Via Ferrata Monte Foletti – een toffe klettersteig bij het Gardameer

Geschreven door Roy

Kan een hike niet spannend genoeg voor je zijn en ben je een beetje klaar met al die saaie, brede paden die je liever achterstevoren loopt om er nog een beetje avontuur aan toe te voegen? Ga dan zeker eens een Via Ferrata doen!

Allereerst: wat is een Via Ferrata?

Als je niet vies bent van een toffe hike dan is een Via Ferrata misschien ook wel iets voor je. Eigenlijk leg je gewoon een mooie route af, waarbij je een groot deel met een klimgordel vastzit aan een staaldraad die langs de route is gespannen. Via Ferrata betekent dan ook “ijzeren weg”, en is ook bekend als Klettersteig. Allemaal internationale woorden, want het gebrek aan bergen zorgt denk ik ook voor een gebrek aan een woord voor het middel om de bergen te bedwingen… In elk geval is het een manier om moeilijk bereikbare plekken alsnog veilig te kunnen bereiken.

Vaak kan je in gebieden waar je kan Klettersteigen wel ergens een geinige goedgekeurde helm, klimgordel en klettersteigset huren. Dat laatste bestaat uit twee touwen met aan elk uiteinde een karabiner die je om de kabel kan klikken. Waarom twee? Op sommige stukken zit de kabel vast geankerd aan de muur en zal je je set dus even los moeten maken. Dit doe je dus nooit tegelijkertijd waardoor je altijd met minstens één karabiner vastzit aan die route.

Een helmpje is uiteraard ook aan te raden, je weet nooit wat er naar beneden komt. Wij kozen ervoor om onze fietshelmpjes te gebruiken, even charmant als de klimhelmpjes die je kunt huren toch?

Het Gardameer

Wij zijn best wel fan van het Gardameer en komen er al jaren voor de ruige omgeving die je er binnen een goede dag rijden vanuit Nederland vindt. Sommige mensen zeggen zelfs dat dit ons tweede huis is, en soms voelt het zelfs alsof dit onze eerste thuisbasis is geworden. Vooral wegblijven in het hoogseizoen, en geloof me: je zult verbaasd zijn over wat hier allemaal te doen is!

Als je een beetje van buitensporten houdt dan kom je hier wel aan je trekken. Er zijn onwijs veel mountainbike routes te vinden, dat was voor ons wel dé reden om hier steeds terug te komen. Maar er is zoveel meer. Af en toe deden we een hike of gingen we trailrunnen, vooral als dat richting een berghutje is waar je even een espresso of Spritz Aperol kan doen. De espresso tik je natuurlijk staand aan het barretje weg, als een echte Italiaan. En in de avond bespreek je je avontuurlijke dag onder het genot van een pizza die je wegspoelt met een kannetje wijn. Althans, zo doen wij het.

Via Ferrata

We hadden al heel wat jaren geleden een leuke klettersteig gedaan bij het kasteel van Arco, een dorpje in het noordelijke puntje van het Gardameer. Maar bij alle andere trips richting het Gardameer gingen we toch weer voor het biken of rennen.

Totdat bevriende fotograaf Michele, die bij het Gardameer woont, ons uitnodigde op zijn favoriete Via Ferrata. En nu snappen we waarom het zijn favoriet is!

Via Ferrata Monte Foletti – Fausto Susatti

Wat kan je verwachten?

Eigenlijk precies dat wat de omgeving van het Gardameer zo vet maakt, de blik op het meer en de bergen in de achtergrond. En het toffe van deze trail is dat je dit niet verwacht vanaf de startplek, het pittoreske dorpje Biacesa di Ledro. Maar als je dan eenmaal onderweg bent en je een beetje gevoel voor richting hebt dan weet je dat er iets staat te gebeuren. En na al dat geklim en geklauter stelt de view op het meer zeker niet teleur.

Je zal er ongeveer 1,5 uur over doen tot het viewpunt Cima Capi. Hou er wel rekening mee dat de weg terug nog een uurtje langer duurt en je dus nog eens 2,5 uur onderweg bent. Qua moeilijkheidsgraad wordt deze tocht ingeschaald in B – makkelijk, maar het is uiteraard per persoon verschillend hoe je het ervaart. Die moeilijkheid heb ik ook maar even opgezocht, check van tevoren zeker even of de route do-able is voor je en vraag bij locals na of de route veilig is.

Onderweg is niet alles via de kabel, sommige stukken zijn gewoon wandelpaden. Maar in de Via Ferrata kom je zeker ijzeren trappen tegen en wat steilere stukken. Genoeg avontuur dus!

Foto credits: Michele Lotti (https://www.michelelotti.com)

Meer info

Locatie: Via Ferrata Monte Foletti, Biacesa di Ledro, Italië
Startpunt hike: Biacesa di Ledro
Lengte hike: ca. 8,9 km
Stijging: 500 m
Tijd tot Cima Capi: ca. 1,5u
Een eigen klettersteigset kopen? Kijk dan eens bij Bergfreunde.nl – de online klimwinkelLike it? Pin it!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer