Singapore oftewel: Disneyland aan zee

by Roy

Hey, zijn jullie er nog?
Mooi, wij ook. Als je je afvraagt of wij er echt 4 weken over hebben gedaan om van KL naar Singapore te reizen kunnen wij daar heel kort op antwoorden: nee.
We hadden het gewoon iets teveel naar ons zin op Bali en daarom weinig tijd gehad om een leuk verhaaltje te schrijven. Maar we gaan even wat meer proberen te relaxen, dus dat verhaal komt snel jullie kant op.
Maar eerst: Singapore…

Tijdens onze eerste reisplanning stonden Kuala Lumpur en Singapore eigenlijk helemaal niet op de bestemmingen lijst. Maar het leek ons leuk om onze Vietnam en Cambodia reis uit 2014 te combineren met deze trip en zo de afstand van Hanoi (Vietnam) naar Singapore (Singapore) via openbaar vervoer afgelegd te hebben. Als je het kaartje ziet snap je misschien waarom.

Route Azië

Route Azië

En dat was dus precies de reden waarom we twee grote steden achter elkaar hebben aangedaan. En dat doen we dus nooit meer. Niet omdat het niet leuk was, maar meer omdat steden maar gewoon steden zijn en wij het toch leuker vinden om iets meer natuur en cultuur te snuiven i.p.v. uitlaatgassen. Bovendien was het een helse tocht zoals je uit de vorige blogpost wel kon opmerken. Maar we hebben het gedaan, het was leuk, we vinken het af en waarschijnlijk doen we het een volgende keer vast weer. Maar voorlopig effe niet.

We hadden na het zien van ons favoriete reisprogramma ‘3 op Reis’ wel een indruk van Singapore en waren toch benieuwd of onze verwachting zou kloppen. We hadden verder geen problemen verwacht om het land binnen te komen want het is tenslotte beter ontwikkeld dan Vietnam of Cambodia, waar we soms uren moesten wachten op een stempeltje in ons paspoort. Visum voor Singapore is geen probleem voor de houders van een Nederlands paspoort. Mooi!

Niet helemaal…
Wat er mis ging? We weten het zelf nog steeds niet. We stapten net voor de grens naar Singapore uit de trein. Pakten de bus richting de douane, sloten netjes aan bij de enorme rijen die er stonden en wachtten geduldig op onze beurt. Toen ik (Roy dus) aan de beurt was kreeg ik de standaard vragen van de douane beambte. Aangevuld met nog een paar andere rare vragen zoals:
– ben je ooit eerder in Singapore geweest? (Nee mevrouw)
– ook niet op een ander paspoort? (Ik begreep het verhaal niet helemaal maar het antwoord bleef: nee mevrouw)
– weet je het zeker? (Ik wel, jullie?)
Ondertussen heb ik maar contact gezocht met Lindy die achter me in de rij stond. Ik begon zelf te twijfelen of ik er al ooit geweest was, maar zij gaf dezelfde antwoorden als ik.

Toen ze door had dat wij bij elkaar horen mocht Lindy samen met mij antwoorden blijven geven aan de beambte. Op onze vraag of er iets mis was kregen we als antwoord: ‘Nee hoor, alles is in orde’. Ok, waarom staan wij dan nog als enige in deze hal? (iedereen was namelijk al door de douane).
Het bleek dat wij op de lokale Marechaussee moesten wachten, maar die hadden meer tijd dan wij en zo hebben we een half uur daar gestaan. Totdat een bewapende knul ons op kwam halen en vergezelde naar een kantoortje op de eerste verdieping. Daar werden onze paspoorten weer gecontroleerd, werden er weer vingerafdrukken genomen en mochten we weer plaats nemen op een stoel. Na een tijdje werden we één voor één naar een ander kantoortje gebracht. Ik met een andere beambte voor mijn neus, Lindy in de kamer ernaast met twee beambtes. Ook hier weer een paspoort controle, weer vingerafdrukken, weer de opmerking dat alles in orde was maar dat ze dit doen bij iedereen die voor het eerst Singapore binnen komt (?!?!!) en daarna begon het vragenvuur:
– wat doe je hier?
– hoeveel geld heb je bij?
– wanneer vertrek je weer?
– ben je ooit eerder in Singapore geweest?
– waar is je ticket het land uit? (over gastvrijheid gesproken)
En zo nog een hoop vragen waar we uiteraard antwoorden op hadden, maar waarbij we niet het idee kregen dat alles koek en ei was.

Uiteindelijk mochten we weer terug naar het kamertje, nogmaals paspoorten + vingerafdrukken, een stempel en mochten we het land in. Dit heeft zo’n 1,5 uur geduurd, wij weten nog steeds niet wat er mis was en om eerlijk te zijn waren we toen wel klaar met Singapore.

Maar we laten ons niet zomaar uit het veld slaan, dus diezelfde avond doken we Singapore in. En daaruit bleek meteen dat dit land voor ons net is als Disneyland. Alles is nep! Wel mooi enzo, maar zo gemaakt. Zo kan je bijvoorbeeld binnen in een groot winkelcentrum (of eigenlijk Shopping Mall) een gondeltochtje maken over de rivier. Let op, dit is dus nog steeds IN het winkelcentrum! Vind je dat niks, dan bind je de schaatsen onder om een pirouette te draaien op de ijsbaan. Yep, ook in het winkelcentrum. Vind je dat niks, dan pak je toch gewoon een lekkere cola samen met Batman in het Superhero Cafe. Uiteraard ben je dan het winkelcentrum nog niet uit geweest. En vind je dat ook niks dan doe je hetzelfde als wij: zo snel mogelijk naar buiten!

Helaas wordt het er daar niet beter op. We kregen even het idee in de nieuwe Star Wars film beland te zijn. Boven ons hing een enorm ruimteschip wat achteraf een dakterras van een hotel bleek te zijn, maar dan wel zo godsgruwelijk groot dat het zeker 16 minuten duurt om uit de schaduw van dat ding te ontsnappen.

Vervolgens gingen we naar ‘Gardens at the Bay’. Wij dachten dat het een tuin was, aangelegd door de overheid, waar de lokale bevolking meer kon genieten van het groen omdat er anders zoveel gebouwen zouden staan. Zoiets als waar ze in meer grote steden mee bezig zijn. Maar nee, het was gewoon een dikke vette tourist trap! Nu ben ik fan van lampjes, dus het was wel mooi. Maar tegelijkertijd erg kitcherig. De grote overdekte tuinen waren ook zo nep als het maar zijn kon dus we hebben het geld voor de entree maar netjes in onze eigen zakken gehouden. Dat was ook wel nodig want Singapore is eigenlijk best wel heel erg duur!

Maar er waren ook leuke dingen. Zo hebben we bijvoorbeeld de audiotour ontdekt. Singapore staat bekend om zijn schoonheid. Gekeken naar vuil op straat bedoelen we dan. Er staan dan ook dikke boetes op het weggooien van een prulletje op straat. Daar konden wij ons wel in vinden. Daarom leek het mij ook leuk om eens te kijken of er wel wat StreetArt of Graffiti te vinden zou zijn. Normaal doe ik dat altijd op plaatsen waar wij komen, maar nu leek het me zeker een uitdaging. Na wat zoekwerk met Google kwam ik uit op VoiceMap, een app voor op je smartphone waar je audiotours kan afspelen. Er was er eentje met StreetArt Singapore!

En dat was tof!! Op je telefoon zie je waar de start is, vervolgens start je de tour en via GPS wordt je door de maker door het gebied geleid. Je krijgt aanwijzingen over hoe je moet lopen, waar (in dit geval) de street art zich bevindt en verdere achtergrond info. Omdat het via GPS gaat hoef je dus niet snel door te lopen naar het volgende punt om zo geen tekst te missen, of kan je zelfs een stuk van de route afgaan omdat deze dan weer verder gaat op het moment dat je de route weer oppakt. In tegenstelling tot TomTom die non-stop blijft mauwen om om te keren. En juist via deze tour kwamen we door een wijk waar we anders nooit zouden komen. Vol met toffe hippe barretjes, eettentjes, verborgen lokale winkeltjes, typische gebouwen en uiteraard: heel veel kunst! Aanrader!!

Gelukkig voor ons en onze portemonnee hadden we al tickets naar Bali, dus na 3 dagen Singapore gingen we naar de dependance van het paradijs: op naar Bali!!

You may also like

1 comment

Marjon 11 april 2017 - 15:47

Hehe, eindelijk weer wat vers leesvoer! Wat een avontuur bij die douane, best eng lijkt me! Morgen maar weer lekker naar “jullie” mooie eilandje terug! Veel plezier en fijne reis! 😚

Comments are closed.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gerbuikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat, maar je kunt cookies uitschakelen als je dat wil. Accepteren Lees meer