Punta Ventosa: ruig hiken aan de Costa Brava

Geschreven door Roy

Ik hoor jullie al denken, wat doen De Reizigers aan de Costa Brava? En wij snappen die gedachte, en om heel eerlijk te zijn hadden we ook nooit verwacht hier enige tijd door te brengen. Maar tijdens onze roadtrip verlangden we zo erg naar de zee dat we in dit gebied zijn beland. En eigenlijk heeft de Costa Brava best veel te bieden, zoals deze toffe hike: Punta Ventosa.

Op Park4Night hadden we een prima slaapplaats in L’Estartit gevonden waar we onze camper neer konden zetten om zo in de ochtend een lekkere duik te maken bij een rustig strand. Tussen L’Estartit en L’Escala ligt een heuvel waar deze hike zich bevindt. Na wat speurwerk bleek de trail in L’Escala te starten dus we zijn daar naartoe gereden. Parkeren is een drama, want het strand hier is erg populair, dus een overload aan toeristen.

Maar zodra je wegloopt vanaf het strand waan je je meteen in een totaal andere wereld. Het begin van de route voert je langs een ruige kustlijn waar je aan de rand van de klif loopt. Lekker als je hoogtevrees hebt, maar de paden zijn goed te doen en je hoeft niet persé dicht langs de rand te lopen. Al is dat wel erg vet!

Langzaam maar zeker kom je dan in de buurt van Punta Ventosa. Gelukkig maar, want ander sloeg de naam van deze hike echt nergens op. Na nog een stuk tussen de bomen te hebben gelopen sta je dan uiteindelijk op de top. Een prima plek om even wat te eten, maar zeker ook om wat foto’s te schieten.

Bovenop de top vind je nog oude bunkers die eigenlijk afgesloten zijn voor bezoekers. Gelukkig voor ons waren er enkele gangen opengebroken en hebben we een kijkje kunnen nemen door het gangenstelsel. Wij raden uiteraard niet aan om dit ook te gaan doen!

En vervolgens liet onze GPS ons in de steek. De route die we gevonden hadden zou nog een stukje omhoog moeten gaan langs de kust, maar wij liepen uiteindelijk via een veel te steil pad naar beneden. Waarbij pad eigenlijk overrated is, want het was meer prutsen tussen de rotsen. Wij zijn dus weer naar boven geklauterd en hebben een ander pad terug genomen.

Eenmaal beneden kan je lekker een duik in het water nemen, dit heb je wel verdiend. Verder is er zowel in L’Estartit als L’Escala genoeg te vinden als je lekker wil eten. Wij hebben prima geluncht in ons eigen campertje. Uiteraard nadat we weer een mooie plek hadden opgezocht.

Meer info

Locatie: L’Escala, Costa Brava, Spanje
Startpunt hike: L’Escala

Lengte hike: ca. 7,18 km
Totale duur: ca. 3,5u

Beste tijd: jaarrondWellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer