Thuisblijven is duurder

Geschreven door Lindy

Jelmer de Boer schreef er een boek over, en wij zouden De Reizigers niet zijn als we niet zouden checken of het ook echt zo is. Is op reis gaan echt goedkoper dan thuisblijven? Is thuisblijven echt duurder dan vliegtickets, accommodatie, eten en drinken, wellicht eens wat leuks doen onderweg?

Is thuisblijven echt duurder?

Het lijkt erop dat Jelmer er nog niet zo ver vanaf zat met zijn stelling. Nou hebben wij het wellicht wat rigoreuzer aangepakt dan de gemiddelde Nederlander, maar wel zonder de fratsen die schijnbaar mogelijk zijn, zoals gratis vliegen. Dan hebben wij ook nog een hoop te leren.

Maar goed, heel kort door de bocht lijkt het er wel op dat onderweg zijn niet heel veel meer kost dan in Nederland wonen.

View tijdens het onbtijt op Lombok
View tijdens het onbtijt op Lombok

Oké, en wat kost zo’n reis dan?

Wij namen de proef op de som en reisden de hele wereld rond. We boekten niets van tevoren, alleen een enkeltje naar de volgende bestemming. Soms moet je een doorreisticket kunnen overleggen om het land binnen te mogen, die hebben we dan ook geboekt. Dat is dus alles behalve economisch verantwoord, want als je goed je huiswerk doet kun je volgens het boek voor minder dan € 1000 de wereld rond. Wij houden graag onze opties open, waardoor we uiteindelijk zo’n € 1800 per persoon kwijt waren voor de volgende vluchten:

 • Amsterdam – Colombo (via Zürich en Muscat)
 • Colombo – Kuala Lumpur
 • Kuala Lumpur – Denpasar
 • Denpasar – Christchurch (via Brisbane)
 • Christchurch – Auckland
 • Auckland – Las Vegas (via Honolulu)
 • Las Vegas – Mexico City
 • Mexico City – Bogota
 • Medellin – Madrid
 • Madrid – Eindhoven

Voor de hele reis (die in totaal 156 dagen duurde) waren wij gemiddeld € 50 per persoon kwijt voor een dag reizen. Dus zo’n € 1500 per maand, inclusief alles. En alles betekent hier ook: een duikcursus, 2x een huurcamper (die echt een gat in ons budget sloegen!), een huurtuktuk (ja echt!), vliegtickets, reisverzekering, eten en drinken, you name it.

Kan dat goedkoper?

Het leven op reis ziet er vaak anders uit dan thuis. In Nieuw-Zeeland en Amerika hadden we een camper, en daarmee de mogelijkheid ons eigen prakkie te koken. Op de overige bestemmingen hadden we soms een keuken, soms ook niet. Maar vooral was er vaak voor een leuk bedrag een heerlijke maaltijd te vinden in de buurt, dus verkozen we uit eten toch snel boven ’thuis’ eten maken. Daar kun je op besparen, maar wij vragen ons af hoe vaak je dat echt zult doen.

Als je kijkt naar deze reis is er wel een andere grote besparing mogelijk: de dure, Westerse bestemmingen overslaan. In Nieuw-Zeeland en Amerika hebben we gemiddeld meer dan het dubbele (!) uitgegeven. Daarnaast zijn je vliegtickets een hele grote variabele die bovendien eenmalig zijn. Wanneer je langer op reis gaat heeft je ticket relatief minder impact op je budget.

Om de vraag even te herformuleren: wat kost het leven op reis? Dan weet je pas of thuisblijven inderdaad duurder is!

Wat kost het leven op reis?

Als je alleen uitgaat van het dagelijkse leven in een land als Sri Lanka, Indonesië, Mexico of Colombia kun je voor goede € 30 per persoon per dag, ofwel € 900 per maand, prima leven! Dan gaan we uit van:

 • Reizen met z’n tweeën
 • Verblijf in privé-kamers (dus geen dorms)
 • Bij voorkeur met privé-badkamer (lukt niet altijd voor een leuk bedrag, dan is het kiezen voor duurder of minder comfort)
 • Reizen zo’n 50/50 met lokaal openbaar vervoer (bussen, taxi’s, metro’s, veerboten) en de wat duurdere opties als taxi/rideshare (Uber), scooter, snelle bootdiensten en binnenlandse vluchten
 • Eten zo’n 50/50 lokale hap (street food!) en ‘westers’ eten (koffie, smoothie bowls, salades, …)
Reizen als een local bespaart je zomaar een paar Euro's
Reizen als een local bespaart je zomaar een paar Euro’s

Tel bij die € 900 een bedrag op voor je vliegticket (het kan zomaar gebeuren dat je nog geen € 350 betaalt voor een retourtje) en je kunt zelf wel uitrekenen of je beter in Nederland naar het grijze wolkendek kan gaan zitten kijken.

Break-down van de kosten

Per bestemming hebben we een complete log bijgehouden van onze uitgaven. Wil je de hele break-down zien van de kosten van een wereldreis? Check dan zeker de complete kosten van onze reis rond de wereld, uitgesplitst per land en type uitgave. We zien je aan de andere kant van de wereld!

Like it? Pin it!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer