Sagres: hike over de kliffen van strand naar strand

Geschreven door Roy

Als je dan toch in het zuiden van Portugal bent dan wil je een wandeling over de ruige kustlijn niet missen. En om eerlijk te zijn kan het bijna niet misgaan om een gave tocht te maken. Wij verbleven een tijd rondom Sagres om daar avontuurlijke paden te rijden met onze camper Joe, te mountainbiken en te hiken. Deze hike bij Sagres is met 4 kilometer niet heel lang, maar onderweg is er genoeg moois te zien. En het verbindt twee stranden met elkaar. Altijd leuk natuurlijk, maar daarover later meer.

Allereerst iets over Sagres. Dit dorpje heeft een lekkere surf vibe. Prima dus om voor of na je hike wat te gaan eten, drinken of je (surf-)gear uit te breiden. Wij vonden ‘The Hangout‘ een relaxt barretje met heerlijk, en zoveel mogelijk lokaal, eten. Het personeel is mega vriendelijk en het eten bizar goed. De eigenaar is van Italiaanse komaf, wij raden aan om zeker de pasta’s uit te proberen. Behalve lokaal eten kiezen ze ook zoveel mogelijk voor vrije uitloop, filteren ze het water en hebben ze geen mierzoete frisdranken op de kaart. Buiten hebben ze een mini terrasje bestaande uit krukjes en tafeltjes, wil je wat relaxter zitten dan kan je lekker binnen terecht. Met de sfeer zit het wel goed daar!

Terug naar de hike. We begonnen bij Praia da Ingrina. Lekker rustig in maart, en één van de weinige plekken waar vrijwel geen golven waren. En waar het amper waaide. Dit in vergelijking met de hoger gelegen kliffen en andere stranden. Of je er ook kan snorkelen weten we (nog) niet, maar we zagen wel wat mensen met een SUP, dus dat zegt genoeg over de condities op zee.

Fisherman's Trail route aanduiding

Vanaf het strand gaat de route langzaam naar boven en het uitzicht wordt al snel mooier en mooier. Vergeet vooral je camera niet want vooral op de heenweg naar het volgende strand komt je de mooiste plekken tegen. Al snel zal je zien dat er werkelijk overal paadjes lopen, dus mocht je de route willen aanpassen of verlengen dan kan je hier je hart ophalen. Je volgt hier namelijk al een deel van de fisherman’s trail, bestempeld als ‘misschien wel één van de mooiste kusttrails ter wereld’. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar dat het mooi is kunnen wij wel bevestigen.

Het strand heeft een hippie vibe met al die busjes en kunstwerken die je tegenkomt. Zoals het vredessymbool gemaakt van stenen, of het kunstwerk met schelpen. Op dit strand kan je even lekker relaxen of een duikje doen voordat je verder gaat of aan de terugweg begint. Wil je snel terug dan raden wij aan om de route te volgen die wij gelopen hebben, heb je wat meer tijd of gaat de zon bijna onder dan kan je er ook voor kiezen om via de kustlijn weer terug te lopen. De omgeving verveelt geen moment!

Praia do Barranco

Na een paar kilometer langs de kustlijn te hebben gelopen mag je weer afdalen richting Praia do Barranco, een breed en lang strand gelegen tussen de rotsformaties. Buiten het zomerseizoen is het heerlijk rustig, er staan wat campertjes en hier en daar liggen er wat wandelaars te pitten achter zelfgebouwde stenen beschuttingen. Dit laatste is ongetwijfeld tegen de wind, weet je nog? Tijdens onze hike was de wind nauwelijks aanwezig, een dag later werden we bijna omver geblazen.

Meer info over de omgeving rondom Sagres

Beste reistijd: lente, herfst en winter, de temperaturen zijn dan meestal aangenaam. In de zomer kan het er verschrikkelijk warm worden.

Schoenen: Soft Star barefoot schoenen.

Reisduur auto Lagos – Sagres: 35 minuten
Lissabon – Sagres: 3 uur en 10 minutenCamperspot: Camperspot Vila do Bispo

Aanbevolen reisgids:

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer