Kleurrijk Barcelona: de street art tour

Geschreven door Roy

Vanuit Nederland behoort een bezoekje aan Barcelona nog steeds tot een van de meest populaire stedentrips. Logisch, want het is een super hippe stad waar de zon ongeveer 315 dagen meer schijnt dan in Nederland. Je vliegt er in 1,5 uur naar toe, ze hebben er tapas en er is een strand. Wij zijn om!
Maar ben je een beetje klaar met je zoveelste bezoek aan de Sagrada Familia, Parc Güell en de Arc de Triomf? En heb je alle hipster koffietentjes al een keer bezocht? Dan wordt het tijd voor iets nieuws: de Barcelona street art tour!

Wat is een street art tour?

De street art tour in Barcelona valt onder de noemer ‘free walking tour’. Wellicht ken je het principe: ergens op punt X staat iemand met een blauwe paraplu of knalgele sweater waarbij je kunt aansluiten voor een tour door de stad. Het kost niets, maar een bijdrage is wel gewenst. Oftewel je betaalt wat jij vindt dat de tour waard is.

Vaak leer je hier best veel van en zie je de stad ineens vanuit een heel ander perspectief. En zowat alle grote steden ter wereld hebben zo’n tour. Dus ook Barcelona.

De Reizigers Barcelona street art tour-4

Wij kozen bewust voor de street art aangezien wij altijd wel blij worden van vrolijk opgeschilderde muren. Dat is toch net even iets anders dan dat grijze beton. Wat we niet wisten is dat het niet echt een graffiti tour was, maar er werd juist meer stilgestaan bij street art in het algemeen. En dat houdt heel veel meer in dan kleurrijke tekeningen gemaakt met spuitbussen.

Barcelona Streetstyle Tour

Wij zijn twee keer met Barcelona Streetstyle Tour op pad geweest. Via hun website kan je een reservering maken zodat ze een inschatting kunnen maken van hoeveel mensen aansluiten tijdens de 2-uur durende wandeling. 15 minuten voor aanvang komt er iemand zonder blauwe paraplu of knalgele sweater aan op de verzamelplek. Gelukkig heeft deze gids wel een keurig bordje met de naam van de tour vast. Anders zou je zomaar met een wildvreemde meelopen die waarschijnlijk van niets weet.

Wat kan je verwachten van een street art tour in Barcelona?

Heel veel achtergrondinformatie. Vooral in het begin gaan je oren ervan suizen en heb je het idee dat je het nooit allemaal gaat onthouden. Maar gedurende de tour ga je steeds meer dingen herkennen (veel artiesten hebben meerdere werken gemaakt in de stad) en snap je de verhalen ook beter.

Uiteraard kom je graffiti tegen, maar ook veel sticker-art of kunst waar gebruik is gemaakt van lege conservenblikken, tegeltjes of smartphone hoesjes. En dat maakt het nou zo leuk. Als je denkt dat graffiti en andere vormen van street art vooral om de rebellie gaan, dan heb je het behoorlijk mis! Elke artiest heeft wel een boodschap te vertellen, soms met een behoorlijke politieke lading zoals in Colombia, soms wat luchtiger. Ook tof: tijdens onze reizen zijn we nog regelmatig werk tegengekomen van artiesten die we in Barcelona voor het eerst zagen.

Nog een leuke bijkomstigheid is dat je op plekken komt waar je anders niet zo snel naartoe zou gaan. Juist daar is de tofste street art te vinden. En aangezien veel werken illegaal zijn geplaatst wordt veel van de kunst verwijderd door de overheid en zien de muren er bij iedere bezoek weer anders uit.

Wedden dat je de stad de volgende keer de stad door hele andere ogen ziet?

Meer info
Locatie: Barcelona, Spanje
Organisatie: Barcelona Street Style Tours
Periode: iedere dag
Lengte tour: ongeveer twee uur
Startpunt: afhankelijk van welke tour je neemt, terug te vinden op de website
Kosten: gratis, al wordt het uiteraard gewaardeerd als je een fooi achterlaat

Like it? Pin it!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer