Hotspot Portugal: Surfdorp Ericeira

Geschreven door Roy

Waarschijnlijk heeft iedere surfer die naar Portugal gaat wel van Ericeira gehoord, maar wij kwamen stomtoevallig op deze hotspot terecht. We waren op zoek waren naar een boek, en er zou één winkeltje in Portugal zijn die dit boek nog op voorraad had. En die winkel bevond zich in Ericeira.

Nadat we Park4night hadden geraadpleegd om te kijken of we ons campertje ergens kwijt konden en reviews gelezen hadden over het dorp leek Ericeira voor ons een stop-en-go bestemming te worden. Maar, zoals wel vaker, bleek dit weer een plekje te zijn waar we weinig van verwachtten maar uiteindelijk veel te lang bleven hangen.

Het goede begon eigenlijk al bij de camperspot: van de vier plaatsen was er nog één vrij, en dan ook nog degene met de beste view. En ook nog eens windstil, iets wat we in de periode daarvoor nog weinig mee hadden gemaakt omdat we vaak volledig uit onze camper geblazen werden.

Een fijne vibe

Toen we vervolgens naar het winkeltje liepen viel ons al meteen op dat er een hele relaxte sfeer in het dorp hing. En als wij ergens een zwak voor hebben dan is het wel leuke plekjes met een relaxte vibe. Het centrum was heerlijk om doorheen te slenteren en we liepen regelmatig een surfshopje binnen. Iets wat ons deed herinneren aan onze eerste verre reis naar Australië. Wij horen niet echt tot de categorie shop till you drop, maar dit was toch eigenlijk best leuk.

Hotpots: horeca

Buiten de surfvibe zijn er ook leuke koffie- en lunchtentjes te vinden. Onze favoriet was Sunset Bamboo waar we overheerlijke açai bowls aten, goede koffie kregen en uiteindelijk de middag afsloten met nacho’s en guacamole en uiteraard een wijntje. Voor een korte stop pakten we een terrasje bij Amour Soul Space voor een stukje bananenbrood en Cold Brew Coffee.

Om de dag af te sluiten gingen we heerlijk uit eten in een typisch Spaans restaurantje: Taberna La Popular. Een Spaans restaurantje in Portugal klinkt waarschijnlijk heel raar, maar al slenterend kwamen we dit pareltje tegen. Een heerlijk klein barretje met een kleine maar goede Spaanse menukaart, gerund door een super vriendelijk Spaans koppel. We kwamen voor een wijntje, we zijn er uiteindelijk twee keer gaan eten.

Stranden Ericeira

Een surfdorp zonder strand slaat natuurlijk nergens op, dus we hebben onze voetjes ook in het zand gezet bij Praia dos Pescadores. De golven waren iets te hoog voor ons dus we hebben vooral lekker gekeken naar de locals die wel op hun surfboard bleven staan. Er zat een groepje mannen op het strand die al behoorlijk op leeftijd waren maar lekker van het leven aan het genieten waren met een koud biertje na een goede surfsessie. Althans, ze dronken bier, zaten op een surfboard en ze hadden een surflook dus wij werden wel blij van dit aanzicht. Als je echt wil ervaren hoe ruw de zee is, ga dan naar Furnas da Ericeira. Daar klappen de golven met grof geweld tegen de rotsen. Trek wel even een regenjasje aan.

Is de surf niet geweldig op het moment dat je er bent dan kan je altijd nog met je skateboard terecht in de bowl van QuikSilver Boardriders Ericeira. Een stukje verderop kan je op de foto met het standbeeld van de surfer, symbool voor de World Surfing Reserve Ericeira.

Wij waren in maart in Ericeira, het was er toen gezellig druk. Geen idee hoe het er in de zomer aantoe gaat maar voor ons is Ericeira echt een hotspot, en misschien wel de tofste bestemming van Portugal.

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer