Doen! Een camper roadtrip langs de ruige westkust van Spanje

Geschreven door Roy

Vaak wordt de westkust van Spanje overgeslagen door veel reizigers, wat jammer is want als je van ruige natuur houdt moet je juist hier zijn. Om eerlijk te zijn gaan wij ook vaker naar de oostkust. De temperatuur ligt er vaak wat hoger, het zeewater is warmer en het regent er minder. Maar tijdens onze ultieme roadtrip in 2022 besloten we te starten aan de westkust. En dan ook nog in de winter. Goed nieuws, de westkust van Spanje is dan een prima plek om te bezoeken met je camper.

San Sebastián

San Sebastián, of Donostia zoals het in het Baskisch genoemd wordt, is de eerste grote stad die je tegenkomt zodra je de Spaanse grens over bent. En wat doe je als je in Spanje bent? Tapas eten! Althans, dat doen wij dan. Nu schijnt het gebied rondom San Sebastián bekend te staan om het heerlijke eten, en is de Spaanse keuken net iets verfijnder dan in de rest van het land. In het oude stadsdeel barst het van de leuke eettentjes. Wij hebben lekker gegeten bij Bar Sport, daar waren we binnen welkom met onze hond. Er is een officiele camperplaats in San Sebastian, maar wij sliepen heerlijk vlakbij het oude stadsdeel op een parkeerplaats tussen wat andere campers.

Zumaia

Ruige kustlijn zeiden we toch? Klopt, na San Sebastián gaan we verder naar een lekker klein dorpje met een prachtig stuk strand. Het gesteente is hier bizar mooi, van kaarsrechte kliffen tot gespleten rotsformaties. Maar het meest bijzondere is toch wel hoe de zee het strand bereikt. Als je goed kijkt zie je namelijk dat de zee vanuit twee kanten richting het stand vloeit. Of dit altijd zo is weten we niet, maar wij vonden het erg bijzonder.

Bareyo

Bij kustlijnen horen vuurtorens. Wij hebben er een zwak voor en vinden het leuk om bij iedere trip er een paar op te zoeken. Maar zoek je echt iets bijzonders dan moet je echt effe je camper op de rem gooien in Bareyo om op zoek te gaan naar Faro de Cabo Ajo. Deze vuurtoren is door kunstenaar Okuda San Miguel in 2020 beschilderd met meer dan 100 kleuren. Helaas was de toegangspoort dicht toen wij er waren, dus we konden alleen vanaf een afstand kijken. Gelukkig hadden we de drone bij ons.

Cervo

In Cervo hebben we een paar nachtjes op een mini klif geslapen, daar was namelijk een officiële camperspot. Het dorpje zelf was in de winter behoorlijk uitgestorven, maar toch hebben we ons er twee dagen goed vermaakt. Vanaf de camperspot maak je een mooie wandeling naar de vuurtoren, en via het dorp loop je weer terug. Dan pak je meteen drie stranden mee. Voor ons was het echt uitwaaien, want het stormde behoorlijk in januari.

A Laracha

Tot nu toe onze favoriet. We hebben hier vijf nachten gestaan. Er zat een flinke schroef in onze achterband en deze kon pas op woensdag gerepareerd worden. Geen probleem. Het strand is prachtig, je kan er surfen en de nachten op de parkeerplaats zijn heerlijk rustig. Nu we helemaal fan zijn van de Wim Hof methode hebben we iedere dag een duik genomen in het koude water. Ons adoptiefhondje Coco kon helemaal losgaan op het strand en lekker spelen met andere honden. Het dorpje is klein, maar de barretjes zijn er super gezellig. En je kan er dolfijnen spotten! Mocht je een claxon horen, spring dan snel uit je camper. De bakker komt dan namelijk voorbij gereden met heerlijke broden!

Mordomo

De westkust van Spanje staat bekend om de surfspots en Mordomo is er daar een van. We waren eigenlijk op zoek naar een slaapplaats vlakbij deze spot maar daar stonden borden dat je er met je camper niet in mocht. Braaf als we zijn gingen we naar deze plek waar we al meteen wat surfers tegenkwamen. Het strand was erg groot en rustig en we hebben er prima geslapen. Een dag later 5 hele minuten verderop gaan staan. Deze parkeerplaats was iets drukker, maar het strand was dan ook veel mooier. Er loopt een route langs die twee vuurtorens met elkaar verbindt. Deze plek is zo’n beetje het middelpunt en veel wandelaars tikken er even een biertje weg voordat ze verder gaan. Wij hielden het op wat broodjes, koffie en wijn.

Muxia

Yes, weer een nieuwe vuurtoren! Vooral de roadtrip er naartoe is al de moeite waard. Toffe dorpjes en leuke slingerweggetjes totdat je bij het meest westelijke punt van Spanje uitkomt. Behalve de vuurtoren kan je er prima wandelen. Je moet wel een beetje mazzel hebben want het schijnt er nogal hard te waaien. Toen wij er waren was het windstil, maar een paar uurtjes later begon de wind steeds meer aan te wakkeren. Wij hebben er niet overnacht.

A Illa De Arousa

Aan de westkust van Spanje vind je veel inhammen, dus als je aan de kust wil blijven rijden slinger je behoorlijk heen en weer. Toen we de kaart bestudeerden viel ons oog op een eilandje in een van die inhammen. En eilanden zijn gewoon leuk. Dit piepkleine eilandje is met een brug verbonden met het vasteland waardoor je er makkelijk kan komen. Het dorpje is supergezellig met leuk eettentjes die verse vis serveren. Maar wij vonden het tijd voor een hike, en met behulp van Komoot stippelden we een route van 5 kilometer uit die ons langs 14 stranden zou brengen. of het gelukt is lees je in deze blogpost.

Bueu

Bueu, ja dat is een plaatsnaam, is een plekje waar je mooie wandelingen kan maken. Als je je camper hier parkeert kan je meteen gebruik maken van de picknicktafels en watertap. Via een kort pad naar beneden ben je bij een piepklein maar mooi strandje. Zeker doen, maar vergeet de hike niet!

A Guarda

Toen we op deze slaapplaats aankwamen was onze eerste indruk niet super geweldig. Een strook zand met wat groene struiken en een rivier. Maar eenmaal gesetteld zijn we op onderzoek uitgegaan. En na nog geen 50 meter naar rechts te zijn gelopen waren we om. Het strand was er supermooi, de bossen hadden picknickplekken en watertap, je kon er heerlijk wandelen en er was een poeltje waar we lekker onze koude duik konden nemen. Als je verder de bossen inloopt kom je op een gegeven moment bij een leuk restaurant uit (Taperia ‘O Forte’). Loop je vanaf daar nog verder dan kom je uit bij een ruige kustlijn met flinke golven en een bijzonder kunstwerk waar Keltische tekens op een bijzondere wijze op bomen zijn geschilderd. Maar het mooiste van deze slaapplek: je bent in Spanje maar kijkt uit op Portugal.


Meer info
Locatie: westkust Spanje
Beste reistijd: in de wintermaanden is het lekker rustig, de temperaturen liggen rond de 10 graden overdag, kans op nachtvorst. in de zomerperiode stijgt de gemiddelde temperatuur overdag naar 18 graden. .
Afstand Utrecht – San Sebastian: 1290 kilometer
Reistijd: 13 uur

Paklijst: onze tips vind je hier

Aanbevolen reisgids:

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer