Je PADI Open Water certificering halen doe je zo

Geschreven door Roy

Beginnersguide voor de niet-zo-waterrat

De kans is groot dat je dit leest omdat je via Google iets zocht over hoe eng ademhalen uit een duikfles eigenlijk is. En hoe goed je moet kunnen zwemmen. En of je niet gewoon lekker 1-op-1 kunt duiken met de beste, meest ervaren instructeur op jouw reisbestemming.

Top, dan ben je aan het juiste adres! Om te beginnen eerst even dit: wij zijn geen dive masters, instructeurs, wat dan ook. Maar we stonden wel ooit precies waar jij nu staat: geïntrigreerd door de onderwaterwereld, maar ook benauwd door de gedachte die onderwereld in te duiken. En geloof ons als we zeggen: als het ons is gelukt om de duik in het diepe te nemen en onze PADI Open Water te halen, dan kun jij het ook!

Schildpad komt lucht happen
Onze motivatie om meer te willen zien!

De allereerste duik

We nemen je even mee terug in de tijd, gewoon om te laten zien welke obstakels wij hebben overwonnen. In 2008 deden wij een duik-intro bij het Great Barrier Reef in Australië. Hier werden alle basishandelingen uitgelegd, zoals het ademhalen onder water, je masker leeg maken en hoe je je ademautomaat onder water uit je mond haalt en weer terug stopt. Dat ging allemaal prima, totdat we het diepe in mochten.

Via een touw konden we ons langzaam laten afzakken. Lindy lag al zowat op de bodem van de oceaan te dobberen terwijl ik mijn knokkels wit kneep aan het touw. Loslaten? Nog niet bijna. De instructeur deed zijn uiterste best om me gerust te stellen maar mijn lichaam werkte niet mee. Vanaf dat moment kon ik achter het glas bekijken hoe Lindy haar eerste stappen onder water zette. Balen was dat!

Snorkelen

In de jaren daarna bleef de drang om visjes te kijken en begon ik met snorkelen. Dat kon ik dagen volhouden, en ook al ben ik geen geweldige zwemmer bleef ik uren in het water op zoek naar schildpadden en vissen. Het idee om te kunnen duiken bleef me maar achtervolgen maar het was er nooit meer echt van gekomen. Totdat we op Koh Phangan (Thailand) terecht kwamen. Het snorkelen was daar al top dus ik was eigenlijk wel benieuwd hoe de ‘echte’ onderwaterwereld eruit zou zien. Ik had al diverse folders bemachtigd en deze 24 keer doorgelezen zonder er verder iets mee te doen. Totdat we het eiland verlieten en ik spijt kreeg dat ik het niet gedaan had.

Op zoek naar de perfecte duikschool

Dus na het vertrek weer de hele reis terug naar het eiland gemaakt om een duikintroductie (genaamd “Discover Scuba Diving“) te boeken. Dit houdt in dat je kennis maakt met de onderwaterwereld waarbij je duikinstructeur je letterlijk vasthoudt en meeneemt onder water. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken terwijl hij of zij alles in de gaten houdt. Aangezien ik nog steeds met een angst te maken had zijn we verschillende duikscholen afgegaan waarbij we duidelijk maakten waar we mee zaten. En uiteindelijk hebben we de duikschool gepakt waarbij we het beste gevoel hadden. Dit was in ons geval Sail Rock Divers.

Zij garandeerden ons een introductie in het zwembad waarbij we konden kijken of we het wat vonden. Indien het niks werd: geen probleem. Mocht het goed gaan dan konden we de dag erna mee op de boot met dezelfde instructeur die we dan alleen voor onszelf hadden. En dat ging super. Hij legde alles goed uit en stelde ons erg op het gemak. Tijdens onze eerste duik was ik meteen verkocht, waarbij ik moet zeggen dat de dive-site nog steeds één van de mooiste plekken is waar we ooit hebben gedoken. Wij vonden het helemaal geweldig. De tweede duik ging al een stuk relaxter waarbij we zelfs wat hebben kunnen filmen!

Tip: geef gewoon eerlijk aan waar je mee zit en kies voor de duikschool waarbij je je het meeste op je gemak voelt! Voor ons heeft dit onwijs veel geholpen.

PADI Open Water

Voor ons waren de Discover Scuba duiken reden genoeg om voor de 3e keer tijdens dezelfde reis terug te keren naar Koh Phangan. Zou het ons lukken om onze Open Water te halen? Gelukkig had ik niet gelezen dat je 10 minuten moet kunnen watertrappelen, want dan was ik alsnog afgehaakt. We hadden weer contact opgenomen met Sail Rock Divers met de vraag of ze nog plek hadden en of het mogelijk was dat wij met zijn 2’en de PADI Open Water cursus konden volgen met uiteraard weer dezelfde duikinstructeur.

Schildpad op de zeebodem
Zo tof om schildpadden tegen te komen!

Wat kan je verwachten?

Heel veel theorie! Wij hadden gekozen om deze zoveel mogelijk achter elkaar weg te werken. Normaal worden er twee dagdelen voor gereserveerd omdat het best een taaie stof is. Maar eigenlijk is het vooral vermoeiend omdat je veel DVD’s te zien krijgt en veel in de boeken zit. Wij hebben alle theorie er in één dag doorheen geknald waardoor we op de tweede dag wat meer tijd in het zwembad door konden brengen.

De zwembadsessies zijn echt mega leerzaam. Enkele zaken hadden we uiteraard al behandeld tijdens onze Discover Scuba trip, maar het kan nooit kwaad om deze te herhalen. Daarbij doe je ook meer kennis op over bijvoorbeeld je drijfvermogen onder water, hoe je je buddy van lucht kan voorzien in noodsituaties, enzovoorts. Mega interessant en tof om te doen. En ja, je moet ook 10 minuten kunnen watertrappelen. Met pijn en moeite is het me gelukt, maar als ik dat kan dan kan jij dat ook.

Het open water in

En dan is het zover. Met alle verse kennis in je bolletje mag je jezelf nu gaan bewijzen. In totaal maak je vier duiken waarbij je tijdens iedere duik iets uitvoert van hetgeen je geleerd hebt. Je duikinstructeur blijft uiteraard bij je dus je hoeft je geen zorgen te maken als het even niet lukt. Daarom vonden wij het ook fijn om een goede duikschool en een prettige instructeur te kiezen. Het kan allemaal best spannend zijn, dus dan is het wel fijn als je je op je gemak voelt. De eerste drie duiken ga je alles nog een beetje fine-tunen, en de vierde duik is je ‘examen-duik’. Dit klinkt spannender dan het is. Grotendeels komt het er op neer dat je samen met je buddy lekker gaat duiken. Vergeet dus vooral niet om van de onderwaterwereld te genieten, juist dan zal het duiken zelf je een stuk beter afgaan.

Anemoon met clownfish
Nemo zwemt ook ergens rond op de bodem van de zee

En hoe dan verder?

Inmiddels zijn we al best wel wat duiken verder. En ondanks dat we steeds meer ervaring krijgen doen we bij iedere nieuwe bestemming nog steeds hetzelfde als de eerste keer: we zoeken via Google de duikscholen met de hoogste waarderingen (uiteraard gebaseerd op veel recensies en niet slechts door een handjevol personen), gaan vervolgens deze duikscholen af en degene waarbij we ons het prettigst voelen mag ons meenemen onder water.

Tijdens onze ’trip around the world’ hebben we onze Advanced Open Water certificaat gehaald. Deze cursus bestaat uit 5 duiken waarbij je een paar specialties kiest, waarin je een eerste introductie krijgt. Er zijn twee verplichte “onderwerpen”, de andere drie mag je dus zelf kiezen. De duiken tijdens je Advanced zijn veel relaxter. Allereerst krijg je uiteraard theorie en vervolgens moet je oefeningen doen tijdens de duik. Bij Dive Central Gili (ja, wij zoeken de locaties wel uit hè) deden ze de oefeningen aan het begin van de duik waardoor we daarna nog tijd genoeg hadden om gewoon lekker onder water wat rond te kijken op zoek naar mooie visjes. Wij vonden vooral de “Peak Performance Buoyancy” erg interessant en bruikbaar!

Waar wacht je nog op?

Tijdens je reis kom je waarschijnlijk op mooie plekken met de meest fantastische duikspots. En je PADI Open Water halen is er vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. Doen dus! En bij twijfel gewoon lekker rustig beginnen met de Discover Scuba Diving, bij de fijnste duikschool met de beste instructeurs.

Wij duiken nu nog steeds met veel plezier! Soms komt zelfs het idee naar boven om ooit eens Dive Master te worden… Kan je tijdens je trip nog wat bijverdienen onder water.

Je PADI certificering halen doe je zo
Je PADI certificering halen doe je zo

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer