Reistips Cambodja: 6x dit mag je niet missen

Geschreven door Roy

Veel mensen kennen Cambodja na het zien van Tomb Raider, waar Angelina Jolie vrolijk tussen de tempels zwiert. Uiteraard mag je deze tempels van Angkor Wat niet missen, maar Cambodja biedt nog zoveel meer!

Angkor Wat

Wist je dat Angkor Wat slechts één van de vele tempels in dit immense complex is? Dikke kans dat de tempels op je lijstje staan voor je bezoek aan Cambodja. En terecht, want dit is één van de mooiste tempelcomplexen ter wereld. Beperk je dus vooral niet door alleen maar naar de ‘standaard’ tempels te gaan. Regel een tuktuk chauffeur om je naar de tempels te vervoeren, en vraag vooral tips voor de wat verder gelegen tempels. En die zijn zeker niet minder mooi, maar wel een stuk rustiger!

De Reizigers - Angkor tempels
De Reizigers - Angkor tempels

De zonsopkomst bij Angkor Wat

Ja, het is de moeite waard. En nee, je bent zeker niet de enige die te vroeg uit zijn nest is gekomen. Aangezien je natuurlijk nooit van tevoren weet of het die ochtend bewolkt is of kraakhelder blijft het tijdens je rit richting de tempels toch wel een beetje spannend hoe het gaat worden. Wij hadden iets minder geluk, maar gaan bij een volgend bezoek zeker weer vroeg ons bed uit om op tijd bij Angkor Wat te zijn. Of misschien dat we dan juist naar een andere tempel gaan.

De Reizigers - Angkor Wat

Siem Reap

Voor de tempels neem je natuurlijk een paar dagen om alles te exploren, dus je overnacht waarschijnlijk in Siem Reap. En daar is helemaal niets mis mee. Siem Reap is een super gezellig stadje. Van afstand zie je de verlichting van de Night Market al en weet je waar je moet zijn. Een prima plekje om wat te eten en drinken, andere backpackers te ontmoeten, een spelletje te spelen of gewoon lekker te kijken wat er allemaal voorbij komt.

De Reizigers - Angkor

The Killing Fields – Choeung Ek

Dit is zo’n plek die je gewoon een keer gezien moet hebben. Maar hou er wel rekening mee dat je er daarna nog regelmatig aan terug zal denken. Een bezoek aan The Killing Fields is heftig, zeker als je de achtergrondverhalen hoort (tip: de audio-tour leidt je langs de highlights zodat je niks mist.

Tussen 1975 en 1979 zijn hier minimaal 20.000 mensen omgebracht door de Rode Khmer. En dat ook nog eens onder gruwelijke omstandigheden. Check hier de achtergrondinfo op Wikipedia. Wij waren erg onder de indruk van de boom waar kinderen werden omgebracht. Maar ook de stukken stof die na elke regenperiode omhoog komen uit de ondiepe massagraven zijn erg bizar om te zien. Kortom: ga hier niet naartoe als je in de avond nog leuke plannen hebt.

The Killing Fields Choeung Ek

Phnom Penh

Wil je indruk maken bij je vrienden dan kan je de andere naam van Phnom Penh gebruiken: Krong Chaktomuk Serimongkul. Waarschijnlijk weet niemand dat je het over de hoofdstad van Cambodja hebt.

De Reizigers - Phnom Penh

Door de drukte wordt deze stad vaker overgeslagen door reizigers. En dat is best jammer want er zijn echt wel toffe dingen te zien en te doen. Allereerst kan je er prima uitstapjes maken naar Tual Sieng, een martelkamer in een oude school die door de Rode Khmer werd omgebouwd tot “gevangenis S-21”. Op deze plek werden gevangenen ondervraagd, gemarteld en vermoord. Zeer indrukwekkend om te zien en om meer te weten te komen van de verleden van deze stad en land.

De Reizigers - Phnom Penh

Maar ook het koninklijk paleis mag je niet missen. Je kan vrij rondlopen over een groot deel van dit terrein. Hou er wel rekening mee dat je het gedeelte waar de koning zich bevindt nauwelijks te zien krijgt.

Een ‘blessing’ door een monnik

Monniken genoeg in Cambodja, daar hoef je niet ver voor te zoeken. Tijdens onze zwerftocht door Phnom Penh liepen we een tempel binnen waar je gezegend kon worden door een monnik. Het blijft een fascinerend ritueel, ook voor ons als ongelovigen. Dus ja, ook wij liepen geruime tijd met een roodkleurig touwtje rond onze pols. Het is de bedoeling dat je deze draagt totdat hij er vanzelf afvalt. Die van ons zijn inmiddels van onze armen gevallen, maar om de één of andere reden hebben we ze toch bewaard. Zelf terugknopen is namelijk niet de bedoeling!

De Reizigers - Blessing
De Reizigers - Gebed

Combineer Cambodja met Vietnam of Thailand

Cambodja leent zich prima als extra bestemming tijdens je rondreis door Azië. Verdiep je wel een beetje in de route die je gaat nemen. De wegen in Cambodja kunnen erg ruw zijn waardoor je een minder relaxte trip krijgt, en ook qua reistijd is het verstandig om vooraf te checken hoe lang je onderweg bent. Wij zijn via Vietnam het land ingekomen en via Thailand weer vertrokken. Vooral de grensovergang vanaf Vietnam was hilarisch. In de bus moesten we betalen voor het visum, vervolgens moesten we met rugzak en al uit de bus, door de Vietnamese douane, een eindje wandelen door niemandslands om vervolgens door de Cambodjaanse douane te gaan, waarna dezelfde bus weer klaarstond om de bagage en alle reizigers weer in te laden en verder te rijden.

Let wel op: check vooraf de prijs van je Cambodjaanse visum! Hiermee schijnen veel scams voor te komen, dus neem een betrouwbare busmaatschappij. Wij zijn houden er normaal gesproken van om vooral ons eigen plan te trekken, maar hebben voor deze rit de Lonely Planet geraadpleegd om te verifiëren of we een goede maatschappij hadden gekozen.

Meer info
Locatie: Cambodja, Azië
Beste reistijd: november t/m maart. Er valt dan weinig regen, maar de temperatuur kan smerig warm zijn!
Kleding: vooral bij bezoek aan de tempels is het niet alleen respectvol, maar vaak ook verplicht om schouders en knieën bedekt te houden. Ook als man!

Verdere tips:
– Spreek voordat je in een tuktuk stapt duidelijk een prijs af voor je rit
– Geef geen geld of spullen aan kinderen: grote criminele netwerken zetten vaak kinderen in, en de kans dat je donatie bij het kind of de familie terecht komt is minimaal
– Wijzen doe je in Cambodja met je hele hand, alleen een vinger gebruiken wordt als respectloos gezien

Aanbevolen reisgids:

Like it? Pin it!

Reistips Cambodja

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer