Reisadvies Sri Lanka: yes, we kunnen weer!

Geschreven door Roy

Nu het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken nog steeds negatief is (mei 2019) vraag je je misschien af of het verstandig is om naar Sri Lanka te gaan.

Update 1 juni 2019: het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka teruggezet naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s). Goed nieuws dus voor iedereen die richting Sri Lanka wil. Het reisadvies is nu hetzelfde zoals deze was vóór de aanslagen.

Laten we voorop stellen dat wij ook niet weten wat er gaat gebeuren in Sri Lanka. Maar, eerlijk is eerlijk, dat weten we van geen enkele plek in de wereld. Omdat Sri Lanka echt een plek in ons hart heeft veroverd willen we graag proberen onze kijk op de huidige situatie met je te delen. Of je dan alsnog naar Sri Lanka gaat, thuis blijft, of een andere bestemming gaat bezoeken laten we natuurlijk helemaal aan jou zelf over.

Voor de aanslagen

Sri Lanka was helemaal hip en trendy. Toen wij er waren (januari / februari 2019) waren we echt niet de enige Nederlanders. En op Instagram kregen we op iedere foto reacties van mensen die er waren, net waren geweest of nog zouden gaan. En na onze rondreis van een maand begrijpen we die hype wel. Voor ons is Sri Lanka één van de mooiste en leukste landen die we bezocht hebben. De vriendelijkheid van de mensen, het eten, de natuur en de activiteiten waren allemaal dingen waar we iedere dag van genoten.

De Reizigers - Sri Lanka -1
Sri Lanka heeft ons hart veroverd!

En toen ging het mis

We weten het nog goed dat we onze digitale krant opensloegen en het nieuws lazen over de aanslagen die in Sri Lanka gepleegd waren. En eigenlijk konden we het niet echt geloven. Wat was er met dit land gebeurd in die paar weken dat wij er weg waren? Onmiddelijk begonnen we na te denken over hoe het met al die mensen zou zijn die we tijdens onze trip tegen waren gekomen. Zijn ze nog in leven? En eigenlijk weten we het nog steeds niet. NRC heeft er nog een indrukwekkend artikel over geschreven, één maand na de aanslagen.

Sri Lanka en toerisme

Eén van de grootste inkomstenbronnen voor Sri Lanka is het toerisme. Terwijl beetje bij beetje het dagelijkse leven weer wordt opgepakt gaat dit niet op voor het toerisme. De toeristen blijven massaal weg. Logisch, want door veel landen is een negatief reisadvies voor Sri Lanka afgegeven. Aan de ene kant snappen wij dat, maar aan de andere kant vinden wij het ook raar. In Frankrijk vinden bijvoorbeeld veel meer aanslagen plaats, en daarvoor geldt geen negatief reisadvies. Sterker nog, er zullen maar weinig mensen twijfelen om Frankrijk te bezoeken. En om heel eerlijk te zijn zou ik nu liever naar Sri Lanka gaan dan naar sommige andere plekken op onze aardbol.

Is Sri Lanka veilig op dit moment?

Goede vraag, en het is natuurlijk onmogelijk om daar antwoord op te geven. Tot de dag voor Pasen 2019 zou iedereen stellig “JA!” geroepen hebben, de burgeroorlog was tenslotte inmiddels 10 jaar geleden tot een einde gekomen en steeds meer toeristen wisten het land te vinden. Het reisadvies voor Sri Lanka was tot dan toe code geel (“Let op, veiligheidsrisico’s”). We hebben geprobeerd wat bronnen te verzamelen van mensen die er wonen of die na de aanslagen naar Sri Lanka reisden, om je zo een wat genuanceerder beeld te geven dan die van de sensatie-beluste media.

  1. Het bedrijf waar wij destijds onze tuktuk huurden heeft er deze blogpost over geschreven. Zij hebben ook een erg interessant stukje meegenomen over je reisverzekering: besluit je toch te gaan maar verzekert je Nederlandse verzekering je reis niet? Dan raden zijn de Spaanse IATI aan.
  2. Reiziger Jerre Stead was voor de aanslagen in Sri Lanka, en besloot na de aanslagen terug te gaan. Hij deelt zijn ervaringen op zijn Instagram account (overigens op zich al erg overtuigend, wat een topfoto’s!)
  3. Reiziger en vlogger Steve Yalo is momenteel (mei 2019) in Sri Lanka en maakte dit YouTube filmpje over zijn ervaringen.

Gaan of niet gaan?

Die keuze zul je helemaal zelf moeten maken. Hopelijk hebben we je met bovenstaande informatie een beetje meer inzicht gegeven in het land en de situatie. Uiteraard kan je al onze blogposts over Sri Lanka nalezen om te zien hoe wij het land hebben ervaren. De lokale bevolking zal je in ieder geval met open armen ontvangen!

Huur een tuktuk

Zoals we al eerder schreven vonden wij het rondrijden in onze ‘eigen’ tuktuk geweldig! Omdat ook zij zware tijden beleven heeft Tuktuk Rental zijn prijzen verlaagd. Het toffe van Tuktuk Rental is dat ze zelf geen tuktuks bezitten, maar gebruik maken van de tuktuks van locals om zo wat extra inkomsten kunnen genereren. Met het huren vaneen tuktuk help je de locals dus weer een beetje richting een normaal bestaan. Tuktuk Rental heeft ons gevraagd hun actie te delen: tot eind juni betaal je slechts $14,00 per dag voor een tuktuk en met onze code gaat daar nog $0,50 extra per dag vanaf. In juli gelden de normale tarieven weer en krijg je met onze code weer 5% korting. Mocht je dus besluiten om toch af te reizen naar Sri Lanka, maak dan zeker gebruik van deze toffe manier om het land te verkennen!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gerbuikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat, maar je kunt cookies uitschakelen als je dat wil. Accepteren Lees meer