Reisroute Sri Lanka: ons eigenwijze alternatief

Geschreven door Roy

Plannen om naar Sri Lanka te gaan? Top! Wij deden de reisroute door Sri Lanka zoals die je bijna overal terug vindt… andersom.

De standaard route, maar dan andersom

Wij zijn allemaal reizigers, en we willen niets liever dan zoveel mogelijk van de wereld ontdekken. Vooral Nederlanders zijn echte avonturiers, kijk maar in de geschiedenisboeken. Maar toch vinden we het wel fijn om een beetje houvast te hebben aan routes die medereizigers gemaakt hebben. Zo hebben wij ook onze route uitgestippeld. Maar we deden één ding anders: eigenwijs als we zijn gingen we voor een alternatief en deden we de route andersom.

Waarom andersom?

Wat je vaak leest is dat de reisroute door Sri Lanka vanuit Colombo landinwaarts gaat met de strandbestemmingen aan het einde. Maar aangezien wij vertrokken in de koude Nederlandse winter wilden we juist eerst even ons beachlife ritme te pakken krijgen. Dus bij deze: wil je starten tussen de kokosnoten en palmbomen en eindigen met cultuur, volg ons dan op deze alternatieve route:

Wegwezen!

Dikke kans dat je landt in Colombo. Beste tip die we je kunnen geven: zo snel mogelijk doorreizen! Wij bleven één nachtje in Negombo (iets ten noorden van Colombo) en gingen daarna per trein direct naar het zuiden richting Hikkaduwa.

Hikkaduwa

We lazen vaak dat Hikkaduwa niet erg bijzonder zou zijn. Zoals wel vaker dachten wij er weer heel anders over! Je hebt er prachtige stranden, vooral als je iets naar het zuiden gaat. Je kan er lekker hipsterren bij Salty Swamis voor je dagelijkse portie smoothies en koffie. Uiteraard is er een surfles mogelijk. Voor de betere zonsondergang raden wij Thambili Cafe aan. Lekker rustig gelegen waardoor je niet omver gelopen wordt door hordes selfie-makers.

Reisroute Sri Lanka
Reisroute Sri Lanka
Reisroute Sri Lanka

Unawatuna

Unawatuna ligt net iets verder dan het beter bekende Galle. Wij hadden geen zin in een grotere stad waardoor we net even iets verder uitstapten in Unawatuna. Daar kun je het best een scooter huren omdat veel accommodaties wat verder van het strand afliggen. Ook om bij de ‘betere’ stranden te komen is eigen vervoer wel makkelijk. Koffie drink je bij Kat’s Coffee (probeer vooral de Cold Brew Soda als het zweet naar beneden gutst). In de avond heb je meer dan genoeg keuze om lekker te eten. Als je de kronkelweg richting het strand afrijdt kom je de meest leuke barretjes en restaurants tegen.

Sla vooral ook Wijaya Beach niet over voor je Insta-fix!

Mirissa

De foto van de palmbomen in Mirissa heb je ongetwijfeld al vaak voorbij zien komen. Maar wist je dat deze locatie speciaal is aangelegd? Wij gingen vroeg in de ochtend omdat het dan veeeeeeel minder druk is dan bij zonsondergang. En nog was het even rustig onze beurt afwachten!

Mirissa is ook de perfecte plek als je walvissen wil spotten. Check van tevoren goed met welke aanbieder je gaat. Goedkoop wil vaak zeggen dat je op overbevolkte boten zit waarbij je minder ziet omdat er altijd wel iemand recht voor je neus staat. Ietsje duurder en de boten hebben bewegingsvrijheid waardoor je altijd een goede view hebt op de walvissen (mits ze er zijn uiteraard!). Wij vinden persoonlijk ook diervriendelijkheid erg belangrijk, en hebben dus gekozen voor een bedrijf die de juiste afstand tot de dieren bewaart en zorgt dat ze niet worden opgejaagd.

Smoothie fan? Dan moet je zeker even langs bij Shady Lane. Heerlijke smoothie bowls en goede porties. En lekker in de schaduw! (we zeggen het niet graag, maar Mirissa kan echt vies warm zijn :-)). Ga je voor groot? Bij Aloha Coffee Gallery zijn de smoothies echt huge! Zo groot dat ze eigenlijk niet meer lekker zijn… In de avond gingen wij steevast naar No. 1 Dewmini Roti Shop. De kottu daar is echt té lekker en zeer betaalbaar!

Reisroute Sri Lanka
Reisroute Sri Lanka

Udawalawa National Park

Tijd voor olifanten! We hebben erg lang getwijfeld of we voor Yala of Udawalawa zouden kiezen. Aangezien we erg fan zijn van olifanten, en minder van grote hordes toeristen, zijn we toch maar voor het laatste alternatief gegaan. We lazen veel tegenstrijdige verhalen over het perfecte tijdstip om olifanten te spotten. We zouden zelf voor de ochtend hebben gekozen, maar onze host van Avian Garden gaf als tip om juist in de middag te gaan. En braaf als we zijn hebben we zijn advies opgevolgd. Met succes, we hebben zóveel olifanten kunnen zien!

Er is over het jaar verspreid aardig wat verschil in het beste tijdstip om diverse dieren te kunnen zien. Zo zijn weersomstandigheden, waterstand en nog wat andere zaken bepalend. Informeer dus vooral bij de locals; zij kennen het leefgebied van de dieren vaak beter dan de gemiddelde toerist op Tripadvisor!

Reisroute Sri Lanka
Reisroute Sri Lanka

In Udawalawe zijn we trouwens ook naar het Elephant Transit Home geweest. Entree is een paar centen, en het mini parkje is maar op beperkte tijdstippen open. Maar het is mega tof om te zien. Baby wees-olifantjes (is dat een woord?) krijgen daar op vaste tijdstippen eten en drinken, en worden klaargestoomd om voor zichzelf te kunnen zorgen in het wild. Het is gewoon ontzettend tof om die kleine rakkertjes het terrein op te zien lopen. Met af en toe een mini-trompetter geluid. Tijdens je safari in Udawalawe National Park zie je dezelfde olifanten in het wild, ze komen echt alleen eten in het transit home. Er zijn inmiddels meerdere volwassen olifanten die helemaal zelfstandig zijn, en zelfs inmiddels kleintjes op de wereld hebben gezet!

Ella

Zoals Rihanna het al zo mooi verwoorde: You can stand under my umbrella, ella, ella, eh, eh, eh. Dus neem je regenpakkie maar mee. Het kan soms flink tekeer gaan in Ella, en het is fris. Maar ook wel erg gaaf. Ella is zo’n plekje waar je eigenlijk best iets langer wil blijven. Foto’s maken van de trein bij de Nine Arch Bridge, en doe dan gelijk een hapje/drankje bij Asanka Café waar vader en zoon de hele dag alle gasten vermaken. Zoonlief spreekt bovendien meerdere talen en is echt een lachebekkie!

Doe ook zeker de hike naar Little Adam’s Peak en doe jezelf een plezier door vroeg in de ochtend te gaan. Allereerst zie je dan de zon opkomen (geen garantie uiteraard!) en het is er ’s ochtends nog vrij rustig. Toen wij na zo’n 243 foto’s terugliepen naar beneden kwamen er al hele hordes mensen naar boven gesjokt.

Reisroute Sri Lanka
Reisroute Sri Lanka

Ella zit vol met hipster-barretjes. Of eigenlijk barren, want sommige tenten zijn gewoon bizar groot met een bijbehorend zien-en-gezien-worden-gehalte. Ons hebben ze daar niet gezien, wij gingen lekker eten bij Café C Ella. En sla ook zeker de Matey Hut niet over. Waarom? Dat merk je vanzelf…

De trein van Ella naar Kandy

Yep, dat is precies dezelfde trein als die van Kandy naar Ella, maar dan net andersom. En ja, je moet deze zeker doen. Vooral als je van treinreizen houdt met mooie uitzichten dan wil je dit echt niet missen. Tip: probeer in het begin van de rit een plaatsje aan de rechterkant te bemachtigen, en switch vanaf Nuwara Eliya naar de linkerkant voor de betere views. En als het even kan, neem dan de vroege trein. De mist over de bergen maakte de uitzichten nog mooier!

Aangezien wij treinreizen te gek vinden zijn wij niet in Kandy uitgestapt maar in Colombo (nog twee extra uren waar je totaal geen zin meer in hebt) voor ons volgende avontuur!

Reisroute Sri Lanka
Reisroute Sri Lanka

Onze eigen tuktuk!

Yes! We zaten er al even op te azen en halverwege onze trip hebben we de knoop doorgehakt. De rest van onze reis zouden we afleggen met onze eigen driewieler! Alles wat je daar over moet weten staat in deze blogpost, met kortingscode uiteraard!

Tuktuk huren

Sigiriya

Onze eerste tuktuk stop was Sigiriya. Bekend van Lion Rock en Pidurangala Rock. En dat was het dan wel zo’n beetje. Voor de rest is er weinig te beleven, behalve als je je eigen vervoer hebt. Want rondrijden door de omgeving daar is echt geen straf! Wij hebben op advies van vele reisblogs Lion Rock links laten en hebben gekozen voor het alternatief: het beklimmen van Pidurangala Rock. Je betaalt een fractie van de kosten, en hebt vanaf de top uitzicht op Lion Rock.

Dus vroeg op pad richting Pidurangala Rock om daar in het donker, gewapend met een zaklampie, naar boven te klauteren. Prima te doen, alleen het laatste deel is wat klimmen. En dan maar wachten op de zonsopkomst met view op Lion Rock. Wij hadden precies 2x 0,4 seconden view, de rest was alleen maar bewolking! Dat was dus een tegenvallertje. Loop zeker ook even rond op Pidurangala Rock. Je komt er van alles tegen. Vooral de apen waren erg leuk om te spotten!

Ondanks dat we ons prima hebben vermaakt zouden we bij een volgende bezoek aan Sri Lanka toch wat meer uitgeven om de ruines van het 1600 jaar oude complex bovenop Lion Rock te kunnen bekijken. Dan maakt wat bewolking toch wat minder uit.

Reisroute Sri Lanka
Reisroute Sri Lanka
Reisroute Sri Lanka

Trincomalee

We konden wel weer wat strand gebruiken. Nu is Trincomalee daar niet de meest geschikte plek voor, maar als je iets verder doorrijdt naar het noorden kom je op prima stranden, zoals Nilaveli beach, terecht. Neem in Trincomalee zeker een kijkje in de Bagavathi Sri Bhadrakali Amman Kovil tempel. Zoveel kleuren en bijzondere figuren heb je waarschijnlijk nog nooit bij elkaar gezien. Wil je echt lekker lokaal eten zonder veel geld kwijt te zijn? Dan moet je bij Beach Paradise zijn (en laat je vooral niet door die naam afschrikken!). De kottu is ook daar bizar lekker. Toch meer van de smoothies en salades? Het piepkleine Café on the 18th is één van de weinige barretjes waar je in Trincomalee terecht kan.

Reisroute Sri Lanka
Reisroute Sri Lanka
Reisroute Sri Lanka

Anuradhapura

Onze laatste stop in Sri Lanka. Reken hier op een flinke duit centjes om toegang te krijgen tot het tempel complex. Maar… het kan ook voor minder. De Bodhi Tree is gratis te bezoeken, zeker doen dus. Bovendien kun je vanuit daar ook richting de Ruwanwelisaya Stupa, die een korte wandeling van de Bodhi Tree verwijderd is. Deze tempel wordt bij zonsondergang supermooi verlicht, dus ook even meepakken. Wij hoorden verschillende verhalen over de toegangsprijzen en wat je er voor terugkrijgt. Samen met tijdgebrek op de laatste dag hebben we het daarom bij de gratis attracties gehouden.

Bodhi Tree Sri Lanka
Ruwanwelisaya Stupa
Ruwanwelisaya Stupa

Hoe veel tijd heb ik nodig voor deze route?

Wij hebben deze reisroute door Sri Lanka in vier weken gedaan, waarna ons visum verliep en we dus moesten doorreizen. Het is ook prima te doen als je wat minder tijd hebt, maar wij houden ervan om lekker op het gemak te reizen. Heb je twee of drie weken? Dan zal je net even iets harder door moeten reizen, of de trip naar Trincomalee moeten overslaan.

Meer info
Locatie: Sri Lanka, Azië
Beste reistijd: februari t/m april. Ben je een echte beach-addict dan heb je twee periodes om te gaan. Van november t/m april is de zuid- en westkust jou place to be. Ga je liever naar het (noord-)oosten dan kan je beter van mei t/m oktober gaan.
Vliegtijd: Amsterdam – Colombo 13:15 uur

Paklijst: onze tips vind je hier

Aanbevolen reisgids:

Like it? Pin it!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer