Over de zin en onzin van een reisverzekering

Geschreven door Lindy

Allereerst even een disclaimer: met deze post deel ik graag onze ervaring over de zin en onzin van een reisverzekering met je, maar het is geenszins een advies. Laat je vooral goed adviseren door bijvoorbeeld een verzekeringsadviseur. That said, een mening heb ik zeker. Als je daarin geïnteresseerd bent, lees vooral verder!

We hebben nogal wat blessures, bagagevertragingen en andere onhandigheden bij elkaar verzameld. Maar goed, we reizen inmiddels al ruim een jaartje of 10 de wereld rond, dus dan gebeurt er wel eens wat natuurlijk. Zou anders thuis vast ook gebeurd zijn…

Mijn punt met dit verhaal is te laten zien waarom het afsluiten van een reisverzekering wel of geen onzin is. Want, zoals de slogan van één van de verzekeraars luidt: beter voorkomen dan verzekeren. Maar wat als voorkomen alleen mogelijk is door thuis op de bank te gaan zitten wachten op de zomer? Precies, dan is kijken naar het alternatief nog niet zo’n gek idee.

Kleine spoiler alert: we hebben al een aantal keer dankbaar gebruik mogen maken van onze reisverzekering. Hier dus onze ervaringen met onhandige dingen & hoe de verzekeraar hiermee omging.

(lees verder onder de Pinterest banners)

Artikel te lang? Bewaar op Pinterest & lees later!

Cursus paragliding naar de haaien

Ooit boekten we een cursus paragliding. Leek ons wel geinig om zelf te kunnen vliegen. 

We hadden het geniale idee om dan eerst 2 weken te gaan downhill mountainbiken in de Franse Alpen. Is leuk want de skiliften worden dan ingezet om fietsen mee naar boven te vervoeren! We hadden zelf 2 mooie downhill bikes, integraal helmen en een flinke lading body protectie, en gelukkig ook wat ervaring met bergaf stuiteren. Maar toen kwam er een hele strakke kombocht en eindigde ik met een verdraaide knie naast mijn fiets. Op zich alles prima, maar lopen bleek de eerstvolgende weken zo makkelijk nog niet. Vergeet dan je cursus paragliden maar hoor! Balen dus.

Wat zei de verzekeraar?

Nadat een Franse arts had beoordeeld dat ik inderdaad niet zo goed kon lopen heb ik keurig het gehele bedrag van de paraglide-cursus terug gekregen van de reisverzekering. De kniebrace die hij me voorschreef mocht ik zelf afrekenen.

Les geleerd: Het kopje “geneeskundige kosten” op je reisverzekering is handig in zulke gevallen, die vergoed namelijk eventuele geneeskundige kosten die een buitenlandse arts in rekening brengt waar die hoger zijn dan de kosten die in Nederland zouden gelden.

Maatje geblesseerd tijdens meerdaagse mountainbiketocht

Roy schreef zich ooit in om samen met een vriend de 8-daagse mountainbikerace Transalp te rijden. De jongens zouden fietsen, de meiden met onze campertjes erachteraan. Scheelde overnachten in tentjes, uren in de rij staan voor een bordje pasta en wat aanmoediging de laatste 100 meter voor de finish is altijd leuk.

Heeft precies 1 dag geduurd, want toen kreeg Roy z’n fietsmaatje zo’n ontzettende rugklachten dat de Oostenrijkse bergdokter adviseerde om maar niet meer verder te fietsen. Voor de tocht was het verplicht om in teams van 2 personen te rijden, dus voor beide heren was het einde verhaal. Mocht je ooit hebben meegedaan aan een georganiseerde (mountainbike-)tocht dan weet je dat het inschrijfgeld best stevig is. Toch zonde.

Wat zei de verzekeraar?

We hebben hier alle dagen dat ze niet konden fietsen (7 van de 8 in dit geval) vergoed gekregen van de reisverzekering. Hebben we maar een weekje Gardameer van gemaakt.

Overijverig wasvrouwtje in Thailand

Wel eens je eigen was gedaan op reis? Dan weet je vast dat Thaise vrouwtjes het beter kunnen, en voor een fractie van de kosten van een bordje curry kun je de moeite eigenlijk niet doen. Tot je een hele zak vol kleding terug krijgt met chloorvlekken erin. Ja, echt waar.

Leermomentje: toch even kijken hoe er met je spullen wordt omgegaan… Normaal gesproken brengen we onze was naar een wasserette – veel wasmachines in een grote ruimte en als het effe kan iemand die de stoppen steeds omzet als ze er weer uitspringen. Nu vonden we tegenover ons hostel een deurtje waarboven een handgemaakt bordje met Laundry erop was gespijkerd. Geen wasmachines te zien, wel een vrouwtje die de vloer aan het boenen was. Er werd dus in elk geval iets schoon gemaakt. En onze was werd bovenop de nog natte vloer gepleurd. Aj.

Wat zei de verzekeraar?

Verzekering gebeld, verhaal uitgelegd en wat blijkt? Ook daarvoor ben je verzekerd. Zeker niet voldoende voor een nieuwe garderobe want kleding schrijft erg snel af, maar die ene splinternieuwe ideale reis-trui (wie heeft er nou niet zo’n item??) werd in elk geval vergoed.

Wel de moeite om een iets grondigere selectieprocedure te houden bij keuze van je wasserette trouwens.

Vlucht-na-vlucht-na-vlucht constructie

Ooit reisden we veel voor een opdrachtgever. Dat zorgde wel eens voor grappige constructies waarbij we van New York naar Duitsland vlogen, om die avond weer door te vliegen naar Barcelona. Helemaal prima, totdat je halverwege je aansluiting mist, 2 uur later met een extra tussenstop door mag vliegen en dan 6 uur later dan gepland bij de bagageband staat te wachten. En dat dat mysterieuze luikje jouw tas nog niet heeft uitgespuugd maar de band na 45 spannende minuten wel stopt met draaien. 

Dan sta je ineens met trillende stembanden aan de medewerker op de luchthaven uit te leggen dat je je spullen toch echt heel hard nodig hebt. Want ondanks dat je van je moeder hebt geleerd dat je altijd een schoon shirt en ondergoed in je handbagage moet stoppen heb je daar niet naar geluisterd.

Ik ging er in elk geval helemaal van uit dat mijn bagage altijd keurig met me mee zou reizen. Dus ook alle niet superbreekbare spullen die ik nodig had voor mijn volgende fotografie-opdracht had ik niet in m’n handbagage gedaan maar in m’n ingecheckte bagage. (Achteraf sowieso stom trouwens, want dat had ook nog best wat waarde.)

Long story short: we zijn wel op tijd in het volgende vliegtuig gestapt, konden wat spullen lenen om toch de foto’s te maken waar we voor kwamen, en hebben ’s avonds onder de douche met het hotelzeepje alles gewassen wat we dachten op tijd droog te krijgen. Verwarming midden Spaanse zomer op standje kachel, adamskostuum aan in bed en ’s ochtends weer in onze nog vochtige maar soort van schone onderbroeken.

Wat zei de verzekeraar?

Van de reisverzekering kregen we een budget voor wat nieuwe kleding en toiletartikelen om de periode tot onze bagage arriveerde te overbruggen. 

Let wel op: wanneer je voor werk reist dien je dat door te geven aan je reisverzekering. Afhankelijk van het risico betaal je dan een wat hoger bedrag. Doe je dit niet dan ben je niet verzekerd!

Hondenbeet in Colombia

Straathonden aaien is een no-go. Dat geldt eigenlijk overal ter wereld, en al helemaal in gebieden waar rabiës voor komt. Maar ja, soms zijn ze gewoon echt heel schattig. 

En hoe zit het met hondjes die horen bij je hotel? Of je Airbnb? Of het restaurantje waar je graag gaat eten? Nou, die kun je schijnbaar beter ook niet aaien… Hoewel ik me geen reiziger kan voorstellen die zich daar aan houdt. Toen ik dus die ene lieve hond in Colombia aaide na hem de dag ervoor ook al te hebben aangehaald had ik geen moment verwacht dat hij zou bijten. Een oppervlakkig wondje was het gevolg, de restauranteigenaar leidde me meteen naar de keuken om het wondje goed te kunnen wassen. Vooral geen reden tot paniek.

Ik heb die avond voor de zekerheid toch even contact opgenomen met de reisverzekering. Verhaal uitgelegd, foto doorgestuurd en advies gevraagd over wat te doen.

Wat zei de verzekeraar?

Omdat in Colombia rabiës voorkomt stonden ze erop dat ik een injectie met antistoffen zou krijgen. Voor ik het wist was er een afspraak gemaakt met een arts in de dichtstbij gelegen stad, het consult was zelfs al betaald en toen ik na een busreis van een paar uur weer in de bewoonde wereld kwam stond mijn WhatsApp vol voiceberichten over wanneer ik me waar moest melden en dat er haast bij was.

Eenmaal daar beoordeelde de arts dat het wondje niet diep genoeg was en de kans op besmetting in het gebied waar ik was überhaupt niet bepaald hoog was, dus die kostbare (want schaarse) injectie kreeg ik niet. Nog steeds geen reden tot paniek dus.

Maar… In Nederland waren ze niet voldoende gerust gesteld omdat de zorg in Europa in zo’n geval toch echt anders verloopt. Een miniscuul risico is een te groot risico voor Europese begrippen, want een onbehandelde rabiësbesmetting is altijd dodelijk. En behandeling moet het liefst binnen 24 uur gebeuren, maar in elk geval voordat klachten optreden.

We werden dus verzocht paspoortgegevens door te sturen zodat ze direct een vlucht naar Nederland konden boeken! 

Uiteindelijk heb ik – gelukkig – contact kunnen opnemen met de eigenaar van de hond, en bleek de hond ingeënt tegen rabiës. De ongerustheid was dus voor niets, maar wel fijn te weten dat alles in werking wordt gezet om je zo snel mogelijk thuis te krijgen in geval van nood!

De vlucht die toch niet vloog

Het komt wel eens voor dat een vliegtuig vertraging heeft. Meestal valt het mee, soms zit je een paar uur te wachten en in nog andere gevallen mis je zomaar één of meer dagen van je kostbare vakantie. Het goede nieuws: soms heb je hierbij recht op compensatie voor de vertraagde vlucht vanuit de luchtvaartmaatschappij.

Wij misten een tijdje geleden op deze manier een dagje Barcelona. Geen ramp, wel zonde natuurlijk. Omdat de oorzaak van de vertraging bij de luchtvaartmaatschappij lag kon ik compensatie voor onze vertraagde vlucht aanvragen, en kregen we dit ook!

Wat zei de verzekeraar?

We hebben in dit geval compensatie bij de luchtvaartmaatschappij aangevraagd, en dus geen gebruik gemaakt van de reisverzekering. Lees hier hoe compensatie aanvragen z’n werk gaat!

Naar huis door omstandigheden

Je hoopt het niet mee te maken, maar het kan natuurlijk gebeuren dat er wat gebeurt met jou zelf, iemand waarmee je reist of iemand aan het thuisfront. Wat dan? Halsoverkop een vlucht naar huis regelen is vaak een duur geintje. Dat leuke dealtje scoren is er uiteraard niet als je vandaag nog weg moet. En wacht je een dag langer dan kan het zomaar te laat zijn…

Ook dan ben je erg blij als je een verzekering hebt die de kosten dekt! In dat geval heb je trouwens een annuleringsverzekering nodig. Die annuleringsverzekering dekt dus niet alleen annulering vooraf, maar ook onverhoopt vroeger moeten terugkeren.

Reisverzekering: zin of onzin?

Het mag duidelijk zijn: als je het mij vraagt is zonder reisverzekering op pad gaan niet de slimste optie. In veruit de meeste gevallen heb je ’em, zoals alle verzekeringen, niet nodig. (Geldt ook voor ons trouwens, al doet dit artikel anders vermoeden.) Maar de keren dat er toch wat gebeurt wegen de kosten voor de verzekering absoluut niet op tegen de kosten die je anders van je eigen spaarrekening moet toveren.

Ga je regelmatig op vakantie of een weekendje weg? Dan is een doorlopende reisverzekering meestal een veel voordeligere keuze!

Zoals al eerder gezegd, laat je vooral goed voorlichten. Een verzekeraar is een financiële instelling en valt in Nederland dus onder de Wet op het financieel toezicht (Wft). Hierin is onder andere de zorgplicht vastgelegd: de verplichting om informatie te geven, zodat jij als verzekerde op de hoogte bent van eventuele risico’s. Stel dus vooral kritische vragen!

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer