Vanlife: de beste tips en tricks voor beginners

Geschreven door Roy

Het leven in een camper wordt steeds populairder. En met ruim 10 jaar ervaring ‘on the road’ weten we wel waarom. Wij vinden deze vorm van vrijheid geweldig, en zouden dan ook niet meer zonder ons campertje willen. Naast de vele voordelen zijn er ook zaken waar je rekening mee moet houden. Vooral als beginner kunnen deze Vanlife tips en tricks erg handig zijn. Dus, doe er je voordeel mee!

Het zou raar zijn als je niet het beste uit je trip wil halen, en behalve een goede voorbereiding zijn er ook onderweg wat zaken waar je je prima op voor kan bereiden. Zeker als het om veiligheid gaat!

De Do’s en Don’t’s

 • Skip je huidige locatie op Social Media. Natuurlijk is het tof om al je avonturen te delen met de buitenwereld. Maar vaak zie je op de foto’s precies wat er in je camper te halen valt. En niet alleen je vrienden zien dat. Het is verstandiger om foto’s + locatie te plaatsen als je er weg bent.
 • Zorg dat je een reservesleutel in de buurt hebt. Ben je met zijn tweeën, dan is dat natuurlijk makkelijker. Ben je alleen dan moet je even iets creatiever worden. Verstop je reservesleutel zeker niet in je wielkas, deze plek kent iedereen!
 • Laat niets onbeheerd in het zicht liggen. Inkoppertje zou je zeggen, maar je moest eens weten hoeveel mensen toch even iets op hun voorstoel laten liggen ‘omdat ze zo weer terug zijn’.
 • Zorg dat je je meest waardevolle spullen zo te pakken hebt. Mocht je onverwacht snel uit je camper moeten, dan is het handig dat je niet eerst alles bij elkaar hoeft te vissen. Zo kan je bijvoorbeeld als je gaat slapen je meest waardevolle spullen in een tasje doen die je dicht bij je hebt liggen (niet in het zicht uiteraard).
De Reizigers - Vanlife tips & tricks

Parkeren en slapen

 • Slaap bij voorkeur nooit langs de snelweg. Het is soms te makkelijk om, na een lange dag achter het stuur, je camper de parkeerplaats van een tankstation op te rijden om daar even een paar uurtjes slaap te pakken. Wij deden dit in het begin ook, maar reken op onrustige nachten vanwege herrie. En je hebt de kans dat er figuren rondlopen die het hebben voorzien op jouw spulletjes. Bij een benzinepomp is het altijd lekker druk, dus kunnen ze in de nacht snel toeslaan op vele voertuigen. Ga lekker op zoek naar een mooie (gratis) camperspot en kijk naar de reviews. Dikke kans dat je veel rustiger slaapt en ook nog een mooi plekje te pakken hebt!
 • Parkeer je camper met zijn neus naar de weg. Mocht je snel je plek moeten verlaten dan hoef je alleen maar rechtdoor te rijden!
 • Leg je sleutels op een makkelijke plaats neer. Midden in de nacht zoeken naar je sleutels is nooit leuk.
 • Vermijd plekken met hangjeugd of verzamelplekken met weirdo’s. Voelt de plek waar je wil gaan staan niet goed, rij dan gewoon door totdat je een beter alternatief hebt gevonden.
 • Zorg dat je weet waar je water, levensmiddelen, etc. kan vinden. Dit maakt Vanlife zoveel makkelijker.
 • Gedraag je in een woonwijk. Mocht je nou toevallig de nacht doorbrengen in een woonwijk zorg dan voor minimale overlast. Maak er zeker geen zooitje van en hou het rustig. Het beste is om laat te arriveren en vroeg te vertrekken. De buurt zal je dankbaar zijn.

Onderweg

 • Zorg voor voldoende brandstof. Ook wij gaan hier nog weleens de fout in, maar probeer ervoor te zorgen dat je je aanleert om te gaan tanken zodra je nog een halve tank benzine hebt. Zo kom je minder vaak voor verrassingen te staan als de route net effe iets langer is dan gepland, of de benzineprijzen torenhoog zijn.
 • Ken je camper. Vooral bij een zelfbouwcamper weet je vaak precies waar je alles kan vinden als het gaat om elektriciteit en leidingen. Maar het kan ook zeker geen kwaad als je wat kleine reparaties aan je voertuig zelf uit kan voeren. Want na alle uren roadtrippen gaat er een keer iets kapot. En dat hoort ook bij de charmes van Vanlife.
 • Download kaarten op je telefoon. Of beter nog: zorg dat je wat papieren kaarten bij je hebt. Mocht je telefoon het ooit begeven, of het netwerk wegvallen dan is het best handig als je nog weet waar je bent.
 • Rij zoveel mogelijk overdag. Als het donker wordt komen er veel dieren tot leven die overdag lekker hebben liggen snurken in de schaduw. Vooral op minder drukke wegen is de kans dat er een dier voor je bumper opduikt veel groter.

Bovenstaande Vanlife tips en tricks kunnen het leven on the road een stuk leuker maken. We hebben dit stuk dan ook niet geschreven om je bang te maken, maar juist om je beter voorbereid op pad te sturen. Want nogmaals: de vrijheid en de mogelijkheden van Vanlife zijn onbegrensd. Enjoy your trip!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer