Reisroute voor een roadtrip door Marokko in 4 dagen

Geschreven door Roy

Kijk, Marrakech is leuk, begrijp ons niet verkeerd. Maar als je echt iets van Marokko wil zien dan zal je toch echt buiten de toeristische plekken moeten komen, en hoe doe je dat beter dan met een roadtrip? En aangezien wij erg blij worden van lekker rondtuffen met ons campertje, proberen we steeds vaker ook tijdens verdere trips een auto te huren en een mooi stukje te rijden. Deze reisroute door Marokko leidt je vanuit Marrakech langs een prachtig stukje kustlijn met leuke surfdorpjes en door heel veel niets.

Kameelselfie

Zo ook in Marokko. Wij hebben een beetje het vermoeden dat vrijwel iedereen die ooit in Marrakech is geweest ook ergens in de woestijn heeft geslapen. En dat waren wij ook van plan, want onze Instagram feed kon wel een #kameelselfie gebruiken. Echter waren wij er in de warmste zomer sinds 1754, waarbij de temperaturen in de berbertenten opliepen tot standje طاجين, en dat is best warm! Geen woestijn voor ons deze keer. Wel zoveel mogelijk Marokko in 4 dagen, of in elk geval zoveel als je vanuit Marrakech kunt zien in zo’n kort tijdsbestek.

Road trip Marokko

Dan maar richting zee. Het schijnt namelijk zo te zijn dat Marokko een prima bestemming is om te (leren) surfen. Wij helemaal wild uiteraard, want hoe meer zand wij uit onze zwembroek kunnen schudden, hoe blijer wij zijn. Beetje nadeel: het beste surfseizoen loopt parallel aan het beste ‘ik rij kameel en slaap daarna in een berbertent in de woestijn’ periode. Dus surfen in de zomer = nada! Maar aangezien surfers het hele jaar door een goede vibe verspreiden wilden we daar toch wat van meepikken tijdens onze 4-daagse mini roadtrip door Marokko.

Marokko - De Reizigers - Road Trip -5
Ezel

Heel veel niets

Direct na het oppikken van ons kleine autootje begon het avontuur. We waren mierennest Marrakech net uit en waanden ons al in een totaal andere wereld. In no-time was het landschap veranderd in… niets. Totaal lege vlaktes met her en der een hoopje klei waar 4 ramen in zaten. Of eigenlijk gaten, want glas zou waarschijnlijk de temperatuur toch lekker omhoog schroeven. En het bijzondere was dat je ook nauwelijks mensen tegenkwam. Af en toe een verdwaalde ezel (het dier dan wel te verstaan!) of een local, maar vergeleken met Marra was het errug rustig.

En dat was eigenlijk best wel effe lekker. De omgeving veranderde per kilometer en voor we het wisten zaten we in een landschap waar Luke Skywalker ieder moment ome Ben Kenobi tegen kon komen. Paar kilometertjes verder stonden we ineens midden op een markt (nee niet een leeg marktplein, wat prima zou zijn, maar midden op een echte markt met echte kraampjes en heel veel mensen. En ezels), wat met een auto niet echt aan te raden is. Waarna we dwars door de rode planeet reden. Alle foto momentjes uiteraard omarmd en na zo’n 250 kilometer waren we in Agadir. Daar uiteraard niet gestopt want Agadir is gewoon een grote stad en wij wilden graag relaxte surf dorpjes. Op deze website had ik gelezen dat Taghazout en Tamraght kleine, levendige dorpjes vol met café’s, surf shops en interessante lokale winkeltjes zouden zijn.

Klein dorpje: Tamraght

Precies waar wij van houden. Dus eerst een overnachting geboekt in Tamraght. Stenen kei (waar is een kei anders van gemaakt zou je zeggen) voor de autobandjes gelegd want Tamraght ligt, net als Taghazout, keurig tegen een heuvel aan gekleid. En ondanks dat we onze auto voor de volle mep hadden verzekerd, wilden we verzekerd zijn (snaptum?) dat we deze niet de volgende ochtend uit de oceaan hoefden te vissen. Al dat zeezout en plastic is niet echt goed voor onze voiture. Nadat we onze spullen hadden gedropt in de accommodatie gingen we vol goede moed het kleine, levendige dorpje vol met café’s, surf shops en interessante lokale winkeltjes in. Meteen even een correctie. Het moet namelijk zijn: klein dorpje. Punt.

Met behalve een leuk klein tentje met overheerlijke smoothies (standaard zonder rietje!) en gezonde powerkogels weinig te beleven. Uiteraard wel even het strand bezocht en daar was het wel heel erg mooi! Gelukkig mijn Baywatch fotosessie kunnen maken (foto’s volgen niet…)

Strand Marokko
Marokko - De Reizigers - Road Trip -7

Wel de herrie van een levendig dorp

We hadden die nacht bar slecht geslapen vanwege de herrie vanuit onze accommodatie in samenwerking met de buren en hadden dus direct de volgende accommodatie geboekt in Taghazout.

Klein levendig dorpje: Taghazout

Taghazout valt in het kort te omschrijven als een klein, levendig dorpje vol met café’s, surf shops en interessante lokale winkeltjes. Helemaal top dus!
Bovendien hadden we daar één van de mooiste accommodaties ever! En eindelijk met een ander ontbijt dan de dagelijkse zoete jam met zoete broodjes en zoete thee. Want geloof ons: na een paar dagen zo’n ontbijt stonden onze magen zowat op knappen. Maar wij konden lekker aan yoghurt met zelfgemaakte muesli en vers fruit.

Als je graag, net als wij, leuke kiekjes wil maken dan is Taghazout wel echt een aanrader. Het dorpje op zich, de boulevard, het strand, eigenlijk was alles wel ‘picture perfect’! Dus wil je je vriendengroep lekker jaloers maken dan weet je waar je naartoe moet.

Marokko - De Reizigers - Road Trip -8
Marokko - De Reizigers - Road Trip -9
Marokko - De Reizigers - Road Trip -10
Marokko - De Reizigers - Road Trip -11
View vanuit de accommodatie in Taghazout

Vervolg van onze reisroute door Marokko

Een road trip is uiteraard geen road trip als je je niet verplaatst. Nu moeten wij heel eerlijk zeggen dat we ons wel moesten verplaatsen, want de accommodatie waar we zo heerlijk hadden gegeten en geslapen zat voor die avond vol. Gelukkig spraken we tijdens het ontbijt twee andere reizigers die ons als tip gaven om niet naar Essaouira te rijden, wat eigenlijk ons plan was, maar juist net daarvoor de afslag te pakken naar Sidi Kaouki. En dan om de volgende reden: er is werkelijk niets te doen, maar het is wel heel relaxed. Daarbij hoorden we ook dat Essaouira de winderigste stad van Marokko is, dus voor ons geen probleem om die even links te laten liggen.

Marokko - De Reizigers - Road Trip -17
Sidi Kaouki, Marokko

Sidi Kaouki

Via een mooie route kwamen we uiteindelijk bij de afslag aan. Onze tipgevers hadden ons al gewaarschuwd dat het een smalle eenbaansweg zou zijn, die gebruikt wordt voor zowel verkeer richting Sidi Kaouki als het verkeer uit Sidi Kaouki. Hilariteit ten top dus! Maar wees gerust, zodra je daar ooit terecht komt zal de weg wel af zijn en daarmee een mooie, vlakke tweebaansweg vormen. Ze waren in elk geval druk aan het werk.

Uiteindelijk reden we Sidi Kaouki binnen.

En voor ons is het volledig onduidelijk waarom zo’n pittoresk klein dorpje zo’n lange plaatsnaam krijgt. Want voordat je de naam hebt uitgesproken rijd je het dorpje alweer uit. Maar onze tipgevers hadden gelijk: het was er zeer relaxed. Echt zo’n plekje om even tot rust te komen, mits je daar tijd voor hebt. Behalve een handjevol accommodaties en nog minder restaurantjes kun je er prima surfen (in het juiste seizoen), zonnebaden of kitesurfen. Want wind is ook hier genoeg.

In de avond een prima eettentje gevonden (of eigenlijk waren we ook daarvoor getipt) waar we iets teveel hebben zitten kanen. Maarja, waar in Marokko kom je nog meer een tajine gevuld met fruit en chocola tegen?

De volgende ochtend na het ontbijt bestaande uit zoete jam met zoete broodjes en zoete thee en een zéér verfrissende ochtendduik redelijk vlot in de auto gesprongen. We moesten onze kleine vriend om 19.00 weer afdroppen in Marrakech en volgens onze navigatie zouden we daar zeker 3 uur over doen. En die navigatie had uiteraard weer gelijk.

Marokko - De Reizigers - Road Trip -19
Marokko - De Reizigers - Road Trip -18

Korte stop in Essaouira

Toch nog maar even een korte stop gemaakt in Essaouira en eigenlijk vonden we het jammer dat we maar zo kort de tijd hadden. Het was echt supermooi daar, rustiger dan Marrakesh én je kon er surfen. Toch maar een keertje terug die richting in, maar dan pakken we het surfseizoen dus wel mee hè! We weten nu waar we het moeten zoeken.

Marokko bandenzaak

Nog even een verhaaltje waarom we maar zo kort in Essaouira zijn geweest, want de oplettende reiziger had natuurlijk al lang uitgerekend dat het maar een half uurtje rijden was van Sidi Kaouki naar Essaouira en daarna drie uur van Essaouira naar Marrakech. Scherp!

Alles is meeverzekerd!

Het zat namelijk zo: wij hadden, zoals eerder vermeld, de meest uitgebreide verzekering op onze auto. Ik hoor het de vriendelijke man van Budget autoverhuur nog zeggen: ‘alles is meeverzekerd, gebeurt er iets dan kost het je niets’. Dat is dus niet helemaal waar! We hadden namelijk in Taghazout een lekke band gekregen. Of eigenlijk niet gekregen, want die band zat al op de auto. Maargoed, je snapt het.

Reservewieleke erop gelegd en ondertussen navraag gedaan wat we moesten doen. Als we namelijk nog een keer lek reden dan hadden we een probleem, want een lekke band wisselen met een lekke band is een prima tijdverdrijf als je daar zin in hebt. Maar wat bleek: banden zijn niet meeverzekerd! Huh?!?

We hadden nog serieus overwogen om de auto in te leveren met een vlakke reserve-unit, maar het was goed dat we dat niet gedaan hadden want bij het inleveren was dat het allereerste waar ze naar keken. Alsof ze het erom deden! Bovendien was het reservewiel van een stuk minder profiel voorzien dan de normale banden (top geregeld Budget!) dus dat zou direct opvallen. Nu hadden ze in Essaouira een prima pompstation met wasservice, waar je auto voor omgerekend € 3,65 een wasbeurt kreeg waar de kale bats van Bruce Willis jaloers op zou worden. Zo blonk onze auto! Overigens kregen we de auto niet zo schoon mee vanaf de verhuur, maar dat terzijde.

Bandje gefixt

En wat mooier was: nadat Lindy in haar allerbeste Frans had gevraagd of ze daar een tuubke konden plakken werden we zo verschrikkelijk goed geholpen door de plaatselijke bevolking. Bandje plakken (eerst gat zoeken met wasmiddel, daarna prop erin schieten en vervolgens de band helemaal schoonpoetsen) kostte ons 20 MAD, omgerekend nog geen 2 euri’s. Dus bespaar je het gezeik met de autoverhuur en laat het meteen fixen. Kost even wat tijd, scheelt een hoop gestress en verassingen achteraf.

En eerlijk, het is toch top om op verkenning te gaan om zoiets te regelen?

Bandenwissel
Bandenwissel handen

Roadtrip in Marokko? Doen!

Na dit mini avontuur zijn we wel om, Marokko schreeuwt er gewoon om om ontdekt te worden. Tijdens deze trip zijn we op zoveel leuke plekjes gekomen en hebben we zoveel leuke mensen ontmoet dat we zeker terug gaan. Want behalve de #kameelselfie hebben we nog wel wat andere toffe dingen op onze Marokko bucketlist staan. Wordt vervolgd…

Meer info
Locatie: Marokko, Afrika
Beste reistijd: maart t/m mei, oktober & november.
Vliegtijd: Amsterdam – Marrakesh 3:50 uur

Paklijst: onze tips vind je hier

Aanbevolen reisgids:

Wellicht is dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. We gaan er van uit dat je daarmee akkoord gaat. We zullen deze gegevens nooit verkopen of aanbieden aan derden. Accepteren Lees meer