10 voordelen van rondreizen in een camper

Geschreven door Roy

Je ziet de foto’s, je leest de verhalen, maar wat zijn nu echt de voordelen van reizen in een camper? Sinds 2008 zijn wij zo’n beetje non-stop camperaars, dus we hebben best wel een goed idee over vanlife.

1. Vrijheid, blijheid

Het klinkt misschien als een cliche, maar met een camper heb je echt de ultieme vrijheid te pakken. Alle spulletjes die je nodig hebt heb je bij je, dus zodra je een mooi plekje ziet kan je stoppen, relaxen, lunchen, een koffietje maken of overnachten.

2. Slecht weer kennen we niet

Het voordeel van een camper is dat je net zolang kan blijven rijden totdat je die koperen knaap weer op je bolletje hebt staan. Mits je de tijd hebt natuurlijk. Iets wat je met een bus- of vliegreis niet altijd hebt. Ben je dan op je bestemming en het weer zit tegen dan wordt het moeilijker wegkomen. Wij hebben ooit drie dagen van plek naar plek gereden totdat we in het lekkere weer zaten. De rest van Europa zat in het noodweer. Just sayin’…

De wegen op Tenerife

3. Gratis overnachten op de mooiste plekken!

Hier doen we het voor. Omdat je toch altijd je spullen, en dus je comfy bedje, bij je hebt ben je niet direct gebonden aan campings. Zo zijn er genoeg toffe apps te vinden waar je de meest mooie, en vaak ook gratis, camperspots kan vinden. Sommige zijn basic, bij andere heb je juist weer stroom en water. Zo zijn wij al op hele toffe plekken gekomen die we anders waarschijnlijk gemist zouden hebben!

4. Je bent lekker wendbaar

Oké, je hebt natuurlijk onwijs grote campers, maar over het algemeen zijn ze lekker compact en wendbaar. Dus je kan lekker van de snelweg af en de meest mooie paadjes rijden. Lekker rondtuffen door de smalle Italiaanse bergdorpjes, de beste fotospots opzoeken, of een stuk off-road rijden om zo bij een hele mooie hike te komen. You name it!

Hangbrug Congost de Mont Rebei

5. De camper staat altijd voor je klaar, dus ook voor kleine tripjes

Stel, het is vrijdagavond (of iedere andere dag) en de weersvoorspellingen zien er goed uit. Dan is het toch heerlijk dat vrijwel alles al kant en klaar op je staat te wachten! Dus ook voor kleine tripjes kan je meteen op pad zonder eerst 1,5 dag kwijt te zijn met spullen inpakken.

6. Zelfvoorzienend

Je kan je campervan zo zelfvoorzienend maken als je zelf wil. Met een zonnepaneel, omvormer en een goede accu kan je best een paar dagen vooruit om je elektrische apparaten van stroom te blijven voorzien. En om niet in het donker te zitten als de zon eenmaal onder is. Ook kan je makkelijk genoeg water meenemen voor een lekkere douche onderweg. Zeg nou zelf, dat is toch wel even iets anders dan een grasveld te delen met honderden andere vakantievierders!


7. Je kan roadtrippen!

Tsja, schot voor open doel. Maar geloof het of niet: met een camper kan je roadtrippen! En goed ook! In Australië hadden ze dat natuurlijk al lang door, maar ook hier zie je steeds meer (zelfbouw-)campers die trips maken van weken, maanden of zelfs jaren!

8. Je ontmoet de leukste mensen

Camperaars, of Vanlifers, zijn vaak hele leuke mensen. Een kleine overeenkomst met motorrijders is snel gemaakt. Van een bescheiden knikje als we elkaar inhalen, tot dolenthousiaste begroetingen. En omdat je iets gemeen hebt met elkaar, weet je ook precies waar andere mensen ook tegenaan lopen. Sta dan ook niet te kijken als je ineens van een wildvreemde twee campingstoelen aangeboden krijgt, omdat het voor hun de laatste dag in een huurcamper is. Of dat je samen je eten bij elkaar gooit om er toch nog een fatsoenlijke maaltijd uit te persen. En geloof ons, een maaltijd bij je camper smaakt altijd beter! Ook al is het een opgewarmd prakje.

De Reizigers Vanlife

9. Je leert jezelf, en je vriend(in) pas echt goed kennen!

Dit zou ook een nadeel kunnen zijn, maar voor ons duidelijk niet. Toen we de eerste keer een lange trip met een camper gingen maken door Australië hadden we vooraf afgesproken dat we een accommodatie zouden boeken zodra we kriebelig van elkaar zouden worden. We gingen namelijk voor 3 maanden weg in een tot mini-camper omgebouwde auto. Oftewel: heel weinig bewegingsruimte binnen. Maar we vonden het zo leuk en het ging zo goed dat het voor ons duidelijk was dat we hier prima mee om konden gaan!

De Reizigers Tenerife vanlife

10. Je gaat meer beseffen hoe weinig je eigenlijk nodig hebt

Ben je heel erg gehecht aan veel spullen, dan is een camper misschien niet die beste optie voor je. Aangezien je opbergruimte beperkt is kan je veel minder meenemen dan wat je misschien zou willen. Maar daardoor besef je wel dat je eigenlijk helemaal niet zo veel nodig hebt. En je wordt er ook nog eens een stuk creatiever van, want ineens ga je heel anders nadenken over hoe je je water aanvult, waar je gaat douchen en wat je graag wil gaan doen als je een paar dagen off-grid staat.

Het mag duidelijk zijn dat wij niets liever doen dan lekker rondrijden met Joe, onze nieuwe zelfbouw camper. Mocht je ons ergens zien staan, kom dan gerust een bakkie koffie of een wijntje doen.

Bewaar dit artikel op Pinterest

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer