Een tuktuk huren in Sri Lanka (met korting!)

Geschreven door Roy

Waarom zou je een tuktuk huren?

Als wij op reis zijn dan vinden we het een sport om met zoveel mogelijk lokale vervoersmiddelen te gaan. Gewoon om eens te ervaren hoe dat is. Een tuktuk is wel één van onze favorieten, en je eigen tuktuk huren in een land als Sri Lanka is natuurlijk helemaal top!

In Sri Lanka is een tuktuk een prima vervoersmiddel om snel naar je favoriete kottu tentje te gaan, of naar het volgende dorpje. Je pikt zoveel meer mee van de omgeving, (sentimentele modus: aan) de geuren, de manier van leven, het contact met de locals, noem het maar op. Toch net even iets anders dan samengeperst worden tussen 125 zweterige locals en reizigers in een overvolle trein.

Ultieme vrijheid op 3 wielen!

Op dag één van onze reis door het prachtige Sri Lanka hoorden we al dat je er een tuktuk kan huren om er zelf mee op pad te gaan. Wij maakten al kleine vreugdesprongetjes want dit klonk wel heel erg vet. Na enig Inspector Gadget werk over het huren van een tuktuk in Sri Lanka kwamen wij uit bij Tuktuk Rental. Waarom? Nou, om de volgende redenen:

  • Ze krijgen super goede beoordelingen!
  • Ze steunen de lokale bevolking. Tuktuk Rental heeft namelijk geen eigen tuktuks, de tuktuk waar je in rijdt is van een local die zo een beter inkomen voor zichzelf en zijn familie genereert.
  • Je bent volledig verzekerd.
  • Je krijgt een kwalitatief goede tuktuk (van max 5 jaar oud) met daarbij volledige support.
De Reizigers - Sri Lanka - TukTuk huren-5
De Reizigers - Sri Lanka - TukTuk huren-9

Wat kan ik verwachten als ik een tuktuk huur?

Allereerst: je mag je eigen tuktuk besturen! Hoe gaaf is dat! Maar uiteraard zijn er nog meer zaken die bij het huren van een tuktuk komen kijken. Wat dacht je van je eigen Sri Lankaanse rijbewijs voor driewielers? Nice hè! Op zich stelt het niet veel voor: je uploadt je internationale rijbewijs en nog wat andere zaken naar het verhuurbedrijf en bij het ophalen van je tuktuk ligt alles netjes voor je klaar. Of je fixt het zelf (wat natuurlijk veel avontuurlijker is!) en je bespaart een paar centen. Wij hadden weinig tijd tussen onze reservering en de dag dat we op pad zouden gaan, dus Tuktuk Rental had alles keurig geregeld voor ons. Uiteraard zet je op je social media alleen de trotse foto van je rijbewijs. Likes gegarandeerd :-)

Zo, genoeg feiten. Tijd voor wat actie!

Vervolgens krijg je een cursus “Tuktuk voor Dummies”, waarbij je met een instructeur op pad gaat. Eerst wat rustigere wegen zodat je kan wennen aan je nieuwe driewieler. Daarna de bijzondere verrichtingen zoals achteruit rijden en dan mag je de drukkere wegen op. Als je instructeur het gevoel heeft dat hij zijn tuktuk na je reservering weer heel terug ziet krijg je de sleutels van je nieuwe ride. Na nog een uitleg over onderhoud mag je de weg op en het avontuur in…

De Reizigers - Sri Lanka - TukTuk huren-2
De Reizigers - Sri Lanka - TukTuk huren-3

Reizen als een local

Wij hadden onze tuktuk opgehaald bij het kantoor in Colombo, en geloof ons: er is werkelijk geen betere plek op aarde waar je van je faalangst af kan komen dan in Colombo. Wij hadden namelijk het geluk om tijdens onze Sri Lanka trip Colombo over te slaan en nu weten we weer waarom dat zo prettig was. Colombo is namelijk druk. Heel druk. En nu hoor ik je denken: whatever, ik heb wel voor hetere vuren gestaan. En dat geloof ik ook wel, maar als je net met je eigen tuktuk de weg op gaat, de bussen je van alle kanten luid toeterend voorbij razen, mede Tukkers vrolijk rondjes rond je rijden om foto’s te maken van die prutsende reizigers, honden ineens massaal oversteken en je erachter komt dat de spits in Colombo een 24/7 aangelegenheid is kan je je misschien een beetje indenken wat je te wachten staat.

Voordeel: als je Colombo uit bent dan heeft het tuktuk rijden weinig geheimen meer voor je. Maar maak je vooral niet te bang, pas je gewoon aan, kijk wat anderen doen en alles komt goed. Pinky promise.

De Reizigers - Sri Lanka - TukTuk huren-8

Wat kost het om een tuktuk te huren in Sri Lanka?

De prijs is afhankelijk van het aantal dagen dat je een tuktuk huurt. Hoe langer je huurt, hoe goedkoper de prijs per dag. Ga uit van een gemiddelde van $20,- per dag.

Heb je verder nog tips voor ons?

Tuurlijk! Wij zijn de beroerdste niet.

  • Strandliefhebber? Dan moet je echt afzakken naar het zuiden. Bijkomend voordeel: je pakt dan een stuk minder drukte in Colombo mee. De wegen zijn er over het algemeen gezien wel drukker dan in het noordelijke deel. En er is meer politie.
  • Ga je meer voor de rust en mooie landschappen? Dan is het noordelijke en oostelijke deel prima te doen. De wegen zijn er een stuk rustiger.
  • Je wordt aangehouden door de politie. Daar ontkom je niet aan. Ze staan namelijk overal. Soms willen ze je papieren zien en wijzen ze je erop dat iets niet klopt. Dat kan je meteen afwimpelen omdat Tuktuk Rental alles prima voor je geregeld heeft. Een andere keer willen ze gewoon een praatje met je maken.
  • Verwacht niet dat je in één week heel Sri Lanka kan zien, dus plan je rondreis goed vooruit. Oké, het land is niet mega groot maar met een maximum snelheid van 40km/u duurt het effe voordat je een stuk verderop bent. Zelf vonden wij 100 kilometer per dag prima te doen (reken op een uurtje of 4 tuktuk plezier). Alles daaronder is relaxed, alles daarboven is best een pittige kluif.
  • Ja, het kan zijn dat er olifanten oversteken (voor de nep boswachters onder ons: bij de stranden kom je ze niet tegen). En buffels, koeien, herten, honden, geiten, apen, pauwen, … delen allemaal dezelfde weg!
De Reizigers - Sri Lanka - TukTuk huren-1

Is het reizen met een tuktuk echt zo leuk?

Wij vonden van wel. Je hebt alle vrijheid van de wereld. Je komt op plekken waar je anders niet zou komen. Zo zijn we op sommige dagen gewoon wat rond gaan rijden om te kijken wat we tegenkwamen. Heerlijk! En de reacties die je onderweg tegenkomt zijn gewoon echt tof. Soms zie je stiekem een mobieltje om de hoek komen van iemand die je op foto/film vast wil leggen, of mensen maken een praatje met je, ze toeteren om je te begroeten (tenminste, wij denken dat dat de reden was ;-) ) of ze zwaaien totdat je uit beeld bent verdwenen.

Hebben jullie nog een korting kunnen fixen?

Speciaal voor alle toekomstige tuktuk fellows hebben we aan de onderhandelingstafel gezeten en een korting van 5% voor jullie af kunnen dingen. Gebruik bij Tuktuk Rental als coupon code DeReizigers en je korting wordt meteen verrekend. Have fun!

Huur met korting je eigen tuktuk op tuktukrental.com. Gebruik code "DeReizigers"

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer