De treinreis van Ella naar Kandy: hoe zit het nou echt?

Geschreven door Roy

Vraag je je ook af wanneer je kaartjes moet kopen, voor welke klasse en waar je moet zitten tijdens je treinreis van Ella naar Kandy? Wij weten het ook niet. Maar we kunnen wel advies geven!

Wat is dat toch met die treinreis?

Je ontkomt er gewoon niet aan. Als je naar Sri Lanka reist en je doet deze trip niet dan ben je niet in Sri Lanka geweest. Een beetje hetzelfde als met de palmbomen in Mirissa of Lion Rock. Reizigers die een eigen tuktuk huren laten hun trouwe driewieler verplaatsen tussen deze twee locaties om toch maar die treinreis te kunnen maken. Dus er moet iets zijn wat de moeite waard is.

De Reizigers Sri Lanka Trein 9 arch bridge
De 9 arch bridge in Ella

Allereerst: de treinreis is zeker heel erg gaaf. Maar ik moet een beetje bekennen dat ik het ietwat vond tegenvallen. Waarom? Ik denk dat mijn verwachtingen te hoog waren door alle verhalen waarin de tocht wordt aangeprijsd als ‘één van de mooiste treinreizen ter wereld’. Begrijp me niet verkeerd: het is zeer zeker de moeite waard en ik zou het zo weer doen, maar laat je niet gek maken door alles wat je leest. Sri Lanka heeft nog veel meer mooie plekken 😉

Kaartjes kopen

Ook hiervoor hadden we internet leeggeplukt. Je moet kaartjes bij je hotel halen, of direct in Colombo zodra je geland bent, of via een ‘mannetje’ op Facebook. Of dit allemaal zo is kan ik je niet zeggen. Wij arriveerden op een donderdag in Ella, liepen meteen door naar het station om tickets te kopen voor de dinsdag erna (omdat we ook ergens gelezen hadden dat een paar daagjes van tevoren genoeg zou zijn) en kregen daar doodleuk te horen dat er geen kaartjes meer waren…?!? Onze enige optie was om nog een hele poos langer in Ella te blijven omdat de eerste kaartjes pas voor later in de week beschikbaar waren. Of we moesten op dinsdagochtend een half uur voor vertrek even terugkomen om kaartjes te bemachtigen. Want dan zijn er ineens weer heel veel te koop vertelde de man achter de balie. Gelukkig klopte dat, dus we hadden zonder problemen de felbegeerde tickets!

De Reizigers - Sri Lanka - Trein 04
Niks geen automaten, hier krijg je de kaartjes nog persoonlijk uitgereikt!

1e, 2e of toch 3e klasse? Met of zonder reserved seats?

Nog zo’n hersenkraker bij het kopen van kaartjes voor de treinreis van Ella naar Kandy. Die een zweert bij 1e klasse met airco, de andere weer bij tweede klasse reserves seats, de ander… en zo ging het maar door. Ik weet niet wat het beste is, het ligt er natuurlijk ook aan wat je wil. Wij wilden graag de insta-famous ‘ik-hang-uit-de-deur-van-een-trein’ foto maken bij prachtig zonlicht. Dus we gingen voor de eerste trein van de dag.

Eersteklas viel af, want airco is ons te koud en fotograferen door een raam is zonde. De voorkeur ging uit naar tweedeklasse, maar de reserved seats waren uitverkocht dus bleven er nog 2 opties over: wilden we tweedeklasse, dan werd het zonder vaste stoel (en risico dat we een groot deel moesten staan); wilden we een vaste stoel dan werd het derdeklasse (en wellicht minder comfy stoelen).

De Reizigers - Sri Lanka - Trein 03.jpg
Van Ella naar Kandy

We kozen na 20 seconden beraad voor die derde klasse met gereserveerde stoelen. Het voordeel was dat er verder niemand in onze coupé kon komen. De tussendeuren naar de coupé zonder stoelreservering werden keurig op slot gedraaid en gingen alleen even open als er een verkoper aan kwam. De deuren naar buiten waren allemaal, op één na, geopend en de stoelen waren eigenlijk best comfortabel.

We konden wel door het raampje naar de coupé achter ons kijken, die hadden geen reserved seats waardoor het een drukte van jewelste was omdat iedereen daar naartoe liep om uit een deur te hangen. Wij waren erg blij met onze keuze!

Links of rechts gaan zitten?

Op de treinreis van Ella naar Kandy dan is het eerste deel rechts de betere kant. Vanaf de helft zit je links weer beter. Ga je vanuit Kandy naar Ella dan is dat natuurlijk net andersom. Klein detail: als je dus reserved seats hebt én de stoelen aan de andere kant zijn bezet dan kan je niet echt door het raam naar buiten kijken en zal je dus naar één van de openstaande deuren moeten. Maar halverwege de trip zit jij dan weer aan de betere kant van de trein.

Treinreis Ella - Kandy Sri Lanka
Het uitzicht zodra je Ella verlaat

Wat kan je verwachten?

Vanaf Ella is het vrij snel na vertrek al supertof. Je kijkt dan het dal in en als de zon opkomt geeft dat met de mist wel een bizar schouwspel. Probeer ook bij zonsopkomst uit de deur te gaan hangen als je dat graag wil, het licht is dan zoveel mooier dan een paar uur later.

En uiteraard de theevelden. En die zijn echt huge! Als je een beetje mazzel hebt dan zie je nog genoeg locals de thee plukken. Dat was wel gaaf om te zien. De theevelden strekken zich uit over het landschap zover als je kan zien. Zo mooi!

Oké, misschien is het toch wel één van de mooiste treinreizen ter wereld! Wij zouden hem absoluut nog een keer doen tijdens onze volgende trip 🙂

Treinreis Ella - Kandy Sri Lanka
Thee, thee, en nog eens…
Treinreis Ella - Kandy Sri Lanka
…thee

Meer weten over treinreizen in Sri Lanka? Lees dan hier wat je kan verwachten.

Like it? Pin it!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer