Strand, heide en bossen: de 3 werelden van Schoorl

Geschreven door Roy

Eigenlijk willen we deze informatie helemaal niet delen en lekker voor ons zelf houden. Maar ons is geleerd dat delen een goede karaktereigenschap is dus je hebt mazzel.

Schoorl, behalve dat er één van de mooiste mountainbike routes van Nederland ligt hadden wij er verder nog nooit van gehoord. En eigenlijk ook niet de drang om er naartoe te gaan. Totdat onze vrienden doodleuk vertelden dat ze een huis in Schoorl hadden gekocht en wij toch maar eens die kant op gingen.

De Reizigers - Hike Schoorl- Bosgebied

Ondertussen zijn we al twee keer geweest, en na de eerste kennismaking rond de jaarwisseling hadden wij al zo’n vermoeden waarom ze naar Schoorl waren verhuisd. Als je een echt buitenmens bent dan is het gebied daar misschien wel een van de mooiste plekjes van Nederland. Wij liepen onderstaande hike, en kunnen gerust stellen dat dit wel een to-do dingetje is!

Wat kan je verwachten?

Een bizar groot netwerk van paden. Zo erg, dat er zelfs een boek bestaat met daarin alle wandelingen die je kan maken. Onze privé gidsen hadden deze 12 kilometer lange hike voor ons verzonnen omdat we daarmee een goed idee zouden krijgen van de omgeving. Niks gelogen!

Kijk, je kan natuurlijk met je auto of fiets meteen naar één van de parkeerplaatsen aan het strand rijden, maar je kan er ook een mooie tocht van maken. En dan is de beloning alleen maar groter. Dat laatste deden wij dus. Allereerst begonnen we midden in de bossen waar je een wirwar aan routes kan vinden, allemaal keurig voorzien van gekleurde bordjes zodat je deze makkelijk kan volgen en/of combineren. Het dichtbegroeide bos geeft je niet echt het idee dat je bij de zee in de buurt bent, en al die enorme bomen zorgden er prima voor dat je lekker kan hiken zonder al teveel last te hebben van de wind. Die was namelijk nogal aanwezig toen wij er waren.

De Reizigers - Hike Schoorl- Bosgebied

Eenmaal uit het bos ga je richting de zee, maar je zal eerst nog wat stevige zandduinen over moeten. Gegarandeerd het beachlife gevoel, want het gaat je echt niet lukken om je schoenen leeg te houden van zand. Sterker nog, het is lang geleden dat we zoveel zand tussen onze tenen hadden. En nu, na een paar weken, komt er nog steeds zand overal vandaan.

Beachlife

Op het strand kan je lekker uitwaaien of een duikje doen. Je komt ook langs de enige strandtent die daar te vinden is voor een lekkere chocomel. Uiteraard is het daar drukker met bezoekers, dus aan jou de keuze of je lang blijft. Vanaf de strandtent naar links zagen we wel een hoop kites door de lucht zweven, dus we verwachten dat je als watersporter ook daar een prima plekje hebt.

De Reizigers - Hike Schoorl- Strand

Zodra je weer vertrekt vanaf het strand ga je meteen de heide op. Afhankelijk van het seizoen kan je hier de mooiste kleuren tegenkomen. Daarna is het nog een flink stuk wandelen voordat je bij het laatste stukje bos komt. Wij hebben over de totale route een uurtje of vier gedaan, inclusief wat stops en fotomomenten.

De Reizigers - Hike Schoorl- Heide
De Reizigers - Hike Schoorl- Heide

Niet sportief genoeg?

Wil je nog net even wat sportiever bezig zijn dan kan je deze route natuurlijk ook trailrunnen. Of je kiest voor de MTB route met 302 hoogtemeters per rondje van 14,2 kilometer. Bij het Buitencentrum Schoorl hebben ze genoeg informatie voor je.

Voor een goede hike in Europa hoef je dus niet perse de grens over!

De Reizigers - Hike Schoorl- rustplek

En heb je na al die activiteit zin in een ijsje? Bij IJssalon Pinoccio hebben ze prima ijs, en ze verkopen er de Hemels Lekkere Brownie!

De Reizigers - Hike Schoorl-Bos

Bewaar dit artikel op Pinterest

Meer info
Locatie: Startpunt routes
Routes: overzicht wandel + fietsroutes
Lengte hike: 12.7 kilometer
Beste tijd: jaarrond

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer