaande op alle info die het wereld wijde web ons verschafte. Maar gelukkig werden we overtuigd om rondom het middaguur te gaan (wij waren er dus eind januari), een tijdstip die we zelf nooit zouden hebben gekozen. En wat bleek? Mega veel olifanten en vrijwel geen andere jeeps in het park! Yes!!!

Udawalawe National Park

Tegen het einde van de middag werd het eigenlijk best druk, maar wij hadden toen alles wel zo’n beetje gezien. Logisch, want we zijn 6 uur in het park geweest 😉 Toen alle jeeps zich begonnen te pushen om een glimp van de krokodillen te zien gingen wij lekker terug naar de accommodatie. Even de foto’s checken…

Udawalawe National Park
Udawalawe National Park

Like it? Pin it!

Udawalawe National Park

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer