Wat je moet weten over Marrakech, Marokko

Geschreven door Roy

Het werd weer eens tijd. Na, voor ons doen, veel te lang door Nederland te hebben geslenterd konden we eindelijk weer op pad. Wel maar 9 dagen, dus een stedentrip zou het meest voor de hand liggen. Maar we hadden niet zo’n zin in Barcelona, Parijs of Berlijn. Nee, onze reiszintuigen hadden iets meer prikkels nodig dus uiteindelijk werd het: Marrakech! Wat achteraf gezien natuurlijk nog steeds een stedentrip is… 

Eerste stappen in Afrika

Bijkomend voordeel van een tripje Marokko was dat deze trip ook meteen onze eerste stapjes in Afrika zouden worden, ‘ons’ laatste continent. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik bij Afrika niet echt denk aan Marokko. Maar dat ligt dan meer aan mijn “vakantie-man-gezellig-hè” topografie. Gelukkig is het wel degelijk Afrika, dus die mogen we afvinken.

Nadat we geland waren zijn we meteen op lijn 19 gestapt richting het centrum van Marrakech. Toen we arriveerden bij Jemaa el-Fna en daar over moesten stappen op lijn 2 begon het echte reizen pas. Lijn 2 zou daar moeten stoppen, binnen vijf minuten, maar na een kwartier was er nog geen bus te zien. Of eigenlijk waren er heel veel bussen te zien, maar niet de onze. 

Gelukkig werden we vele malen aangesproken door de lokale taxi-chauffeurs die ons allemaal een rit naar het vliegveld aanboden?!? Wat op zich vreemd is want daar kwamen we net vandaan. Maar waarschijnlijk zagen ze zo’n vakantiebruin tintje bij ons dat ze dachten dat onze reis erop zat i.p.v. dat we nog moesten beginnen. Uiteindelijk besloten om met een van de vele taxi’s richting de accommodatie te gaan want lijn 2 had er geen zin in. Wij vroegen aan één van de vele taxichauffeurs of die ons mee kon nemen, en wat het zou gaan kosten (tip 1!). 

De eerste kennismaking met Marokko vanuit de taxi - Marokko - De Reizigers - Marrakech -1

Toen we op het punt van instappen stonden begon er zich een vreemd tafereel af te spelen. ‘Onze’ taxichauffeur had blijkbaar niet het recht om ons mee te nemen omdat zijn taxi ergens achteraan in de rij stond. En daar waren de andere chauffeurs het niet mee eens. En dat lieten ze blijken ook. Uiteindelijk waren er drie taxi’s waar we in konden stappen, alledrie verspreid over de parkeerplaats en waren er zo’n 7 chauffeurs behoorlijk met elkaar aan het bekvechten, en dan vooral tegen onze eerste chauffeur. Wij bleven keurig staan om dit schouwspel te bewonderen terwijl de gemoederen hoog opliepen. Niet bij ons hoor! Uiteindelijk kregen we de juiste aanwijzingen over wie onze chauffeur zou worden, en bij welke taxi we moesten instappen. En hij bracht ons dan ook keurig naar de accommodatie.

Of eigenlijk niet helemaal…

De medina van Marrakech

De straatjes in de medina zijn over het algemeen erg krap en je kan er net lopend doorheen. Al leerden we een paar uur later dat zo’n smal straatje ook prima geschikt is voor: vele voetgangers, iemand met een ezel + kar, scooters, verkopers met een houten kar, etc. En dan niet één voor één, nee joh. Lekker met zijn allen tegelijkertijd. Maar het werkt, dus waarom niet.

Eén kar en één fiets en dan hield het echt wel op - Marokko - De Reizigers - Marrakech -7

Alleen auto’s zijn her en der verboden. Dus de laatste vijfhonderd meter mochten we gaan lopen. Daar hadden we al rekening mee gehouden en we hadden ook gelezen dat de aanwezige jeugd ons prima kon helpen richting de accommodatie. Wat verder in geen reisblogs te vinden was, is dat je van tevoren een prijs af moet spreken voor hun ‘diensten’ (tip 2!). Na onze jarenlange ervaringen wisten we dat het zo gaat bij zo’n beetje alle ‘dienstverlenende’ mensen, maar dit was nieuw voor ons. We hoeven je dan verder ook niet te vertellen dat deze behulpzame jongeman niet tevreden was met zijn fooi, waarbij ik even wil vermelden dat je me voor zo’n uurloon best aan mag nemen. Dus zoek je nog iemand…

Anyway, tijd om Marrakech te ontdekken. En dat ontdekken gaat iedereen lukken, of je avontuurlijk bent ingesteld of juist helemaal niet. Het idee is simpel: je vertrekt vanaf je accommodatie richting de medina. De rest gaat vanzelf.

De medina is een soort Rubiks Cube met een groot nadeel – deze kun je niet oplossen. Het is namelijk een wirwar van straatjes, steegjes, portaaltjes, kruip-door-sluip-door stukjes, geasfalteerd of juist zonderwegbedekking-paadjes, en nog veel meer zaken die je afleiden van de juiste weg. En al het bovenstaande verandert non-stop. Dus net als je denkt dat je vanaf je favoriete restaurantje zonder problemen terug kan lopen naar je riad: vergeet het maar!! Voordeel: iedereen wordt een avonturier! Je komt namelijk op plekken waar je nooit zou komen, of je nu wil of niet. De perfecte manier om cultuur, en nog vele andere ondefinieerbare geuren, te snuiven. Wij vonden het geweldig!

De gezellige drukte in de medina - Marokko - De Reizigers - Marrakech -5

De medina zit vol met kleine steegjes - Marokko - De Reizigers - Marrakech -8

Ook supergaaf is het feit dat je, vooral in de avonduren, van vele locals te horen krijgt dat het straatje waar je in loopt afgesloten is. Maar wij hadden ons huiswerk goed gedaan, en daarbij geleerd van bovenstaande fout, en liepen dan ook zelfverzekerd door. Wat men namelijk probeert is je aan het twijfelen te krijgen (iets wat op zich niet nodig is omdat je toch wel twijfelt of je goed zit) om je vervolgens te helpen met het vinden van de weg. Voor een gepaste vergoeding uiteraard. Dus, gewoon doorlopen. En daarna pas kijken hoever je van de juiste eindbestemming afzit.

Marrakech is de stad van de kruiden, maar dus ook van de koffie - Marokko - De Reizigers - Marrakech -4

Lekker de zon zien ondergaan op een van de vele pleintjes - Marokko - De Reizigers - Marrakech -2

Ben je trouwens niet goed met drukte, vermijd de Medina dan zoveel mogelijk. Dan mis je wel een heerlijk stuk Marokko om lekker in te verdwalen.

Riads in Marrakech

Wat ook echt supertof is aan Marrakech zijn de vele riads die er te vinden zijn. Een riad is een accommodatie, even voor de leken onder ons. Riad (of eigenlijk ryad) betekend ‘tuin’ in het Arabisch. En zo zien die accomodaties er dan ook uit. Een tuin in het midden, met daaromheen alle kamers en gastverblijven. Ideaal om lekker tot rust te komen en buiten te kunnen zitten zonder meteen, zoals in sommige wijken in Nederland, met je stoel voor in de tuin uitlaatgassen te moeten happen.

En als je net als wij fan bent van dakterrassen, doe dan vooral niet teveel voorwerk op internet. Zonde van je tijd. Zowat alle accommodaties en restaurants hebben de mogelijkheid om op het dak te gaan zitten. Of in ieder geval op het dakterras.

Djemaa el-Fna

Mocht je trouwens nog ooit op het Djemaa el-Fna plein komen, pak dan rustig een verse jus d’orange voor 5 Dirham (zo’n € 0,45) of een lekker spicy koffie’tje (en die is dan ook echt spicy!). En schenk vooral geen aandacht aan al die zieke mensen die daar met een aapje rondlopen omdat dat zo leuk is voor de toeristen. Of aan andere groepen met zeer ritmisch aangelegen cobra’s. Ook deze keer zal de heer Vonk beamen dat apen normaal nooit stoned op iemands schouder gaan zitten en dat slangen eerder gestoord worden van dat gejengel dan dat ze de boogiewoogie erop dansen. Namens Moeder Natuur: merci!

Meer Marokko? Maak dan eens een (mini-)roadtrip. Wij gingen 4 dagen op pad met een huurauto.

Wie zijn wij om niet ook wat cultuur te snuiven - Marokko - De Reizigers - Marrakech -3

Hij was altijd vrolijk, maar zo te zien is jus d'orange slecht voor je tanden

Onze tips

  1. Als je echt niet zonder lokale gids kunt, spreek dan goed van tevoren een prijs af. Voorkomt een hoop gedoe.
  2. Doe datzelfde voor taxiritjes. In de medina moet een ritje echt niet meer dan zo’n 40 Dirham kosten, van en naar het vliegveld zo’n 60. Zit je net wat verder weg, tel er dan max 10 à 20 Dirham bij op.
  3. Vertrouw mensen die op straat roepen dat straten zijn afgesloten niet, dit is (bijna) altijd gelogen.
  4. Gebruik Google maps op je smartphone! Download vooraf de kaart van Marrakech en omgeving en ‘star’ je hotel en andere highlights. De meeste steegjes zijn gewoon te vinden, maakt navigeren een stuk makkelijker.

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer