Reizigersdiarree en andere ongemakken

Geschreven door Roy

Reizen is tof, reizen is leuk, reizen verbreedt je horizon. Bla, bla, bla. We hebben alle clichés nou wel voorbij zien komen en als je Instagram moet geloven is een reis maken het mooiste wat er is.

En dat is het ook, althans dat vinden wij. Gelukkig maar, anders sloeg onze hele website totaal nergens op. Maar soms heb je van die momenten waar je echt niet op zit te wachten. Waarbij je eigenlijk liever gewoon lekker thuis zou willen zijn. Maar helaas, reisongemakken overkomt ons allemaal. Ook al ben je die-hard reiziger zoals wij of vind je een weekendje weg al heftig genoeg, het gaat gebeuren. Op dat moment niet leuk, achteraf wel vaak de mooiste verhalen. Wij hebben er in de afgelopen jaren in ieder geval genoeg af kunnen strepen.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is natuurlijk wel die koning onder de reisongemakken. En niets is zo vervelend als je onderweg bent in een ver land, in een plek waar je de weg niet weet en je durft eigenlijk niet op te staan omdat je bang bent voor…. Je weet waar ik naartoe wil.

Goed nieuws, dit kan ook tijdens je weekendje Ardennen overkomen. En ja, het overkomt ons allemaal. Wat natuurlijk super vervelend is als je maar een paar dagen de tijd hebt tijdens je trip. Toch jammer als je het grootste deel van de tijd hebt doorgebracht in bed of op je keramieke stoel met bril. Heb je iets langer de tijd tijdens je trip en verder, net zoals wij, vrij weinig gepland dan blijft het vervelend maar alsnog goed vol te houden.

Zoals die ene keer in Colombia. We voelden ons al een paar dagen niet helemaal top en besloten onszelf te verwennen met een luxere accommodatie. Waarbij we even eerlijk moeten zeggen dat de accommodatie zeer schoon was, hele fijne bedden had, we konden kiezen welk ontbijt we wilden wat vervolgens voor ons werd bereid door het allerliefste personeel, en we ook nog een zwembad ter beschikking hadden. En dat alles voor € 25,- per nacht. Op de een of andere manier bleven Lindy en ik elkaar een beetje aansteken, want zodra de een zich wat beter voelde ging bij de andere de sluizen weer vol open. En andersom. Maar na een paar dagen heen en weer gesukkel konden we weer fris en fruitig verder met onze reis.

Het veermatras

Wij zijn echt rare wezens als het om slapen gaat. Toen we nog meubels hadden sliepen we in een voor ons doen duur bed met luxe lattenbodem en een duur matras. Daar sliepen we prima op, maar nooit zo fijn als in onze campers waarbij de matrassen vaak niet dikker waren dan 10 centimeter met daaronder een houten plank.

Ons campertje kon helaas niet mee naar Mexico dus daar waren we redelijk overgeleverd aan accommodaties. Helemaal prima, want de meeste waren gewoon goed. Behalve die ene in Tulum. De naam was Una Noche Mas en Tulum, wat zoiets betekend als ‘nog één nachtje meer in Tulum’. Veelbelovend zou je zeggen. Mwah, niet helemaal. Nadat we ingecheckt hadden kregen we een rondleiding door onze privékamer, wat eigenlijk inhield dat de deur voorzichtig open werd gedaan om de ventilator die erachter stond niet te raken. Om vervolgens twee stappen naar voren te kunnen zetten voordat je met je knieën al tegen het bed liep. Geen idee waar we onze tassen konden laten want op de grond doen we liever niet, en bovendien zou de deur dan ook niet meer open kunnen.

Maar we hadden gehoord dat Tulum fantastisch zou zijn dus het zal allemaal wel goed komen. Nog even een klein uurtje relaxen op bed voordat we op onderzoek uit zouden gaan. Nadat we ons op het bed hadden gesetteld keken we elkaar al aan met zo’n blik van: ‘voel jij dat ook?’ De veren waren zo nadrukkelijk aanwezig dat het leek alsof je in een of andere martelkamer terecht was gekomen. Leuk detail: als je je omdraait op het bed maken de veren ook nog geluid. Binnen het uur hadden we onze eerste top-40 hitjes al te pakken.

Ik hoef er denk ik niet verder bij te zeggen dat dit hele hostel uiteindelijk drama was. Ging je douchen dan kon het deurtje van de douche niet dicht om de simpele reden dat je er zelf voor stond. Constructiefoutje? Wilde je koken dan had je alleen koud water wat sijpelend uit de kraan kwam. En toen het begon te regenen zagen we een hoop regenwater die zich vanuit de douche een weg kronkelde richting onze kamer, die echt wel een paar meter verderop was. Gelukkig deed het personeel er alles aan om je de beste experience ever te bezorgen. Maar die laatste zin is gelogen. We hoeven er verder niet bij te zeggen dat het hostel inmiddels gesloten is.

Een goedkope busrit boeken

Al doende leert men, en voor ons was dit zo’n momentje. Het typische is dat je in ‘verre, vreemde landen’ vaak die keuze hebt tussen twee soorten busreizen: goedkoop en iets goedkoper. Als backpacker zal je vaak voor iets goedkoper kiezen want in die verre, vreemde landen betekent het verschil in kosten van een ticket dat je geld overhoudt om ’s avonds ongegeneerd luxe te kunnen eten. Op de Night Market wel te verstaan.

In Peru dachten we ook ons avondeten veilig gesteld te hebben door een goedkoper ticket voor de nachtbus te bemachtigen. Wij waren keurig op tijd op het busstation om ons te melden bij het loket van die busmaatschappij. Daar kregen we te horen dat we nog even moesten wachten. Dat even werd alleen steeds langer en de vertrektijd van onze bus was allang overschreden. De vriendelijke man bij het loket verzekerde ons dat we nog heel even moesten wachten. Dat wachten werd wel steeds vervelender omdat we nog steeds niet onderweg waren, we ook niet wisten hoe laat we zouden gaan, én we ook geen accommodatie hadden om de nacht door te brengen mocht de rit toch niet doorgaan.

En ineens kwam daar de oplossing. Die vriendelijke man van het loket veranderde in een gehaast knaapje dat half verstaanbaar aangaf dat onze bus klaar stond om te vertrekken, maar nog op ons wachtte. Tegelijkertijd kwam er vanaf een andere hoek nog zo’n gehaast persoon op ons afgerend, pakte onze koffers (goede oude tijd) en rende ermee vandoor. Het ging allemaal zo snel dat wij geen idee hadden wat er aan de hand was. Dus vol gas achter die kerel met de koffers aangerend, maar die was al snel nergens meer te bekennen. En ga die maar eens zoeken op een busstation met gewoon teveel bussen, mensen en zooi. Uiteindelijk werden we door het loketknaapje naar onze bus gedirigeerd, waar toch echt een hele andere naam opstond. We moesten snel plaatsnemen want ‘ze zaten al lang op ons te wachten?!?’

Eenmaal in de bus nog een hoop stennis moeten schoppen, want wij hadden niet gezien of onze koffers daadwerkelijk in het ruim lagen. Met veel gemor is Lindy uiteindelijk mee naar buiten gemogen om met eigen ogen te zien dat de koffers inderdaad in het ruim lagen. Eenmaal onderweg nog een rit rechtstreeks naar de hel meegemaakt, want onze chauffeur snoepte zomaar even twee uur reistijd af door als een dolle veel te hard te rijden. Waarbij sommige stukken tegen het verkeer in, met een hoop getoeter tot gevolg. Ik heb er gelukkig weinig van meegemaakt, maar Lindy had dus geen oog dichtgedaan. Uiteindelijk stonden we om 04.30 ’s nachts midden in Arequipa. Eens kijken of er wat open is voor een ontbijtje. Helaas….

Waar je wel even rekening mee moet houden is dat het verschil in ticketprijzen tussen goedkoop en iets goedkoper minimaal is. Maar het verschil in service en betrouwbaarheid maximaal. Vanaf toen toch maar voor de wat duurdere maatschappijen gekozen. En tegenwoordig reizen we met alleen handbagage die we zelf vast houden tijdens de trips.

Mexico bus

Kakkerlakken

Ze zijn goor. Punt. En meestal laten deze rakkers zich zien als het niet mega hygiënisch is. Als reizigers zijn we natuurlijk wel wat gewend. Dikke ratten door de riolen in Ho Chi Minh, muggen die je de hele nacht wakker houden, ratelslangen tijdens je mountainbike tocht, noem het maar op. We hebben het allemaal meegemaakt.

En dit is allemaal prima als je ze vergelijkt met kakkerlakken. Lindy kneep ooit mijn armen blauw in Australië na het zien van die beesten, maar tegenwoordig gaat het wel wat beter. Behalve die ene keer in Peru.

In ons favoriete hostel, waar we al een paar keer hadden geslapen in een privé kamer, hadden ze één nacht geen plek waardoor we in een dorm sliepen. Niks mis mee. Ik op het bovenste deel, Lindy onderop. Na een korte nacht hoorde ik een hoop gestommel onder me wat maar niet ophield. Met mijn slaperige kop vroeg ik wat er aan de hand was, waarop ik een klein paniekerig antwoord kreeg dat er een kakkerlak rondvloog. Na nog meer gestommel had Lindy de dorm verlaten. Ik besloot nog lekker even een kort tukje te doen omdat een kakkerlakje mij niet wakker zou houden.

Totdat ik ineens het geluid hoorde alsof er een tweemotorig vliegtuigje langs me af kwam. Wat uiteraard vreemd was omdat ik me ergens binnen bevond. Toen ik mijn ogen opendeed kwam me er een gevaarte van een kakkerlak voorbij gevlogen waar je dus echt bang van werd. En als je ooit een kakkerlak hebt zien vliegen dan weet je dat ze dat niet kunnen. Ze gaan als een ongecontroleerd projectiel alle kanten op. Om te eindigen op mijn hoofd.

Kort samengevat, ik ben nog nooit zo snel uit een stapelbed gestuiterd als toen. Eenmaal beneden zag ik dat Lindy keurig wat spullen had uitgestald op haar bed voordat ze de kamer uitgerend was. Zo lag daar haar portemonnee, bankpassen en nog wat andere dingen waar je normaal goed op let tijdens je reis. Ik snapte de paniek.

Stroomuitval

Je hebt geen idee hoe vervelend stroomuitval is, totdat het uitgevallen is. En dat een paar keer per dag, gedurende een paar dagen. Dus nee, je kan je telefoon niet opladen, het is pikdonker als je ’s avonds nog effe in je hangmatje wil chillen om een boek te lezen, en het gaat je behoorlijk irriteren omdat je niet weet hoe lang het gaat duren.

Op Lombok hadden we een top accommodatie. Een leuk klein huisje met veranda, hangmatje en een losstaand gebouwtje met douche en toilet. Waarbij gezegd mag worden dat de douche en het toilet het niet doen als er geen elektriciteit is, simpelweg omdat het water via een pomp omhoog gepompt wordt. En die pomp werkt op: elektriciteit! Gelukkig zijn ze op Lombok wel gewend dat de stroom zo’n 1253 keer per jaar uitvalt, dus toen wij in de ochtend wakker werden stond er keurig een teiltje water klaar om onszelf op te frissen, te douchen en het een en ander door te spoelen.

Koude douches

Iets waar wel mee te leven valt als de temperatuur overdag rond de 35 graden is, en het in de nacht afkoelt naar 32 graden zoals in Cambodja. Maar dat is dus niet overal zo. Op de een of andere manier hebben ze in ‘vreemde landen’ nog niet die techniek zoals wij die hier kennen. Als je mazzel hebt wordt het water een tikje lauw, maar vaak is de knop met het rode puntje gewoon niet eens aangesloten.

Of ze hebben een soort elektrische verwarming aan de douchekop gemonteerd, die met een soort houtje touwtje verbinding is vastgeknoopt aan de 220V. Dan is het dus kiezen: koud of geëlektrocuteerd!

Luchtvochtigheid

Op sommige plekken op onze aardbol blijf je gewoon zweten, ongeacht wat je doet. Ik probeer altijd de eerste twee dagen een zweetfestijn te voorkomen door als een soort afgekeurde robot te bewegingen. Na die periode kom ik erachter dat het geen fluit uitmaakt en geef ik me eraan over. Altijd fijn als je net onder de douche uitkomt en je af staat te drogen. Je bent dan weer net zo kletsnat als onder de douche. Dan nog maar een rondje…

No sugar

Zelf zijn wij niet echt zoetekauwen, dus reizen naar andere landen is voor ons soms een mega aanslag op ons gebit en smaakbeleving. Het is geen nieuws om te vermelden dat in zo’n beetje alles wat de gemiddelde supermarkt in de schappen heeft staan er suiker aan is toegevoegd. En voor ons is dat eigenlijk al meer dan genoeg. Minder zou best mogen.

En dan kom je in een ‘vreemd land’ en denk je je gezonde levensstijl wel lekker voort te kunnen zetten. Vergeet het maar! Het lijkt wel of het in de grondwet is opgenomen, want veel dingen die je bestelt worden nog voorzien van een extra klets suiker. En met klets bedoelen we niet ‘op smaak gebracht’, maar gewoon om zeep geholpen. Gezonde smoothie? Maken we: banaantje, mango, sinaasappel, cocos, je kent het wel. Met als finishing touch: een klontje of tig suiker!

Verse jus? Tuurlijk, sinaasappelen hangen hier overal aan de bomen. Even snijden en uitpersen totdat je beker bijna vol is. Maar let op, niet te vol want er moet nog suiker bij! Alsof sinaasappelen nog niet zoet genoeg zijn. Check voor de gein ook eens het gemiddelde gebit van de locals. Zelfs verse kokosnoten worden voorzien van het witte gif.

Goedkope vliegtickets

Reizen is duur, daarom proberen we de kosten te drukken met eigenlijk maar één doel: langer wegblijven! Maar soms moet je toch even iets dieper in de buidel tasten. Al is het alleen maar om niet met doodsangsten in een vliegtuig te zitten.

Zo gingen wij ooit vanuit Bangkok (BKK voor de insiders) terug naar Vietnam. De busrit was, zoals AC/DC het zo mooi verwoord, een highway to hell dus voor ons was de keuze om te vliegen snel gemaakt. Alleen kost een busticket 3x niks, en vliegen zou een flinke hap uit ons reisbudget betekenen. Uiteindelijk een goedkoop vliegticket kunnen bemachtigen waar we bij het boarden al meteen spijt van kregen.

Het vliegtuig zag er prima uit, mits het in een museum met vooroorlogse voertuigen zou staan. De bekleding was ook niet heel erg netjes. En het tafeltje wat vast zou moeten zitten aan de stoel voor ons zat niet vast. En zo waren er nog behoorlijk wat dingen die niet echt uitstraalden dat het goed onderhouden was. Nu snappen wij ook wel dat het tafeltje niet het verschil maakt voor een veilige vlucht, maar alles bij elkaar opgeteld hadden wij ons maar verspreid over drie stoelen (zo druk was het tijdens die vlucht) om zo de oogjes dicht te kunnen doen in de hoop dat deze weer open gingen op Hanoi Airport. En dat deden ze…

Dus mocht je denken dat reizen alleen maar leuk en gezellig is dan moeten we je helaas teleurstellen. Maar bovenstaande maakt reizen eigenlijk toch weer de moeite waard. Anders zou het ook maar saai zijn, toch?

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer