Vanlife: de voor- en nadelen van leven in een camper

Geschreven door Roy

Dikke kans dat je, als je ergens op social media #vanlife intypt, de meest coole foto’s ziet van happy people die met hun omgebouwde (soms te gare) camper naar alle uithoeken van de wereld reizen. Allemaal met een grote smile op hun (behaarde) gezicht en met views ’to die for’. Misschien heb je zelf ook overwogen of zo’n levensstijl bij je past, maar heb je nog niet de moed gehad om het uit te proberen. Het ziet er allemaal ‘picture perfect’ uit, maar is vanlife, het leven in een campervan, dat ook echt?

Zelf hebben we zo’n 10 jaar rondgereisd en daarin 3 campers versleten, en nog een handjevol campers gehuurd, dus ik denk dat we een aardig idee hebben van wat je allemaal tegen kan komen en waar je op voorbereid moet zijn.

Onze eerste ervaring met reizen in een campervan

Toen wij in 2007 voor onze eerste verre reis naar Australië gingen was er voor ons geen twijfel over mogelijk dat we ons zouden verplaatsen met een campertje. Australië en vanlife worden vaak in één adem genoemd. We hebben toen een aantal weken in een gare Wicked Camper rondgetuft, die prima functioneerde bij goed weer. Maar zodra het begon te regenen moesten we met ducttape een soort afdakje creëren om te voorkomen dat we water binnen kregen. Het klinkt misschien raar, maar wij waren verkocht!

Het jaar daarna zijn we voor 3 maanden terug gegaan en hebben we een Jucy geboekt. Dit was meer een omgebouwde personenauto, dus weinig ruimte maar we konden wel gaan en staan waar we wilden. We hadden van tevoren afgesproken dat zodra één van ons er klaar mee was we direct een hostel zouden boeken. Uiteindelijk beviel het echter zo goed dat we de Jucy nog wat dagen hebben bijgeboekt, in plaats van onze reis af te sluiten met een paar dagen in een hotelletje.

Eenmaal terug in Nederland hebben we onze eerste campervan aangeschaft. Een oude Ford met hefdak waarvan we het interieur zelf in elkaar hebben gezet. De twee campers daarna waren fabriekscampers, met alle voor- en nadelen van dien. Onze volgende camper wordt weer een zelfbouw. Ik denk dat we nu wel weten wat praktisch is voor ons en wat niet, en het is wel zo fijn als je de indeling van je camper helemaal zelf kunt beslissen.


De voordelen van vanlife

Het allergrootste voordeel is toch wel de ultieme vrijheid. Regent het teveel, dan ga je vol gas door totdat de zon schijnt (veelvuldig gedaan)! Heb je honger, dan stop je op een mooi plekje en maakt wat te eten. Zin in koffie? Handremmetje erop, boontjes malen en genieten.

Oftewel, waar je ook parkeert, je bent direct thuis. En je kan je wagentje vaak op de mooiste plekken zetten en daar dan ook lekker overnachten. Kortom: geen stress meer of je volgende accommodatie voldoet aan je wensen, en of er nog plek is. Geen sanitaire voorzieningen die je moet delen. Je hebt alles wat je nodig hebt bij je. Dat is vanlife!

En wat ook niet geheel onbelangrijk is: je kan de kosten laag houden. Zo houd je meer geld over voor andere dingen dan alleen een slaapplek. Zo sliepen wij ooit twee weken achter elkaar op de parkeerplaats van een pizzeria in Italië. Maar ook in Sydney, of eigenlijk Manley, hebben we voor langere tijd ons kamp opgeslagen. De ‘Lower Beach Street’ was ons tijdelijke adres. En de buurtbewoners? Die kwamen vragen of ze ons blij konden maken met hangmatten, luchtbedden en ander materiaal!

De nadelen van vanlife

Als je bovenstaande leest dan kan je je misschien niet voorstellen dat er ook nadelen zijn aan het leven in een campervan. Maar die zijn er wel degelijk. Hoe groot je tuin dan ook mag zijn op sommige plekken, je ruimte binnen in een campervan is meestal beperkt. En daar moet je goed tegen kunnen. Vooral bij slecht weer kom je soms niet heel veel verder dan die paar vierkante meters vloeroppervlak. Dan zul je dus bijna wel moeten doorrijden tot het beter wordt.

Ok, niet helemaal vanlife. Maar wel ultieme vrijheid in Costa Rica!

Als je een beetje van luxe houdt dan raden we je aan om eerst een keer een camper te huren om te kijken of het bevalt. Douchen, toiletgebruik, kleding wassen en koken gebeurt allemaal in en rond je kleine camper. En dat kan soms best wel wat spanningen veroorzaken. De één kan er beter mee overweg dan de ander, maar het is zeker iets om even rekening mee te houden.

Uiteraard kun je in een busje veel minder spullen meenemen dan je wellicht thuis gewend bent. Voor ons is dat niet zo’n probleem. Wij reizen bij voorkeur met alleen handbagage. Altijd als wij op pad zijn met onze camper beseffen we pas hoe weinig we eigenlijk nodig hebben. En ja, je staat vaak met hetzelfde shirtje op de foto. Voor ons geen probleem, maar mocht je aan je grote kledingkast gehecht zijn dan is het best even slikken.

Veiligheid on the road

Ook niet onbelangrijk: als jij met je mooie busje rond rijdt is er vast en zeker ook iemand die verwacht dat er wat te halen valt. Uiteraard zou je al je waardevolle spullen altijd uit je campervan moeten halen, maar heel erg realistisch is dat niet. Als je lekker met je mountainbike van de Italiaanse bergen af stuitert wil je natuurlijk niet met je laptop op je rug rondrijden.

Ja, wij hebben inbraken meegemaakt. Gelukkig is er nooit wat meegenomen, maar de schrik zat er wel goed in. Zeker nadat ze ’s nachts, terwijl we in de camper sliepen, binnen zijn geweest. In Europa zorgen wij dus dat onze camper van alle kanten goed op slot kan: een BearLock tegen diefstal van de hele campervan, HEOsafe sloten op alle deuren om te voorkomen dat de deuren van buiten kunnen worden opengemaakt en een oud-Hollandsche deurketting om ook van binnen de camper te kunnen afsluiten.

100% zekerheid biedt het natuurlijk niet, maar zo maak je het in elk geval wat lastiger om binnen te komen. Net als je zou doen bij een huis zonder wielen!

Leven in een camper: doen of niet?

Wat ons betreft gaat er weinig boven een campervan. Na onze wereldreis hebben we een jaartje zonder camper geleefd, en niet alleen wijzelf maar ook onze vrienden en familie vroegen zch af wat er toch in hemelsnaam aan de hand was. Wat een gemis was dat!

Zoals gezegd: als je twijfelt kun je het beste een keer een camper huren om zo een beetje te proeven of het bij je past. Maar geef het in ieder geval de tijd en de kans om eraan te wennen.

Uiteindelijk wil je niet meer zonder campervan. Tenminste: wij niet!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer