Congost de Mont Rebei: een supertoffe hike op een steenworp van Barcelona

Geschreven door Roy

Ben je niet vies van wat kilometers hiken, strakblauw water, wiebelbruggen en twee verticale klimmen langs een rotswand? En vind je Spanje wel prima klinken als reisbestemming? Mooi, dan weten wij nog een toffe hike voor je. In Congost de Mont Rebei vind je wat velen omschrijven als één van de meest spectaculaire hikes van Spanje. En het mooie? Vanuit Barcelona ben je er in een uur of drie!

Congost de Mont Rebei, daar is het te doen!

Toen wij voor onze camper roadtrip in Spanje wat locaties zochten viel mijn oog al snel op het natuurgebied in de omgeving van het dorpje Viacamp. Op foto’s zag ik bergen, super blauwe rivieren, een hangbrug en mooie rotsformaties. Verder kon ik niet veel meer info vinden. Ik geef hierbij eerlijk toe dat ik niet heel erg mijn best heb gedaan, maar er bleef maar één ding over: met ons campertje richting Viacamp!

Via onze camper-app zagen we dat Viacamp een toeristen informatiebureau heeft waar je mag overnachten. Met onze reiservaring uit Australië hadden we verwacht op een parkeerplaats naast het gebouw te mogen staan. Maar wat bleek, er was een keurig net terrein aangelegd met ruime plekken voor 8 campers. Ook kon je er muntjes halen voor stroom en water. Je vuilwater tank legen is gratis. Prima plekje dus!

Overnachting Viacamp
Ochtendritueel: verse koffie + ontbijt

Ja, dat moet wel lukken…

Omdat we laat arriveerden konden we pas in de ochtend bij de info naar binnen. De lieftallige dame van het informatiebureau gaf ons in verstaanbaar Spaans alle uitleg die we nodig hadden voor de hike. Blijkbaar loopt de wandeling door de Mont Rebei kloof – lokaal bekend als Congost de Mont Rebei. De parkeerplaats aan de start van de hike lag slechts 15 kilometer verderop, maar de navigatie app rekende daar al 40 minuten voor. De informatie-mevrouw trouwens ook. Nadat ze vroeg welke camper van ons was en ze ons beiden nog een keer goed in de ogen keek was haar conclusie ‘dat het wel moest lukken’. Uhm, oké?!?

Een 4×4 zou niet misstaan

Al snel kwamen we erachter wat ze bedoelde. De (uiteraard niet geasfalteerde) weg begon vrij rustig. Na een kilometer of vier kregen we echter toch het idee dat we beter een 4×4 hadden kunnen huren. Als je normaal rijdt is het prima te doen hoor, maar toch kreeg ik het benauwd bij het idee dat we onze banden en voorruit niet hadden meeverzekerd. De finale van de rit zat duidelijk op het einde, wat goed nieuws is voor de terugweg, want dan heb je dit lekkere stijle stukje dus in het begin.

Wat betekent “het moet wel lukken”? Volgens Spanje Vandaag “zit de weg vol gaten, stijgers en klimmers van 15% en kan deze weg als gevaarlijk betiteld worden”. Wij vonden het wel een tof stukje off-road rijden. We gaan er dus bij deze van uit dat we net wat avontuurlijker zijn ingesteld.

Kloof hike Congost de Mont Rebei

Alberg de Montfalcó

Aan het einde van dit toffe pad vind je Alberg de Montfalcó. Een berghut waar je prima wat kan eten voor of na je hike. Ook bieden ze er activiteiten en overnachtingen aan. Daar hebben wij verder geen gebruik van gemaakt dus kunnen we weinig over vertellen. Van het toeristen-info-vrouwtje kregen we te horen dat we op de parkeerplaats ook konden overnachten met onze camper. Klinkt als een prima optie, maar vraag het voor de zekerheid wel even na als je er zelf gaat overnachten.

Bij de berghut staat de wandelroute door Congost de Mont Rebei tot aan de hangbrug prima aangegeven. En na een minuut of tien kom je al bij een tappunt voor water. Tap hier voor een hike tot de hangbrug en terug zeker een litertje of 2 p.p.! Je kan het zomaar nodig hebben. Loop je na de hangbrug nog door? Neem dan meer mee. Vanuit de bron baant een kronkelig pad zich een weg tussen de bomen en na ongeveer 20 minuten wandelen kom je bij de eerste verrassing…

Pasarelas de Montfalcó

De naam Pasarelas de Montfalcó, oftewel de ‘loopbruggen van Montfalcó’ geeft eigenlijk precies aan wat ja kan verwachten. Maar eigenlijk ook weer niet. Wij dachten bij het beklimmen van El Peñón de Guatapé in Colombia wel de meest bizarre trap langs een rots gezien te hebben, maar in Spanje kunnen ze er ook wat van. Ooit moet er iemand gedacht hebben: ‘hoe komen we zo snel mogelijk vanaf beneden naar boven op die rots, zonder een lift te gebruiken?’

Pasareles de Montfalcó
De Pasarelas de Montfalcó

Simpel, je laat wat mensen wat ijzeren staven tegen de rotswand aan bevestigen, timmert er wat houten plankjes tussen die op sommige plekken ongeveer net zo breed zijn als twee schoenen naast elkaar en klaar ben je! Oh ja, mocht de rots op sommige plekken overhellen dan moeten de wandelaars maar bukken en zich een weg er tussendoor zien te wurmen. Gelukkig maar, want die rots daar afhakken zodat iedereen er makkelijk doorkan is ook zonde. Het was dus eigenlijk best avontuurlijk om via deze weg naar boven te gaan. En De Reizigers werden helemaal blij toen er 15 minuten verder nog zo’n trap naar boven gebouwd was!

Trap langs de berg
Via een soort van ‘trap’ naar boven

De wiebelbrug van Congost de Mont Rebei

Ik weet niet wat het is, maar hoe wiebeliger de brug hoe leuker. Tenminste, dat vinden wij. En het grappige van de brug in Congost de Mont Rebei is dat deze over de rivier loopt die de grens vormt tussen Aragón en Catalonië. Ik zou even checken of de kabels nog goed vast zitten voor je oversteekt, zeker na de laatste nieuwsberichten over de rellen in Catalonië…

Aan de andere kant van het water gaat de wandeling nog vrolijk verder. Zo zou je er een mooie wandeling kunnen maken over een pad die is uithouwen uit de bergwand. Een soort tunnel dus, maar dan met één kant open waardoor je een meer dan prima uitzicht hebt op de omgeving.

Suspension bridge hike Congost de Mont Rebei
Deze brug schreeuwt toch om een toffe foto!

Omkeren om op tijd terug te zijn

Helaas moesten wij bij de brug terugkeren om verschillende redenen. Uiteraard hadden we in de ochtend op het gemak ontbeten en een paar goede koffietjes gemaakt voordat we aan de rit naar het startpunt begonnen. Dus het was weer ergens begin middag voordat we aan onze hike begonnen, en zoals altijd weer het heetst van de dag. 27 graden in oktober maakt ons wel blij overigens, dus niets te klagen. Bovendien wilden we graag genoeg foto’s maken en ook nog de drone de lucht insturen. Ook wilden we de off-road route terug graag rijden voordat het donker was, en dat hebben we net gehaald. De zon ging al onder dus we zijn onderweg toch nog een paar keer gestopt voor wat mooie plaatjes.

Indie Camper bij zonsondergang

Terug bij de herberg

Na de hike hebben we in de berghut wat te eten besteld. Een warme maaltijd wordt pas vanaf 20.00 uur geserveerd, maar wat boterhammen met tomaat en kaas, een blikje fris en een bakkie koffie om onze ogen nog even open te kunnen houden waren gewoon te krijgen. Vervolgens weer met de auto richting Viacamp.

Ik heb het idee dat we hier nog een keer gaan stoppen als we straks weer lekker op pad gaan met onze eigen camper. Er is zoveel te doen in dit gebied en het is, buiten de weekenden om, een erg rustige plek. De volgende keer gaan ook zeker de mountainbikes mee!

Meer info

Locatie: Congost de Mont Rebei, op de grens van Catalonië en Aragón, Spanje
Startpunt autoroute: Oficina de turismo Viacamp
Startpunt hike: Alberg de Montfalcó
Lengte hike: ca. 8,5 km van de herberg tot de brug (retour)
Te verlengen tot 9,5 km enkele reis (!)
Stijging: 530 m
Aanbevolen reisgids:

Like it? Pin it!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer