De Valle de Cocora hike in Salento, Colombia: waarom lang soms beter is

Geschreven door Roy

De hoogste palmbomen ter wereld bezoeken is een must-do als je in Colombia bent. Met deze tips haal je het beste uit je Valle de Cocora hike.

Palmbomen zijn cool, vooral als er een hangmatje tussen spant en je vanuit daar een uitzicht hebt over een diepblauwe zee. Als je dit verwacht in Valle de Cocora, Colombia dan raden wij aan om een andere bestemming te bezoeken. Ten eerste is de zee heel ver weg, ten tweede zijn de palmbomen zo enorm hoog dat je een parachute mee moet nemen mocht je toch je hangmatje willen spannen. Voordeel is misschien wel dat je vanuit die hoogte toch de zee ziet.

Kort vs. lang

Anyway, je hebt waarschijnlijk al vele verhalen gehoord of gelezen. En ongetwijfeld je oordeel eruit gehaald. Maar om een lang verhaal kort te maken heb je eigenlijk maar twee opties: of je doet de lange Valle de Cocora hike (ongeveer 5,5 uur inclusief fotomomenten en een lekker bakkie koffie), of je gaat voor de korte hike (vol gas richting de palmbomen). Wij leggen ze allebei uit, jij kiest welke het beste bij je past. Deal?

In no-time bij de palmbomen

Heb je weinig tijd, of een slechte conditie en wil je toch de palmbomen zien? Geen probleem. De korte hike is perfect. Daarbij ben je zo’n 1,5 uur kwijt. Uiteraard afhankelijk van hoeveel Instagram foto’s je wil maken (guilty as charged). Je ziet hier net zoveel als bij de lange hike, alleen loop je er gewoon rechtstreeks op af. Helemaal prima.

Heeele hoge palmbomen
Heb jij Roy al gespot?

Het avontuur tegemoet

Ben je wat avontuurlijker ingesteld dan raden wij zeker aan om de lange hike te doen, en dan ook nog eens tegen de klok in. Uiteraard is deze ronde in twee richtingen te doen, maar als je de palmbomen als reward wil voor je geploeter dan is dit de beste optie. Op internet zijn genoeg GPS tracks te vinden om je route te plannen.

Hoe kom je bij Valle de Cocora?

De perfecte uitvalsbasis voor de hike is het kleine dorpje Salento. Vanaf het centrale plein vertrekken er ieder uur zogenaamde Willy Jeeps die je voor ongeveer 4.000 pesos naar de start van de hike brengen. Je kan lekker in de Jeep gaan zitten, wat prima is als je het leuk vindt om met 8 personen op elkaars schoot te zitten, of je gaat lekker achterop de Jeep staan. Je ziet en proeft meer van de omgeving. Vooral als er weer een vliegje je mond binnenvliegt. De auto’tjes rijden om het uur, dus even bij de kiosk waar je ook de kaartjes haalt kijken wanneer ze vertrekken. En uiteraard wanneer de laatste weer terug rijdt! Anders word je hike wel heel erg lang.

Staand achterop de Willy Jeep

Entree prijzen

Alleen de zon gaat nog voor niks op. Dus geniet er maar van. Voor de hike zal je in je geldbuidel moeten tasten, hoewel de prijzen gelukkig meevallen. Je gaat namelijk over privé terrein waar dus keurig personeel geld staat te innen. Bij de lange route mag je tweemaal aftikken, bij de korte route eenmaal. De prijzen liggen rond de 3.500 pesos.

Wat kan je verwachten bij de lange hike?

We gaan er even vanuit dat je ons advies opvolgt en de Valle de Cocora route tegen de klok in gaat lopen. Kort na vertrek kom je een blauw hek tegen. Korte route = rechtdoor, lange route is rechts het blauwe hek door. En dan gaat het beginnen. In no-time voel je jezelf als de ideale kruising tussen Tarzan en Indiana Jones. Het jungle-avontuur gaat beginnen! Onderweg kom je verschillende bruggetjes tegen die je helpen de rivier over te steken. Alleen bij het eerste bruggetje hangt een bord die waarschuwt dat er maar één persoon tegelijkertijd op de brug mag lopen. Wij zijn er echter vrij zeker van dat dit bord geldig is voor zo’n beetje alle bruggetjes die je tegen gaat komen. Perfect foto-materiaal!

Wiebelbruggetje
Valle de Cocora hike gevaarlijke bruggetjes

Koffietijd!

Op het moment dat het erop lijkt dat je halverwege de hike bent begint de lol pas echt. Kort daarna gaat het pad namelijk van omhoog naar heel steil omhoog. Je kan nog zo sportief zijn, maar door het hoogteverschil kom je al snel zonder adem te zitten. De klim is pittig, maar zeker te doen. Vergeet niet rond te kijken (goed excuus om even op adem te komen ;-)) voordat je uiteindelijk de top bereikt. Behalve nog betere views vind je hier een leuk berghutje waar je wat te eten of drinken kan kopen. Wij gingen uiteraard voor de koffie. Als je geen zoutekauw bent moet je dit even aan señor berghut doorgeven, want onze koffie was mierzoet. Voor één keer prima!

Koffie in Valle de Cocora
Koffie in Valle de Cocora
Koffietje bovenop de berg in Valle de Cocora

What goes up…

Je raadt het al, hierna brengt de route je terug naar beneden. Dit gaat via een vrij breed pad en is niet al te zwaar. Al snel zie je de eerste palmbomen in de verte verschijnen dus je hebt genoeg om naar te kijken. Onderweg heb je twee ‘officiële’ uitkijkpunten, duidelijk aangegeven met “Mirador 1” en “Mirador 2”, waar je even lekker op je gemak kan genieten van al het schoons. Bij de tweede uitkijk kun je rechtdoor naar beneden. Heb je echter nog puf over, volg dan onze route en loop het stuk terug naar het hekje om daar weer het brede pad te volgen. Je loopt dan een extra lus door een vallei met nog een behoorlijk aantal palmbomen. De moeite waard als je het ons vraagt!

Eerste view van de palmbomen

Uiteindelijk kom je na je hike door Valle de Cocora weer uit bij de Willy’s die je terug brengen naar Salento. Missie geslaagd!

Meer info
Locatie: Salento , Quindío, Colombia
Lengte hike: ca. 12 km
Stijging: ca. 550 m
Hoogte start: ca. 2400 m
Hoogste punt: ca. 2860 m

Beste manier om er te komen: per bus vanaf Bogotá of Medellín

Aanbevolen reisgids:

Bezoek de hoogste palmbomen ter wereld

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer